Régió

Somorján ünnepelték az anyanyelv határtalanságát

Somorja | Kedden kezdődött a Magyar nyelv hete. Idén először a határon túl, Somorján nyitották meg az országos rendezvényt, amelynek programsorozata keretében Buzitán és Kassán is szerveznek eseményeket.
author
Kiss Bartalos Éva

2022. április 21. 09:31

A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes legfiatalabb tagjai és a helyi tehetséges diákok nyitották meg az ünnepi rendezvényt
- A szerző felvétele

„Anyanyelvünk határtalan” – hirdeti a Magyar nyelv hete idei jelmondata, az Anyanyelvápolók Szövetsége 56. alkalommal rendezi meg a programsorozatot, amelynek megnyitóját a Somorjai Városi Művelődési Központ bábtermében tartották meg kedden. A tehetséges helyi diákok műsora után Bárdos Gyula a Csemadok elnöke köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte, hogy a Csemadok társszervezőként bekapcsolódhat a patinás eseménysorozatba. „Magyar nemzetünk egyik fő ismérve a magyar nyelvünk, amely összeköt bennünket. Nekünk, számbeli kisebbségben élőknek a létünket, megmaradásunkat jelenti az anyanyelvünk“– jelentette ki Bárdos Gyula, aki az iskolai beíratások kapcsán is kiemelte az anyanyelvi oktatás fontosságát. Erre Neszméri Tünde a Csemadok elnökségi tagja is kitért, bevezetőjében rámutatott, hogy a sikeres diákok is bizonyítják, milyen lehetőségeket ad az anyanyelven való érvényesülés.

„Nem a nyelvet műveljük, hanem az embert. Az emberközpontú nyelvművelés azt jelenti, hogy sokkal közelebb fordulhatunk egymáshoz és egészen másfajta életet élünk, ha meg tudunk küzdeni azért a hagyományért, amelyet azőseink hagytak ránk a magyar nyelvben“

– mondta Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke – „Köszönöm, hogy felvidéki városokban is ünnepeljük azt, hogy magyarok vagyunk és tiszteljük meg a Csemadokon keresztül mindazokat, akik nap mint nap megvívják a maguk harcait a magyar nyelvért”.

Pomozi Péter

Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója előadásában a magyar nyelv örök erejéről beszélt. Az egyik örök erőnek a magyar nemzet határtalanságát, a másiknak a társadalmi tudatban és közösségi emlékezetben rejlő összetartóerőt nevezte meg. A kutató a nyelvemlékek mellett a jelenkori nemzeti jelképekre is kitért, és történelmi példákkal is szemléltette a békés együttélés fontosságát. „Az anyanyelvünk kettős örök ereje mindvégig velünk van. Legyünk hűségesek a nyelvhez“ – szólított fel a kutató.

Ma Ipolyságon és Léván, pénteken Buzitán és Kassán szerveznek programokat a Magyar nyelv hete keretében.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Richard Sulík

Az SaS néhány napon belül dönt arról, hogyan tovább

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.