Somorján ünnepelték az anyanyelv határtalanságát

A somorjai Csali Gyermek Néptáncegyüttes legfiatalabb tagjai és a helyi tehetséges diákok nyitották meg az ünnepi rendezvényt
Somorja |

Kedden kezdődött a Magyar nyelv hete. Idén először a határon túl, Somorján nyitották meg az országos rendezvényt, amelynek programsorozata keretében Buzitán és Kassán is szerveznek eseményeket.

„Anyanyelvünk határtalan” – hirdeti a Magyar nyelv hete idei jelmondata, az Anyanyelvápolók Szövetsége 56. alkalommal rendezi meg a programsorozatot, amelynek megnyitóját a Somorjai Városi Művelődési Központ bábtermében tartották meg kedden. A tehetséges helyi diákok műsora után Bárdos Gyula a Csemadok elnöke köszöntötte a jelenlévőket és megköszönte, hogy a Csemadok társszervezőként bekapcsolódhat a patinás eseménysorozatba. „Magyar nemzetünk egyik fő ismérve a magyar nyelvünk, amely összeköt bennünket. Nekünk, számbeli kisebbségben élőknek a létünket, megmaradásunkat jelenti az anyanyelvünk“– jelentette ki Bárdos Gyula, aki az iskolai beíratások kapcsán is kiemelte az anyanyelvi oktatás fontosságát. Erre Neszméri Tünde a Csemadok elnökségi tagja is kitért, bevezetőjében rámutatott, hogy a sikeres diákok is bizonyítják, milyen lehetőségeket ad az anyanyelven való érvényesülés.

„Nem a nyelvet műveljük, hanem az embert. Az emberközpontú nyelvművelés azt jelenti, hogy sokkal közelebb fordulhatunk egymáshoz és egészen másfajta életet élünk, ha meg tudunk küzdeni azért a hagyományért, amelyet azőseink hagytak ránk a magyar nyelvben“

– mondta Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke – „Köszönöm, hogy felvidéki városokban is ünnepeljük azt, hogy magyarok vagyunk és tiszteljük meg a Csemadokon keresztül mindazokat, akik nap mint nap megvívják a maguk harcait a magyar nyelvért”.

Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója előadásában a magyar nyelv örök erejéről beszélt. Az egyik örök erőnek a magyar nemzet határtalanságát, a másiknak a társadalmi tudatban és közösségi emlékezetben rejlő összetartóerőt nevezte meg. A kutató a nyelvemlékek mellett a jelenkori nemzeti jelképekre is kitért, és történelmi példákkal is szemléltette a békés együttélés fontosságát. „Az anyanyelvünk kettős örök ereje mindvégig velünk van. Legyünk hűségesek a nyelvhez“ – szólított fel a kutató.

Ma Ipolyságon és Léván, pénteken Buzitán és Kassán szerveznek programokat a Magyar nyelv hete keretében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?