Ruhacsere és sok színes program a galántai gyereknapon

swap-Galánta
Galánta |

Június első hétvégéjén rengeteg gyereknapi programból választhatunk a mátyusföldi régióban. Galántán vasárnap délután a művelődési központ várja a városi parkba az érdeklődőket, akik a szórakozás mellett ruhákat, játékokat, tanszereket is csereberélhetnek.

A Galántai Városi Művelődési Központ szervezésében június 2-án 16 órától tartanak gyereknapi programokat a helyi városi parkban, a neogótikus Esterházy-kastély mellett. A számos, elsősorban galántai fellépő műsora mellett több helyi sportklub bemutatóját láthatja a közönség, de lesznek körhinták, légvár, íjászat, habparty, kézműves-foglalkozás és más meglepetések. Első alkalommal vesz részt a VMK rendezvényén a Kolo-vrátka Polgári Társulás, amely ruhacserék és közösségi programok szervezésével foglalkozik. A szervezet három alapítója, Lenka Šajgalíková, Rapand Bori és Andrea Balážová Bachorecová 2022 óta szervez rendszeresen, minden évszakban swap-ot, vagyis ruhacserét Galántán, de tavaly ősztől polgári társulásként működve a fenntarthatóság jegyében egyéb rendezvényeket is. Néhány héttel ezelőtt az Északi lakótelepen, a Gejza Dusík nevét viselő alapiskola udvarán mutatkoztak be és igyekeztek a jelenlévőknek elmagyarázni, mit jelent a swap, a fenntarthatóság, miért jobb az új ruhák és tárgyak helyett a meglévőket másokkal elcserélni. Rapand Bori szerint azért fontos az olyan rendezvényeken is népszerűsíteni a tevékenységüket, mint a gyereknap, hogy a gyerekek kicsi koruktól megtapasztalják, milyen jó dolog a cserebere, nem kell feltétlenül minden alkalommal új ruhát, játékot vagy tanszert vásárolni, hiszen rengeteg használt, de kifogástalan állapotú holmira bukkanhatunk a swap-okon. 

„Ez lesz az utolsó ilyen rendezvényünk a nyári szünet előtt, kimondottan a gyerekek igényeit tartjuk szem előtt, ezért kérjük a lakosokat, akinek van otthon már nem használt, de kifogástalan állapotú ruhája, játéka és tanszere, például tolltartója, füzete, írószere, amely jól jöhet a szünidő után az iskolában, az gyűjtse össze és adja le nekünk. A legutóbbi, alapiskolában tartott swap után nagyon kevés gyerekholmi maradt meg. A vasárnapi rendezvényre szeretnénk úgy érkezni, hogy a leadott ruhákat, tárgyakat előtte osztályozni tudjuk, ezért kérjük az adakozókat, pénteken, május 31-én 17 és 18 óra között adják le az összegyűjtött dolgokat a Burcoffee Galéria kávézóban” 

– fogalmazott Rapand Bori. Legközelebb a hagyományos galántai nyárbúcsúztatón szerveznek ismét ruhacserét, amellyel már az őszi időszakra készülnek, de akkor nem csak gyerekek részére várják a felajánlásokat. Az említett, alapiskolával közösen szervezett lakótelepi swap eddig kétszer valósult meg. Az iskola diákjai Rapand Bori szerint szívesen segítettek a lebonyolításban és nagyon tetszett nekik az ötlet, ezért a társulás többi tagjával úgy döntöttek, a jövőben is folytatják a megkezdett sorozatot. Az aktivista szerint nemcsak azt tanulják meg a gyerekek, mit jelent a swap, miért jó a használt ruháknak, tárgyaknak második esélyt adni, hanem azt is, hogy miért jó a közösségért dolgozni, illetve az iskola mellett kialakulhat egy olyan közösség, amely máskor is aktivizálható egy jó ügy érdekében. A legutóbbi lakótelepi swap-on azt a célt fogalmazták meg, hogy ne csak egyszerű ruhacsere legyen, hanem olyan családi nap, amikor a gyerekek és szülők együtt tölthetik a délutánt. Rajtuk kívül a Hódi közelében lévő ökofarm, valamint a Beefabrique méhészet mutatkozott be saját termékeivel. A Kolo-vrátka PT lemezvásárt is szervezett nemrégiben, amelyen gyűjtők válogathattak értékes zenei csemegék között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?