Ringató – a közös éneklés öröme

Nagy volt az érdeklődés az elsNagy volt az érdeklődés az első Ringató foglalkozás iránt Nyékvárkonyonő Ringató foglalkozás iránt Nyékvárkonyon
Nyékvárkony |

A Ringató magyarországi zenei nevelési program, amelyet óvodás kor előtti gyerekek zenei képzésére hoztak létre, Kodály Zoltán zenei tanítási elvei alapján.

„Azt gondoljuk, hogy semmiség, de óriási erőt hordoz és nem véletlenül maradt ránk ez az örökség évtizedeken át” – vallja Varga Denisa a legfrissebben végzett ringató foglalkozás vezető a Felvidéken. Az elmúlt napokban Gellén és Nyékvárkonyon indított foglalkozásokat.

A Ringató a Magyar Örökség díjas zenei nevelési program, amely kisgyermekes családok, várandós anyukák számára készült. Kodály Zoltán szerint, a gyerekek zenei nevelését nagyon korán, lehetőleg már születésük előtt kell elkezdeni. „Magával ragadtak Gróh Ilonának, a Ringató zenei nevelési program alapítójának elvei, tanítása. Hiszem, hogy ez az egyik olyan lehetőség, amellyel a lehető legtöbbet adhatjuk gyermekeinknek ebben a korban, egy biztonsággal, szeretettel, örömmel teli környezetet, amely segíti további érzelmi, értelmi, testi fejlődésüket” – nyilatkozta Varga Denisa, aki eredetileg magyar-zene szakos pedagógus és ebben az évben végezte el a Ringató képzést Budapesten a Magyar Zene Házában.

A nyékvárkonyi foglalkozáson mintegy húsz anyuka, nagymama, sőt két apuka jött össze, apró csemetéikkel együtt. Harminc perces közös program volt, ahol a szőnyegen, vagy széken ülve, vagy éppen körbe sétálgatva, magyar népdalokkal, régi mondókákkal, de elsősorban sok szeretettel és derűvel veszik körbe a gyerekeket. A gyerekeknek semmi sem kötelező, ha éppen felfedező útra indulnak a teremben gond nélkül megtehetik ezt is. A program az óvodát megelőző korosztálynak szól, a 0-3 éves babáknak, az ő korosztályi sajátosságainak, igényeknek megfelelően.

Nagy volt az érdeklődés az első Ringató foglalkozás iránt Nyékvárkonyon

A módszer Kodály Zoltán elveit követi, értékes zenei, irodalmi anyagra épül. Elsősorban a magyar néphagyományból merít, ezt egészíti ki más népek dalaival, gyerekdalaival, esetenként mondókáival.

Amint azt a Ringató foglalkozás létrehozója Gróh Ilona mondja: „Énekelni, játszani tanít, vagy ha úgy tetszik, közösséget épít. Az éneklés és játék közben a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit, találkoznak a magyar kultúrával. Az értékes zene a teljes személyiséget formálja, a hagyományos dalok, mondókák, ölbéli játékok a világra nyitnak ablakot és a lélekbe jutva élni segítenek, sőt ha kell, gyógyítanak.” Az ölbéli játékok hatására ezen kívül fejlődik a figyelem, a képzelet az emlékezet, a beszéd, gyarapodik a szókincs, de hatással vannak a mozgásfejlődésre a zenei hallásra és a ritmusérzékre is.

Itt, nálunk a felvidéki magyar lakta területeken pedig még egy következő dimenziója is van a foglalkozásnak: erősíti a magyar közösséget, hiszen magyar néphagyományokra, magyar, népdalokra, mondókákra épül elsősorban, így erősíti a hovatartozás érzését és az identitás gyökereit.

A Ringató foglalkozások a magyarországi Cseperedő program keretén belül mindkét faluban ingyenesek a résztvevők számára.

A felvidéki Cseperedő program keretében a Ringató foglalkozások ingyenesek. Mindez a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak köszönhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?