Régió

Saját víztornya lesz Tardoskeddnek

Tardoskedd | Várhatóan ősszel felállítják a víztornyot az érsekújvári járásbeli faluban, az előkészületi munkálatok csaknem három éve zajlanak. Az 5300 lakosú községben az utóbbi években aggasztóan alacsony a víznyomás.
Száz Ildikó

2018. augusztus 16. 11:15

Hamarosan befejezik a víztartály építését, majd különleges festékréteggel vonják be, mielőtt az oszlopra kerül - A szerző felvétele

Tóth Marián polgármester elmondta, több okuk is volt arra, hogy saját víztornyot építsenek. Az Enviromentális Alap 740 ezer euróval járult hozzá a beruházáshoz, a Nyugat-szlovákiai Vízművek várhatóan 186 ezer euróval támogatják a víztorony befejezését. Tardoskedd önkormányzata az ötszázalékos önrészt, illetve a tervdokumentáció elkészítésével járó kiadásokat vállalta. „Tótmegyeren keresztül, Érsekújvárból kapjuk a vizet a Nyugat-szlovákiai vízművektől. Ha kiesik az áramszolgáltatás, több mint tízezer lakos esik el a vízszolgáltatástól az érintett térségben. A víztorony átmenetileg, néhány órára pótolni tudja a vízellátást, mivel a tartály ötszáz köbméter víz tárolására alkalmas” – mondta Tóth Marián. Más problémák is megoldódnak a víztorony üzembe helyezésével, tudtuk meg a községházán. Tardoskedd területén a csővezetékrendszer már évekkel ezelőtt is korszerűtlenek, elavultak voltak. Vannak olyan utcák, ahol alig van víznyomás. Komoly problémát jelent a családi házat építőknek, hogy a vízművektől csak azzal a feltétellel kapják meg a szükséges engedélyt, ha kiegyenlített lesz a víznyomás. „A harmadik ok, amiért nagy szükség van a víztartályra az, hogy Tardoskedd közelében, Tótmegyer határában épül az ipari park, amelynek szintén nagy lesz a vízszükséglete. Előzetes információk szerint másodpercenkénti húsz literes vízfogyasztást jeleztek a beruházók, de ha csak másodpercenkénti tíz litert vinne el az ipari park, azt máris megéreznék a lakosaink a csökkenő víznyomásban. Alig várjuk, hogy befejeződjenek a munkálatok” – mondta Tóth Marián.

A tervek szerint ősszel helyezik fel egy speciális daru segítségével a hatalmas víztartályt a negyvennégy méter magas tartóoszlopra. A környező településekről is jól látható lesz a falu szélén álló víztorony, amely magasabb lesz, mint a templom tornya.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nincs elegendő állás a főiskolát végzetteknek

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

Meghalt Karl Lagerfeld

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?