A gyerekeknek is joguk van a virtuális magánélethez

Vörös Zsuzsa valós veszélyekre figyelmeztet (A szerző felvétele)
Komárom |

Pár héttel ezelőtt lapunk is beszámolt arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ)  közleményben figyelmezteti a szülőket a biztonságos tartalomkezelés fontosságára. Örömmel fogadta ezt a Kidea csapata is, amely óvodai applikációját elkészítve már több éve dolgozik azon, hogy a felelőtlen képmegosztás veszélyeire felhívja a figyelmet

Kidea azonban ennél sokkal többet tesz. Nemcsak a szülőket, hanem a pedagógusokat és az intézményvezetőket is felvilágosítják a gyerekeket ábrázoló fényképek nyilvános megosztásának a kockázatairól, az esetleges visszaélések pontos fajtáiról, konkrét eseteket sorakoztatva fel azért, hogy meggyőzzék a szülőket és a nevelésioktatási intézmények dolgozóit a veszély valódiságáról. A könnyelmű adatkezelés ugyanis súlyos következményekkel járhat, és ezekkel nem mindig számolunk. A gyerekek biztonsága elsődleges, hangsúlyozzák a szakemberek. A kisgyerekek a családi környezet után a bölcsődében és az óvodában töltik a legtöbb időt, és hogy védve legyenek a különböző digitális veszélyektől, az intézmények felelőssége a gyerekek személyes képeinek online térben való biztonságos megosztása – kezdte Vörös Zsuzsa, a Kidea alapító ügyvezetője. A gyakorlat azt mutatja, hogy amint megkezdődik a szocializáció, kicsúszik a szülők kezéből a gyermekük adatainak és virtuális képmásának felügyelete és kezelése. A szülőknek és a pedagógusoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az internetre felkerült minden egyes kép hozzáadódik a gyerekek digitális lábnyomához, és ezek felett a képek felett többé nincs kontrollunk, bárki szabadon felhasználhatja és módosíthatja őket. Volt már példa arra, hogy egy ártatlan családi fotót használtak fel iskolai zaklatásra, de az is megtörtént, amikor egy blogról került ki egy családi fotó, és a família tagjai tudtukon kívül egy több országon átívelő reklámkampány arcaiként  köszöntek vissza számos kereskedelmi weboldalon. A fényképekkel való visszaélések sora végtelen. 

Egy gyermek fényképe érték

Mind a gyerek, mind az ő adatai és fényképei értéket képviselnek, ezek csupán a szülő írásos hozzájárulásával tehetők nyilvánossá. Hiába figyelünk arra, hogy ne tegyünk ki gyerekeinkről fedetlen vagy fürdőruhás képeket, ez nem elég. Az ausztrál állami rendőrség jelentése szerint az általuk lefoglalt és szexuális kizsákmányolásra használt fotók 90 százaléka teljesen felöltözött gyerekeket ábrázol. A mesterséges intelligenciával már olyan képek és videók is készíthetők, amelyeken csupán az arcokat cserélik le, akár a saját gyerekünk fotóira.

„Ezek valós kockázatok, a döntéshozók mégis nagyon nehezen mozdulnak. Valós adat, hogy az 5 évesnél fiatalabb gyerekek fotóinak 15 százaléka kevesebb mint 20 perc alatt kerül fel a dark webre. Jól mutatja a már nem újkeletű veszélyt egy 2013-as angliai eset isfürdőruhás fotók mellett egyszerű, iskolai egyenruhás képekkel éltek vissza illetéktelenül, olyan kommentekkel ellátva őket, melyeket egy szülő se látna szívesen”

– sorolta a konkrét eseteket Vörös Zsuzsa.

A komáromi születésű szakember és családja 10 évig élt Ausztráliában, itt született meg a kislányuk is. A bölcsődében megnyugvással vették tudomásul, hogy virtuális magánéletük védelme nemcsak a nevelési-oktatási intézmények számára természetes – külön erre a célra fejlesztett, zárt rendszeren belül kommunikáltak a szülőkkel, a fotókat is ide töltötték fel –, hanem például a játszótéren a családok is nagyon figyeltek arra, hogy ha lehetséges, más gyerekeit ne, csak a sajátjaikat fotózzák. Hazaköltözésük után döbbentek meg igazán, amikor látták a magyarországi gyakorlatot: hogy egyes intézmények a zárt csoportokon és privát beszélgetéseken kívül nyilvánosan is közzéteszik a gyerekek fotóit. Ekkor született meg a Kidea ötlete, hogy felzárkóztassák az itthoni óvodákat. Ugyan a GDPR-t (Általános Adatvédelmi Rendeletet) 2018-tól minden intézménynek alkalmaznia kell, a legtöbb helyen a dokumentumok a mai napig hiányosak, ami azt jelenti, hogy a szülő hiányos információk alapján adja hozzájárulását az adatkezeléshez.

Az intézmény szemszögéből

Idehaza, Szlovákiában a magyar közösségen belül kiemelten fontos a magyar intézmények marketingtevékenysége, elengedhetetlen az óvodák népszerűsítése, amivel megragadhatják a szülők figyelmét. A fotók promóciós céllal való felhasználásának megjelölése a tájékoztatókban nagyon ritka.

„Marketingesként megértem, hogy manapság már a nevelési-oktatási intézményeknek is jelen kell lenniük a közösségi médiában, hogy marketingtevékenységet folytassanak, de ezt meg lehet tenni úgy is, hogy a gyerekek digitális biztonságát helyezzük előtérbe. Érdekes tartalmat nem csak a gyerekek fotóival lehet gyártani! Ha mégis elkerülhetetlen a gyerekek fotóinak a nyilvános megosztása, fontos, hogy minden egyes alkalommal kérjük a szülők írásos hozzájárulását a kép felhasználásához. Ha ezt sikerült az intézménynek megszereznie, gondolja át, vajon szükséges-e egy adott tevékenységről száz darab fotót közzétenni, vagy el lehet-e mondani ugyanazt a történetet 4-5 képpel. A jól megfontolt kiválasztás után a fotók logóval ellátva, kollázs formájában legyenek feltöltve, hogy elejét vegyük a visszaéléseknek”

– hangsúlyozta a szakember, majd kiemelte, hogy elengedhetetlen a szülők és az intézmények tudatos magatartás e téren is. Vörös Zsuzsa többször tapasztalta, hogy egy-egy óvodapedagógus nem tudta egyértelműen megmondani, hogy a fotókat csak a szülők zárt körében vagy nyilvánosan osztották-e meg. Tapasztalatai szerint alig észlelhető a tudatosság ezen a téren, az óvodákban mindenki úgy oldja meg a szülőkkel való kommunikációt, ahogy tudja: a legtöbbször a legegyszerűbbnek tűnő platformon, a közösségi médián keresztül.

„A legtöbb intézmény azzal érvel, hogy ez azért van, mert a közösségi média ingyenes, ami hatalmas tévedés, ugyanis a személyes adatainkkal és a reklámra fordított időnkkel fizetünk ezen felületek használatáért”

– emeli ki a Kidea alapítója. 

Vörös Zsuzsa Baracsi Katalin, internetjogász és Fülöp Hajnalka, a Kütyüjogsi alapítója társaságában a tavalyi ITBN konferencia kerekasztal beszélgetésén (Forrás: ITBN konferencia 2022)

A szülő felelőssége

„Azért, mert figyeltem a saját gyerekem digitális biztonságára, problémás anyuka voltam a mi óvodánkban, holott nem ez volt a célom. Amikor megosztottam az intézménnyel a fotómegosztási szokásaikkal kapcsolatos aggályaimat, azt a választ kaptam, hogy ezek ártatlan fotók, amiket mindenképp közkinccsé kell tenni"

– mondta el Vörös Zsuzsa, aki viszont tisztában van a visszaélési lehetőségekkel, ugyanis a Kidea tevékenységét több adatkezelési és kiberbiztonsági szakember, internetjogász segíti.

„Ne feledjük, hogy a nyilvánosan feltöltött fotókat bárki felhasználhatja, manipulálhatja. Bár nem kell külföldre menni a rossz példákért, gondoljunk csak bele abba az egyszerű helyzetbe, amikor egy más országba szakadt régi ismerős lájkolja az intézmény fotóit, és az ő adatkezelési beállításaitól függően már az ő összes barátja is látja ezeket a képeket, amelyek így másodpercek alatt országhatárokon léphettek át”

– jegyezte meg a szakértő. Ha a szülők most szembesülnek ezekkel a kockázatokkal először, próbáljanak meg tudatosan elindulni a jó úton. A Kidea csapata azt tanácsolja, hogy már tanévkezdéskor, az első szülői értekezleten bátran kérdezzék meg az óvodapedagógust vagy az óvodavezetőt, hol, milyen formában zajlik a kapcsolattartás és a közösség életéről készült fotók továbbítása, milyen gyakorisággal és milyen céllal osztják meg a fényképeket. A szlovák nyelven írt dokumentumtól sem kell zavarba jönnünk, léteznek olyan fordító alkalmazások, amelyek azonnal lefordítják a telefon kamerája elé tartott szöveget. Felnőttként mi határozzuk meg, milyen digitális lábnyomot hagyunk magunk után, de azáltal, hogy a szülők és az intézmények fotókat, adatokat osztanak meg a gyerekekről, ők alakítják ki a gyerekek online identitását, sokkal korábban, mint ahogy maguk a gyerekek ezzel a világgal megismerkednének.

A gyermek szemszöge

„Kislányunkkal kiskorától kezdve beszélünk erről a témáról. Felkészítettük őt arra is, hogy ha például egy csoportos fénykép készül az óvodában, akkor készíteni fognak egy olyat, amin ő is rajta van és egy olyat, amin nem szerepel, hiszen mi sosem adtuk volna a hozzájárulásunkat ahhoz, hogy nyilvánosan, a közösségi médiában osszák meg a fotóit. Ha beszélünk róla a gyerekünkkel, őt sem éri váratlanul a helyzet. Őszintén sajnálom a pedagógusokat, mert a munkájuk egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi oldalaik kezelése, a tevékenységek fotózása. A cégeknél erre szakembert vesznek fel, a pedagógusoknak pedig mindezt különösebb iránymutatás nélkül kell végezniük – mondta Zsuzsa. – Az óvoda marketingtevékenysége viszont nem lehet fontosabb annál, mint hogy a gyerek részt vehessen egy adott tevékenységben.”

Pszichológusok szerint, ha a szülők úgy döntenek, hogy nem osztanak meg fotókat a gyerekeikről, és azt is elmagyarázzák nekik, hogy miért nem, az segíthet a gyerekeknek abban, hogy később is jobb döntéseket hozzanak e kérdésben.

„Nagyon fontos az óvatosság. A gyerekek nagyon leleményesek tudnak lenni, és ha kiszemeltek maguknak valakit, könnyen felhasználhatnak ártatlan képeket is arra, hogy zaklassák az áldozatukat. De az is megdöbbentő, hogy ma már sajnos nem az a kérdés, kapcsolatba lépnek-e pedofilok a gyerekünkkel az online térben, hanem az, hogy ez mikor történik meg. Amikor valaki megkéri a gyerekünket, hogy küldjön magáról, a testrészeiről képeket, akkor fontos, hogy éljen benne az, amit a szüleitől hallott és látott: hogy a róla készült kép, ahogy ő maga is, hatalmas érték, és nem osztható meg akárkivel”

– figyelmeztet a Kidea alapítója.

Csak rajtunk múlik

Vörös Zsuzsa sok hazai és nemzetközi szakértővel összhangban azt tanácsolja, hogy ne osszunk meg nyilvánosan fotókat a gyerekeinkről, és ügyeljünk arra, hogy a nevelési-oktatási intézmények, a család és a barátok is hasonlóan járjanak el. Minden szülőnek jogában áll mindent megtenni azért, hogy az online térben is biztonságban tudja a gyerekét, és ebbe az is beletartozik, hogy minél kevesebb fotót osszanak meg róla az interneten. Paradoxon, hogy a szülők a nagyobb gyerekeiket óvatosságra intik, hogy mennyi személyes információt adjanak meg magukról az internethasználat során, azonban épp ők azok, akik pár évvel korábban képeket, információkat osztottak meg a gyerekeikről – gondoljunk csak a születésbejelentő posztokra és a sok megosztott fotóra. Hogy a most kezdődő nevelési évben a GDPR-kötelezettség ne csak papíron legyen kipipálva, hanem a mindennapok szerves részévé váljon az intézményekben, a Kidea a Crosssec Solutions Kft.-vel együttműködve egy hiánypótló, díjmentesen letölthető Óvodai adatvédelmi csomagot hozott létre, amely végigkalauzolja az intézményvezetőt és a fenntartót az óvodáknak előírt adatvédelmi szabályozás rendszerén, leírja a helyes adatvédelmi gyakorlat lépéseit az adatkezelési nyilvántartás elkészítésétől az adatkezelés befejeztéig. Szeptember 5-én és 7-én, kedden és csütörtökön díjmentes online konzultációt tartanak, ahol szakértőktől kérdezhetnek az érdeklődők. Az új GDPR csomag ingyenesen letölthető a Kidea weboldaláról.

A GDPR betartását szorgalmazzák (Forrás: shutterstock)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?