Régió

Fejlődő vallási turizmus

JÓKA/HALÁSZI | A vallási turizmus fellendítése a fő célja annak a projektnek, amelyben Jóka és Halászi közösen vesz részt. A program támogatásával egyebek mellett új szószéket és oltárasztalt szenteltek fel a jókai templomban.
Tornyai Bianka

2021. július 29. 12:30

jóka-mensa
Új oltárasztalt és szószéket szenteltek fel a jókai templomban (Képarchívum)

A Galántai járásban fekvő Jóka és a magyarországi Halászi közös pályázatot nyert Vallásturisztikai értékek a Szent Márton zarándokút árnyékában címmel, melynek célja a helyi turizmus, azon belül a vallási turizmus népszerűsítése, illetve a határ két oldalán élők közötti együttműködés kialakítása, közösségépítés. Lelkes Gábor projektmenedzser lapunknak elmondta, a projekt több aktivitást foglal magába. “Halászi községben öt szakrális emlékhelyet, út menti keresztet újítottak fel a támogatásból, a jókai templomban két új liturgikus tárgyat szenteltek fel, Jókán közösségépítő ifjúsági napot tartottak, majd július 15-én online workshopot tartanak, amelyen vallásturisztikai szakértők, többek között a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum igazgatója, Nagy Iván tart előadást. Jókán július 20-án projektzáró konferenciát tartanak, illetve 200 példányszámban kiadtak egy publikációt, amely a két község római katolikus értékeit, valamint a két községet átszelő, illetve a közelükben elhaladó zarándokutakat, az egyházi turizmus irányvonalainak alakulását a Duna mentén mutatja be” - részletezte a projektmenedzser. Kifejtette, a koronavírus-járvány idején, a karantén, a lezárások miatt az emberek elkezdték ismét felfedezni a helyi értékeket, és mivel a járványnak még nincs vége, továbbra is nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi szépségek, látnivalók. Erre épít a projekt. “A régióban – a szlovák-magyar határ mentén – növekszik a vallási turizmus, zarándoklatok jelentősége. A projektpartnerek, Halászi Község Önkormányzata és a Római Katolikus Egyház Jókai Egyházközsége remélik, hogy a szlovák-magyar határ menti vallási turizmus népszerűbb turisztikai termék lesz az elkövetkező időszakban Szlovákiában és Magyarországon egyaránt, amihez hozzájárulnak ezen projekt tevékenységei is” - egészítette ki Lelkes Gábor.

Orosch János nagyszombati érsek június utolsó vasárnapján szentelte fel a Keresztelő Szent János Születése plébániatemplom 2 új liturgikus tárgyát. Az új áldozati oltárasztalt és szószéket természetes kőből készítette Branislav Moskáľ kőfaragó mester. Július 7-én több mint hetven gyermek és fiatal részvételével közösségépítő ifjúsági napot tartottak Jókán, ahol a helyiek a halászi küldöttséggel együtt ismerkedhettek meg Jóka és a környék érdekességeivel. “Az ifjúsági nap jó lehetőség a két ország közötti barátság mélyítésére, az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítésére, hogy jobban megismerjék egymást, és megosszák egymással a keresztény értékek megélésének az örömeit” - tette hozzá Lelkes Gábor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.