Régió

Rimaszombat még nem csökkenti az alkalmazottak bérét

Rimaszombat | Rimaszombat 30 ezer eurót különített el a koronavírus-járvány miatti intézkedések költségére. Az önkormányzat alkalmazottainak bérét egyelőre nem csökkenti a város vezetése.
Hegedűs Norbert

2020. április 3. 18:00

rimaszombat városháza
- A szerző felvétele

Štefan Szántó, a városi hivatal vezetőjének elmondása szerint a város és az önkormányzat számára most az a legfontosabb, hogy a kormány által elrendelt óvintézkedéseket betartsák, és hogy a városi hivatal továbbra is fennakadások nélkül működjön. A városi rendőrség munkájának nagy részét jelenleg az teszi ki, hogy ellenőrzik, betartják-e a lakók a központi és a városi válságstáb által hozott rendeleteket. Ellenőrzik a köztereket, hogy ne jöjjenek létre nagyobb csoportosulások, és ha szükséges, figyelmeztetik a szociálisan hátrányos helyzetű lakókat a védőmaszkok és a kesztyűk viselésére. Március 16-tól a városi hivatal szociális osztálya a városi rendőrséggel együttműködve segíti az egyedül élő idős lakosokat, elvégzi helyettük és házhoz szállítja a bevásárlást.

Naponta a lakótelepen
A város szélén található Dúsa utcai, többségében romák által lakott lakótelepre – melyet Jozef Šimko polgármester korábban le akart záratni – naponta kilátogatnak a városi rendőrség járőrei és a helyi polgárőrséggel együttműködve figyelmeztetik az ott lakókat a legfontosabb előírások betartására, a szájmaszkok viselésére. Štefan Szántó emlékeztetett, hogy a lakótelepen a város fenntart egy higiéniai központot és egy mosodát is a helyiek számára.

30 ezer euró 
A városi válságstáb vezetőjének javaslatára 30 ezer eurót különítettek el a város költségvetéséből a fertőtlenítésre, és az ehhez szükséges eszközök beszerzésére. Ezt a városi képviselő-testület is jóváhagyta. A járvány elleni küzdelem eddig nagyjából 7500 eurójába került a városnak, az összegből szájmaszkokat, egyszer használatos kesztyűket és fertőtlenítőszereket vásároltak. Ahogy más települések sem, eddig Rimaszombat városa sem kapott semmilyen állami hozzájárulást az Covid-19-vírus elleni küzdelemre.

Bércsökkentés halasztva
A kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt Štefan Szántó szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a városi hivatal alkalmazottjainak munkaidejét hat órára rövidítsék és ennek következtében 20%-kal csökkentsék a fizetésüket (vagyis az alkalmazottak a bérük 80%-át kapták volna kézhez), de ettől a szakszervezet tiltakozása miatt elálltak. Szántó azt mondta, egyelőre megvárják, hogyan alakulnak az események, és milyen előrejelzéseket kapnak az adóbevételekkel kapcsolatban, csak azután teszik meg a szükséges lépéseket.

Három fertőzöttről tudunk
A Rimaszombati járásban eddig három személy tesztje lett pozitív. Közülük kettőről már korábban beszámoltunk: egy 81 éves férfi és felesége feltehetően a fiuktól kapták el a betegséget, aki külföldről tért haza. A férfit Dušan Béreš járási tisztiorvos az egyik kórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályára szállíttatta, a feleség házi karanténban van Uzapanyit községben. A harmadik fertőzött egy 44 éves férfi, akinél kedden diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.