Régió

Saját lányát moleszálta az egyházi iskola tanára

Aranyosmarót | Vádindítványt nyújtott be a nyomozó a helyi egyházi iskola pedagógusa ellen, aki a saját tizenöt éves lányát molesztálta. Ha bebizonyosodik a bűnössége, tizenkét évre börtönbe kerülhet.
Vrabec Mária

2018. szeptember 12. 19:51

A felvétel illusztráció - Fotó: pixabay

A pedagógust, aki négy gyereket nevel feleségével, mindenki példás családapaként, jó keresztényként ismerte a kisvárosban. Ezért sem hitt kezdetben senki a 15 éves lányának, aki először a gyóntatójával majd egy másik pappal osztotta meg a gondját. Rendőrségi információink szerint ők arra intették, hogy bűn volna, ha az apját feljelentené, inkább imádkozzon érte. Végül az iskolában hittant tanító paphoz fordult, aki értesítette az illetékes családügyi hivatalt.

Az iskola meglepett

A Don Bosco Egyházi Alapiskola igazgatója, Marta Lazúrová azt mondta lapunknak, semmiről nem tudott, és soha nem gyanakodott volna pont erre a pedagógusra. „A diákjai nagyon kedvelték, úgy tudtam, példás keresztényi életet él. Soha nem volt vele semmi gond, de mielőtt az ügy tavasszal kipattant, már három hete betegszabadságon volt. Ezt megelőzően a családügyi hivatal kért tőlünk véleményt a kislány jelleméről és magaviseletéről, de nem gyanakodtam, azt gondoltam, valami támogatást igényelt a család” – mondta az igazgatónő.

Miután elkezdődött a rendőrségi vizsgálat, a pedagógus, aki nyolc éve tanított az iskolában azzal az indoklással mondott fel, hogy nem akar ártani az intézménynek. Fél évig tartó vizsgálatot követően a férfi ellen vádat emelt a nyomozó, de a részletekről nem tájékoztat a rendőrség. „Tekintettel arra, hogy kényes ügyről van szó, az érintett gyerek és a többi családtag lelki egészségének védelmében a vizsgálat során nem fogunk részleteket elárulni. A történtek felelevenítése és medializálása feleslegesen traumatizálná őket, amit nem akarunk” – mondta Božena Bruchterová, a Nyitrai Kerületri Rendőrkapitányság szóvivője.

 

2018. március 15. 12:24

Molesztálta saját lányát az egyházi alapiskola pedagógusa

A rendőrség tapintatos

Értesüléseink szerint a kislányt az ügy kirobbanásakor kiemelték a családból, de a családügyi hivatal ezzel kapcsolatban nem ad tájékoztatást. Hasonló esetekben ez a standard eljárás, hogy a tettes ne tudja megfélemlíteni és befolyásolni az áldozatot. A vizsgálat során azt is pszichológus szakértők mérik fel, hogy a család többi tagja, ez esetben az anya és a testvérek, mennyire szenvednek a bántalmazott személy szindrómájától, vagyis tartanak-e attól, hogy ha elmondják az igazat, őket is bántalmazni fogja az apa, esetleg hárítanak, és tudomást sem akarnak venni a családban történtekről.

A család hárít

„Mivel erősen vallásos családról van szó, az is fontos szempont lehet, hogy a szégyentől, a társadalmi megbélyegzéstől félnek, és ezért nem mernek beszélni a történtekről. Még valószínűbb, hogy tudomást sem akartak venni róla, mert ellenkező esetben tenniük kellett volna valamit. Ez a passzív védekező mechanizmus nagyon gyakori, de egész életre szóló komoly lelki terhet jelent” – mondja Michal Patarák pszichiáter, aki szerint az apa által elkövetett gyermekmolesztálásról az anya a legtöbb esetben tud és hallgat. „Olyan borzasztó dolog ez, hogy még magának sem meri bevallani, inkább enyhítő körülményeket keres. Félti a házasságát, a család anyagi biztonságát, fél a szégyentől, ezért sokszor nem a gyerek, hanem a férj oldalára áll, mondván: semmi borzasztó nem történt. De ez borzasztó dolog és függetlenül attól, hogy vállalják, vagy takargatják, minden családtag áldozat” – magyarázza a szakember

A püspökség óvatos

A nyitrai püspökség, az iskola fenntartója még mindig nem foglalt állást az ügyben. „Amíg nem ítélik el, addig erre a pedagógusra is vonatkozik az ártatlanság vélelme” – mondta Miroslav Lyko, a püspökség szóvivője. A nyitrai püspökségnek nem ez az első pedofilbotránya, 2015-ben az egyházmegye egyik papját három év feltételes börtönbüntetésre és kötelező kezelésre ítélte a járásbíróság, mert egy 11 éves kislányt molesztált. Az elíélt pap nem várta meg, amíg a Vatikán dönt a sorsáról, maga kérte az egyházi szolgálatból való felfüggesztését, azaz a világiasítást.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két nyelven játssza ugyanazt

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Közveszéles: Megkéselt egy férfit, majd balesetet okozott menekülés közben

Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást

Závada Pál: Hajó a ködben - Kollaborálás, üzlet vagy jogos önvédelem?

Tucatnyi ritka orrszarvú lett az Indiában pusztító áradások áldozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?