Régió

Roland palota kávéház nélkül

Pozsony | Felújítja a tulajdonos a november végi tűzben megsérült Roland kávéház épületét. Egyelőre nem tudni, a legendás kávézó visszatér-e a műemléképület falai közé.
Bartalos Éva

2019. február 1. 12:30

Hamarosan letakarják és körbekerítik a palotát (A szerző felvétele)  

November végén propán-bután palackok robbanása miatt kiégett két engedély nélkül felállított vásári stand a Roland kávéháznak is helyet adó patinás épület előtt. A tűz átterjedt a több mint százéves szecessziós palotára. Két hónappal a baleset után még mindig koromfekete az épület homlokzata. A tulajdonos azonban azt ígéri, felújítja a Roland palotát.

Történelmi múlt

Korábban az Auer patrícius család birtoka volt a telek, később bankot nyitottak az épületben, amely egy ideig a Magyar Leszámítoló- és Pénzváltó Bank tulajdona volt. Később lebontották és a huszadik század elején itt építették fel a Roland palotaként is ismert ötszintes, szecessziós rezidenciát. A palota az előtte álló Roland szökőkútról kapta a nevét. A Roland szökőkutat I. Miksa magyar király építette, miután egy koronázási ünnepségen tűz ütött ki, amely tovább terjedt a városban. A szökőkúttól alig pár lépésnyire lángok pusztították el a főváros történelmének egy szeletét.

Kultikus hely lett

Az elmúlt évtizedekben többször felújították az épületet, ahol közel nyolcvan éve megnyitották a Roland kávéházat. „A rendszerváltás után vált igazán elegáns kávéházzá” – nyilatkozta korábban Brogyányi Mihály idegenvezető. Az azóta eltelt harminc év alatt egyre népszerűbb lett a hely a pozsonyi lakosok és a turisták körében, pedig sötétebb korszakok is jellemezték a patinás helyet. Az épület tulajdonosai elköltöztették, de a törzsvendégek visszakövetelték a kávéházat.

 

2018. november 30. 13:03

Porig égett a Roland kávéház

Szebb napok várnak rá?

Továbbra is kormosak az épület falai, az ablakokat bedeszkázták. A járókelők naponta meg-megállnak a palota előtt, megnézik, milyen pusztításra képesek a lángok. „Hihetetlen, hogy egy ilyen gyönyörű épület így végzi. Remélem, felújítják és legalább olyan szép lesz, mint a tűz előtt” – mondta lapunknak egy arra járó pozsonyi lakos. A földszinten teljesen kiégett a berendezés, az emeleti termekben azonban rendszeresen világítanak. A leégett palota a Kooperatvía biztosító tulajdona. Silvia Nosková Illášová, a társaság szóvivője a lapunknak elmondta, kívülről és belülől is felújítják az épületet, de egylőre nem tudni, mikor láthatnak munkához. „A rossz időjárás miatt a tervezettnél később kezdhetjük el a történelmi épület homlokzatának felújítását és tisztítását” – nyilatkozta a szóvivő, hozzátéve, hogy a fagy további kárt tehet az épületben. „Először befedik és elkerítik az épületet, majd az illetékes szerveket is tájékoztatják a tervekről. A magisztrátussal és a kerületi műemlékvédelmi hivatallal szorosan együttműködve dolgozunk az épület felújításán” – szögezte le a szóvivő. Ezt Ján Mackovič, a Pozsonyi Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal igazgatója is megerősítette.„A kerületi műemlékvédelmi hivatal december 10-én határozatot adott ki, amelyben megszabták a felújítás feltételeit. Az épület tulajdonosa folyamatosan egyeztet a hivatallal” – közölte az igazgató.

Visszatér a Roland?

A becslések szerint mintegy kétszázezer euró kárt okozott a tűz az épületben. Silvia Nosková Illášovától azt is megkérdeztük, a felújítás után visszatér-e a kávéház a szecessziós palotába, erre a kérdésre azonban nem kaptunk választ. A Plus Jeden Deň november végén arról írt, hogy röviddel a tűz előtt a tulajdonos eladta a kávéházat.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?