Régió

Saját képviseletet szeretnének a kisebb városrészekben élők

Léva/Vágsellye/Érsekújvár | Rendkívüli önkormányzati ülésen tárgyaltak a lévai képviselők a testület létszámáról, valamint a választási körzetekről. Léván a következő választási ciklusban is huszonnégy képviselőt választanak, az első és második körzetben is tizenkettőt.
Száz Ildikó

2018. augusztus 8. 09:36

A novemberi választások során mindhárom járási székhelyen ugyanannyi képviselőt választanak, mint eddig - A szerző illusztrációs felvétele

A 33 332 lakosú Léva önkormányzatában csak egy képviselő akadt, aki nem értett egyet az eddigi rendszerrel. Petra Števková képviselő nehezményezte, hogy ilyen kis városban, mint amilyen Léva, miért nem szavazhatnak a rokonok a másik választókörzetben lévő családtagjaikra is. Egyes képviselők emlékeztettek rá, hogy régebben minden városrésznek volt két-két képviselője, igaz, akkor még 35 főből állt a testület. Az egykor külön községként működő, ma Lévához tartozó Csánk, Génye, Hontkiskér, Hontvarsány és Horhi városrész lakosai szeretnék, ha erősebb képviseletük lenne. Vágsellyén sem változtattak a választókörzetek és a képviselők számán a legutóbbi önkormányzati ülésen. Továbbra is 21 képviselőből áll a testület és a 22 219 lakosú járási székhelyen marad a három választókörzet. Mindhárom körzetben hét képviselőt választhatnak a lakosok. Vágsellyén külön képviselete van a Vágvecse városrésznek, a lakosok hét képviselőt választanak ebben a hármas számú választókörzetben. Érsekújvárban a legutóbbi rendkívüli önkormányzati ülésen arról döntött a testület, hogy ismét 25 képviselője lesz a városnak. A 38 172 lakosú járási székhelyen hét választókörzet van. Ivan Katona képviselő nehezményezte, hogy míg a hármas számú választókörzetnek 5086 szavazásra jogosult lakosa van, itt négy képviselőt választhatnak az érsekújváriak. Az ötös számú választókörzetben 5114 választó lakik, mégis csak három képviselőt választhatnak.

2018. július 6. 16:48

November 10-én lesznek az önkormányzati választások

Az Érsekújvári Városi Hivatal dolgozói elmondták, az ötös számú körzetbe tartoznak azok a választók, akiknek nincs állandó érsekújvári lakhelyük. Katona javasolta, hogy 25-ről 21-re csökkentsék Érsekújvárban a képviselők számát, így minden körzetben három képviselőt választanának a lakosok. A testület nem értett egyet a javaslattal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mucusnak a hírszerzés segített a csajozásban?

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?