Régió

BARANGOLÓ: Római emlékek a két Komárom környékén

Izsa/Komárom/Dél-Komárom/Almásfüzitő/Szomód | A környék római kori emlékeinek turisztikai vonzerejét már régóta fejlesztik az érintett önkormányzatok és intézmények. Új látogatóközpont van már egy ideje kilátásban a magyarországi oldalon, közben pedig folyamatosan érkeznek a hírek újabb régészeti eredményekről is.
Vataščin Péter

2020. július 28. 18:15

Komárom
Az izsai katonai tábor északnyugati bástyájának maradványai. - Vataščin Péter felvétele

Három és fél évszázadon át, az 1. századtól a 4-ig volt jelen a római hatalom a mai Dunántúlon. Az egyik legjelentősebb térség a határt, a „limest” képező Duna mente volt, ahol Brigetio városa és annak katonai tábora számított az egyik legfontosabb láncszemnek. Noha a római kori emlékek nem jönnek velünk szembe minden sarkon, de rövid tájékozódás után szellemileg és fizikailag is aktív pihenést jelenthet az ókori múlt töredékeinek felkeresése.

Komárom
A római kőtár a VI. bástyában - Vataščin Péter felvétele

Látnivalók

A teljesség igénye nélkül igen tartalmas, akár egy nap alatt is teljesíthető időutazást lehet tenni a két Komárom szűkebb környékén. Erről bővebben olvashatunk a hellyel-közzel még kapható „A rómaiak nyomában a Duna mentén“ című 2013-as útikönyvben, de az egyes helyekről egyenként is részletes információkat találhatunk az interneten.

A körutat nyugodtan elkezdhetjük az izsai katonai tábornál, amelyet valószínűleg tévesen Kelemantiának neveztek el, de a név úgy tűnik, végleg az erősségen ragadt. A kővár nagy része a föld alatt pihen – vagyis még óriási, kihasználatlan turisztikai potenciált jelent –, viszont még töredékességében is élményt jelent a megtekintése. Ugyancsak Izsán lehet megtekinteni a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum kiállításait. Komáromban a Duna Menti Múzeum állandó történeti tárlatán lehet találkozni a római kori leletekkel, valamint az egyedi hangulatú kőtárban, a VI. bástyában elhelyezkedő Lapidáriumban. Utóbbihoz hasonló élményben lehet részünk a túlparti Dél-Komáromban is, ahol az Igmándi erődben található a Lapidarium Brigetionensia nevű kőtár, a városban pedig ezenkívül több más helyen is láthatunk római kori kőemlékeket. A jövőben Szőny, illetve Molaj városrésznél, az egykori katonváros és -tábor környékén tervezik a Brigetio régészeti park és látogatóközpont megépítését, amellyel egészen biztosan új szintre emelik majd a korszak bemutatását. A várostól mintegy 9 kilométerre a Duna mellett fekvő Almásfüzitőn található az Azaum Római Tábor mesterséges építménye, ahol szezonális fesztiválok és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. Az út innen aztán a közeli Dunaalmás és Szomód felé vezet tovább...

A római kőszállító út a Dunaalmási-kőfejtők Természetvédelmi Területen. - Vataščin Péter felvétele

A kőfejtők

A két Komáromhoz közel van egy, a Dunaalmási-kőfejtők Természetvédelmi Területen található helyszín, amely kicsit kiesik a komáromi vonzáskörzetből, holott nélkülözhetetlen részét képezte az egykori római világnak. Az itt látható római út köveit néhány helyen még könnyen fel lehet ismerni, nem mellesleg ez a leghosszabb magyarországi épen maradt korabeli útszakasz, amelyen egy korabeli vízáteresztőt is meg lehet tekinteni. Ezen az útvonalon szállították a Dunaalmás feletti hegyből nyert mészköveket a Brigetio környéki építkezésekhez. Az egykori bányák nyomai a hegytető környékén most is felfedezhetőek. Emellett, ha vesszük a fáradtságot, s felmegyünk a Kőpite-hegyre (292 m), parádés kilátásban lesz részünk mindkét Komáromra, vagyis nem másra, mint az egykori Brigetio világára.

Komárom
Az almásfüzitői látogatóközpontjelenleg is zajló bővítése - Vataščin Péter felvétele

Bővülő élményközpont

Az elmúlt években nem a két Komárom, hanem két másik szomszédos falu – valamint testvértelepülés – Izsa és Almásfüzitő tett talán a legtöbbet a római kor emlékeiben rejlő turisztikai potenciál kiaknázásáért. Jelenleg az eredetileg 2012-ben épített Azaum Római Tábornál folyik nagyobb mértékű fejlesztés, ahol egy ókori villa mását építik meg. A falakon kívül többek között kisebb római kori lakóházakat is felhúznak majd 2021-re. Az egykori timföldgyár által meghatározott település láthatóan nagy energiákat fordít a római hagyományápolás népszerűsítésére. Jóllehet, a településen található eredeti emlék gyakorlatilag hozzáférhetetlen, mivel a izsaihoz némileg hasonló katonatáborra még az államszocializmus idején rátelepítették a timföldgyár egyik vörösiszap-tározóját.

A katonaváros maradványai Dél-Komáromban
A katonaváros maradványai Dél-Komáromban. - Vataščin Péter felvétele

Felbukkanó épületsorok

Ha valaki a napokban halad el az 1-es főúton a Dél-Komárom részét képező Szőny, illetve Molaj keleti végénél, úgy a vasúti sínek mellett láthatja, hogy szennyvízcsatorna lefektetése zajlik. Mivel pontosan itt helyezkedett el az ókorban az egykori légiótábor és a katonaváros, a markológépek szinte azonnal épületmaradványokra bukkantak, amelyek több száz méteren keresztül folytatódnak. A régészek a helyszínen jelenleg leletmentést végeznek.

Megvan az izsai kikötő?

Úgy tűnik, közel vagyunk ahhoz, hogy a szlovákiai oldalon is új régészeti fejleményről kapjunk hírt. A „komáromi” rómaiakhoz kapcsolódó legfrissebb történés július harmadik hetén történt. A Nagyszombati Egyetem Klasszikus Régészeti Tanszéke, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti, valamint Hidrológiai Intézete együtt a szlovák rendőrség hajójával, illetve rendőrségi és amatőr búvárokkal megpróbáltak az izsai katonai táborhoz kapcsolódó dunai kikötő és esetleges hajómaradványok nyomára lelni – közölte a TASR. Az már régóta evidencia, hogy Kelemantia és Brigetio között folyami összeköttetés élt több száz évig, s a Duna bal partján található hídfőerőd utánpótlása szinte kizárólag ettől a kapcsolattól függött. A kikötőt azonban eddig még sosem sikerült lokalizálni. Most szonárok segítségével zajlott a keresés. Miroslava Daňová, a Nagyszombati Egyetem régésze elmondta, az előzetes eredmények szerint néhány „érdekes helyet” választottak ki maguknak, amelyet aztán tüzetesen átnéztek a búvárok. Sikerült azonosítani egy fakonstrukciót, amelyből elemzés céljából mintát vettek. Hogy ez a kikötő egy darabja-e, még nem tudni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.