Régió

Restaurálták a szószéket

Ochtina | Immár teljes pompájában díszeleg a helyi középkori evangélikus templom barokk szószéke. Két restaurátor, a zselízi Mézes Árpád és a rozsnyói Koreň Sándor december második felében rakta össze a darabjaira szedett és felújított szószéket.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2010. január 13. 09:39

Jézus-szobor

Az oltárt és a 18. századi, ismeretlen szepességi mester munkáját dicsérő szószéket tavaly sikerült – javarészt pályázati pénzből – felújítani. Nem kis része volt a siker elérésében Martin Dudáš lelkésznek is. Edita Kušnierová művészettörténész megítélése szerint az oltár és a szószék esetében is kitűnő munkát végeztek a restaurátorok. „Az ochtinai szószék a régió legdíszesebb és egyben legmagasztosabb ilyen jellegű alkotása. Látszik, hogy Ochtinán régen sok módos mecénás élt, akik állták a költségeket” – mondta a művészettörténész. A szószéken a négy evangelista valamint a Megváltó szobra, illetve Krisztus, mint jó pásztor báránnyal a vállán látható, amint egy glóbuszon áll, amely a világot szimbolizálja. A szószék baldachinjának tetején Mihály arkangyal látható. A szószék oszlopain szőlőtőke, levelek és fürtök reliefjei találhatók, a baldachin alatt pedig a Szentlélek lebeg galamb képében. Az egész szószék gazdagon díszített növényi motívumokkal és angyalfejekkel, dúsanaranyozottés ezüstözött.
A Csetnektől kissé északra lévő település gótikus temploma a XIV. században épült, amely a község becses kincse. Falait értékes középkori freskók is díszítik, amelyek európai jelentőségű emlékek. Ennek ellenére – mint a többi gömöri középkori freskók – kevéssé ismertek. (kov)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Márki-Zay Péter

Majdnem 245 ezerrel több szavazatot kapott Márki-Zay a második fordulóban, mint az elsőben

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Ferenc pápa k

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Új Szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.