Szakmai konferencia a Bibliáról

Érsekújvár. A Biblia az emberi együttélés szabályait rendezi keretbe – erre az álláspontra jutottak annak a vasárnapi bibliai konferenciának a résztvevői, amelyet a Csemadok érsekújvári alapszervezetének székházában rendeztek.

Érsekújvár. A Biblia az emberi együttélés szabályait rendezi keretbe – erre az álláspontra jutottak annak a vasárnapi bibliai konferenciának a résztvevői, amelyet a Csemadok érsekújvári alapszervezetének székházában rendeztek.

A Biblia Éve – 2008 konferencia a Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére valósult meg Érsekújvárott, amelyen történelmi egyházak képviselői találkoztak: Oláh János, a budapesti Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense, Molnár János, a komáromi Református Teológiai Kar dékánja, Bándy György evangélikus lelkész, Ďurčo Zoltán római katolikus esperes és Nátek Sándor református lelkész.

Több súlyos problémát is felvetettek a konferencia résztvevői, például az egyes egyházak közti és az egy-egy egyházon belüli viszályok, súrlódások problémáját. A találkozót követő vitában a felek azt is bevallották, hogy az evangélikus, katolikus és református gyerekek nem sokat tanulnak a hitoktatás és a bibliaórák keretében a zsidóságról.

A zsidóságot nem szabad egzotikumként kezelni, köztünk, velünk élő emberekről van szó. „Kisebbségben vagyok, mivel mi az ószövetséget tekintjük szentiratnak. Nagy nap azonban a mai, mivel ezen az estén veszi kezdetét a zsidó pünkösd, a Hetek ünnepe” – mondta Oláh János.

Bándy György előadásában utalt arra, hogy ha a keresztények, a keresztyének és a zsidók olvassák a Bibliát, nem ugyanazt a könyvet olvassák. A zsidó Bibliában más a könyvek sorrendje. Bándy azt üzente a fiataloknak, tekintsenek a szentírásra úgy, mintha a csillagos eget kémlelnék, azt is minél tovább szemlélik, annál több csillagot fedezhetnek fel az égbolton.

„Életképes társadalmat tudnak alkotni, akik olvassák a Bibliát, ez egészséges alapja annak, hogy élni tudjunk egymás mellett” – hangsúlyozta Molnár János. (száz)

Bibliai rekordok

Ďurčo Zoltán esperes arra az időre emlékezett, amikor a gútai templomban két embernek magyarázta a Bibliát, az egyik a kántor volt, a másik pedig a fia. A rendszerváltást megelőző időket idézve elmondta, akkor még úgy kellet átcsempészni az országhatáron a magyar szentírást. A jelenlévők megtudhatták, ha valaki napi 10 percet szentel a Bibliának, két év alatt tudja elolvasni, ha megszakítás nélkül teszi ugyanezt, 48 óráig tarthat a Könyvek Könyvének elolvasása. Nátek Sándor református lelkész a Biblia mai küldetéséről szólva arra biztatta a jelenlévőket, ne hagyják a polcon porosodni ezt a kiváló alkotást. (száz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?