Se pénz, se járda: visszakérik Ágcsernyőtől a 170 ezer eurós állami támogatást

A faluban hónapok óta áll a munka, az út mentén csak a részben kiásott alapok tátonganak
Ágcsernyő |

A beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) által múlt éven közzétett felhívásának köszönhetően idén márciusban a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyőn is új járda építésébe kezdtek. A helyieknek azonban nem tetszett a fejlesztés módja, ezért petíciót indítottak. A munkát hónapokkal ezelőtt leállították, de a minisztériumtól kapott 170 ezer eurós támogatást szinte már teljes mértékben elköltötték. A MIRRI átfogó vizsgálatot indított az ügyben, a pénzt most visszakérnék az önkormányzattól. A falu polgármestere már fellebbezett az ügyben.

Ahogy arról először idén márciusban, majd nem sokkal később áprilisban is beszámoltunk, Veronika Remišová (Za ľudí) minisztériuma tavaly októberben hirdette meg azt a felhívást, melynek keretében összesen 16,6 millió euró támogatást osztottak szét a felhívásra jelentkező önkormányzatok között. Andrej Ďuríček, a tárca szóvivője lapunk korábbi kérdéseire reagálva elmondta, a 2021. október 6-tól november 5-ig tartó felhívásra 249 önkormányzat jelentkezett, melyek összesen 29,3 millió eurónak megfelelő támogatást igényeltek. „A régiófejlesztést támogató 12861/2021/OSMRR nevű felhívásunkra benyújtott pályázatokból 141 volt sikeres. A támogatást többek között a településeken történő hidak, kerékpárutak, járdák és egyéb utak építésének, a meglévő utak karbantartásának, a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének, illetve a környezetvédelem fenntartásának és fejlesztésének finanszírozására folyósítottuk. A maximálisan ötszáz lakosú települések nullaszázalékos önrésszel kapták meg a támogatást, az 500 lakost meghaladó települések 95 százalékos támogatásban részesültek” – közölte lapunkkal hónapokkal ezelőtt a minisztérium szóvivője. Ágcsernyő összesen 171 627,38 eurós támogatásban részesült, a minisztériumhoz benyújtott projektdokumentáció értelmében a falun áthaladó III/3704-es út mentén lévő járdát és a hozzá tartozó szélköveket kellett volna lebontani, azt követően pedig egy új járdát építeni. Az összesen 720,51 méternyi új járda mentén az eredeti tervek szerint a telkekhez vezető bekötőket is fel kellett volna újítani. A tervek azonban meghiúsultak, ugyanis néhány helyi lakos észrevette, hogy a projektben leírtakkal ellentétben nem a meglévő járdát újítják fel, hanem az út túloldalán egy teljesen újat építenek.


Petíciót is indítottak

Egy petíciót indítottak, mely egy átfogó minisztériumi ellenőrzést eredményezett. „A polgármester önkényesen döntött egy olyan ügyben, ami településünk lakosainak túlnyomó részét érinti. Az új járdát a szóban forgó útszakasz olyan részén építik, melynek teljes hosszában, az út túloldalán most is használható járda van. Nem értjük, mi történik, hiszen a minisztérium által közzétett leírás szerint a régi járdát kell lebontani és felújítani. A szóban forgó szakaszon egyébként naponta maximálisan 50 autó halad át, ezért az is kérdéses, minek ide még egy járda?” – nyilatkozta korábban az Új Szónak Parajos Gyula, a petíciós bizottság elnöke. A mintegy háromnegyed kilométernyi szakaszból eddig mindössze 150 méteren fektették le az új térköveket, a fennmaradó részen pedig csak részben kezdték el a munkát. Az érintett szakasz negyedén az áprilisban kiásott alapok érintetlenük tátonganak, a családi házakhoz vezető, az asatások során eltávolított feljárókat pedig máig deszkából vagy vaslapokból összetákolt ideiglenes áthidalások helyettesítik. Bár Jámbor László, a falu polgármestere a márciusban megjelent cikkünkre reagálva korábban azt nyilatkozta, nem érti a lakosok véleményét, és hogy a munka teljes mértékben az eredeti tervek szerint haladt, most többszöri felkeresésünk ellenére sem tudtuk őt utolérni. Ahogy azt a polgármesteri hivatal alkalmazottjától megtudtuk, a polgármester egy ideje betegszabadságon van. „A polgármester leromlott egészségügyi állapota miatt betegszabadságon van, de valószínű, hogy már vissza sem tér a hivatalba. A hozzánk beérkező leveleket és kérdéseket neki és az ő helyettesének is továbbítjuk” – tudtuk meg a hivatal titkárnőjétől.


Se pénz, se járda

Mivel Ágcsernyő első emberével nem tudtunk beszélni, a falu honlapján közzétett számlákból és megrendelésekből informálódtunk. Annak ellenére, hogy a járda még félkész állapotban sincs, a helyi önkormányzat a minisztérium által márciusban folyósított 171 627,38 eurós támogatás nagy részét már kifizette a munkát kivitelező Novicom s.r.o. nevű cégnek. 2022 márciusában két utalás keretében valamivel több mint 77 ezer eurót fizettek ki, majd júliusban egy tranzakció keretében további 52 769,53 eurót utaltak át a szóban forgó vállalatnak. A tervezett járdaépítési munkálatok keretében a település tehát idén márciusa óta összesen 130 115,58 eurót költött el, ami a MIRRI által folyósított 171 ezer eurós támogatás 76 százalékának felel meg. Ahogy azt a munkát felvállaló Novicom s.r.o. vezetőjétől, Radovan Nováktól megtudtuk, kapacitás hiánya miatt egy alvállalatnak adták ki a munkát. „Annak ellenére, hogy a munkát nem mi, hanem az általunk megbízott Stavab s.r.o. nevű vállalat végzi, nekünk is érdekünk a szerződési feltételek teljesítése. Azt, hogy pontosan mi zajlik a járda építése körül, nem tudom, ezért azt ajánlom, hogy a megbízott kivitelezővel beszéljenek” – közölte lapunkkal Radovan Novák. Bordás Patrik, a Stavab s.r.o. ügyvezető igazgatója az Új Szó megkeresésére megerősítette a munkafolyamat leállítását. „Az önkormányzat a petíció miatt állíttatta le a munkát. Azóta más instrukciót nem kaptunk a falutól, ezért továbbra sem dolgozunk a helyszínen. Eddig a tervezett munkálatok mintegy 40 százalékát sikerült elvégezni” – tudatta lapunkkal az ügyvezető igazgató. Végezetül a falu egyik neve elhallgatását kérő önkormányzati képviselőjétől megkaptuk annak a fellebbezésről szóló levélnek a másolatát is, melyet a polgármester nyújtott be nemrégen a minisztériumhoz, miután kiderült, hogy a támogatást teljes egészében vissza kell utalni. „Az ellenőrzés augusztus 22-i eredményére reagálva úgy módosítottuk a projektdokumentációt, hogy az megfeleljen az építkezés kivitelezését érintő feltételeknek, a kialakult helyzetet pedig megoldjuk a munkát kivitelező céggel” – olvasható a polgármester szeptember 9-i levelében.


Vissza kell adni

Bár a történet a polgármester válaszával lenne teljes, a minisztériumtól kapott nyilatkozat tisztán és világosan elmagyarázza a történeket. „Mivel a szóban forgó építkezés nem a szerződés tárgya, a MIRRI-nek fel kellett függesztenie a kivitelezést, és követelnie kellett a támogatás visszafizetését. A település lakosainak javaslatai alapján a minisztérium munkatársai 2022. július 8-án helyszíni ellenőrzést végeztek a faluban a szerződés feltételeinek betartása és a projekthez kapcsolódó tények számviteli nyilvántartásának ellenőrzése céljából. Az ellenőrzés eredménye egy helyszíni pénzügyi ellenőrzési jelentés volt, amelyet 2022. augusztus 25-én kézbesítettünk a településnek. A pénzügyi ellenőrzés fő megállapítása, hogy az önkormányzat ellentmondásos információkat nyújtott be a kérelemben és a kérelemhez csatolt dokumentumokban. A projektdokumentációban a kérelem helyzetrajzai a Fő utca nyugati oldalát (az I/79-es út kereszteződésétől a Kis sor  utcával való kereszteződésig - a szerk. megj.) mutatják, amelyen nem épül járda, ezért úgy véljük, hogy új járda építéséről van szó. A kérelem egyéb mellékleteiben mindenhol a meglévő járda felújítása szerepel. Ezért a kérelemhez a tervezési és építési szabályzatról szóló építkezési törvény értelmében építési engedélyt kellett volna csatolni, és a kérelmet új gyalogút építésére kellett volna megfogalmazni. A helyszíni ellenőrzés kimutatta, hogy a falu önkormányzata új járda építését végzi. A szerződés 2. mellékletét képező Általános Szerződési Feltételek pontja szerint a kedvezményezett köteles a támogatást vagy annak egy részét visszafizetni a szolgáltatónak, ha bebizonyosodik, hogy a kedvezményezett a kérelemben vagy az ahhoz csatolt dokumentumokban hamis adatokat adott meg. A megállapítások alapján a helyszíni ellenőrzési jelentés azt javasolja, hogy Ágcsernyő önkormányzata fizesse vissza a minisztériumnak a támogatást teljes egészében. A MIRRI és a falu önkormányzata között jelenleg is folyik a kommunikáció a jelentésben vázolt” – zárta a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium kommunikációs osztálya.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?