Rendkívüli ülés: megmenekült a Hársfa utcai óvoda

Szülők a rendkívüli ülésen
Párkány |

A 13 tagú párkányi képviselő-testületből nemzetiségtől és pártállástól függetlenül 12 képviselő arra voksolt, hogy érvényelenítik az egy héttel ezelőtti határozatot. Tehát a Hársfa utcai színmagyar óvoda marad a helyén, szeptembertől nem kell bezárnia – és a többi óvoda is megnyugodhat.

A párkányi képviselő-testület július harmadikai, hétfői döntése után valójában nem csak a Hársfa utcai óvodáért kiálló és harcoló szülők nyugodhatnak meg, hanem valamennyi helyi óvoda is, tehát mindenki nyugodtan kezdheti majd szeptembertől a tanévet. A testület ugyanis hatályon kívül helyezte azt a június végi, nagy vihart kavaró határozatát, amellyel a Hársfa utcai, kizárólag magyar tannyelvű óvodát megszüntette volna és a gyerekeket a Szövetkezeti és a Bartók utcai óvodába küldték volna át. A kizárólag szlovák tannyelvű, Ady utcai óvodának sem kell sehová sem hurcolkodnia, mindenki marad a helyén, szeptemberben egyik intézménynek sem kell félnie a tanévkezdéskor. Ugyanakkor a hétfői rendkívüli ülésen az is elhangzott, hogy hosszabb távon mindenképp lesz majd óvodaátszervezés, mert a gazdasági és pénzügyi megszorítások és a kormányzati forrásmegvonások előbb-utóbb rákényszerítik Párkányt a takarékossági intézkedésekre – ezen a területen is.

Egységesen döntöttek az óvoda ügyében

A rendkívüli ülésről csak Eugen Szabó polgármester hiányzott, igazoltan, helyette Dominika Blaháková alpolgármester vezette az ülést, a képviselők közül pedig csak František Árendás maradt igazoltan távol. A testület tehát 12 taggal határozatképes volt, és a Szövetség frakcióján kívül a független képviselők is mind arra szavaztak, hogy hatályon kívül helyezik a múlt héten hozott döntésüket. Czibulya Ildikó a Hársfa utcai óvoda szülői közösségének nevében szólalt fel, nyomatékosan kérve, a képviselőket, hogy bírálják felül és javítsák ki az elsietett és hibás döntésüket, amellyel valójában egy gombnyomással a gyerekek sorsáról döntöttek, megszüntetve ezzel a gyerekek és a szülők biztonságérzetét is egy kiválóan működő intézményben. Egyúttal kérte a képviselőket és a városházát is, hogy a gazdasági válság miatt, ha lehetséges, találjanak olyan megoldást és pénzügyi konstrukciót, hogy majd ne kelljen a Hársfa utcai óvodát feláldozni a továbbiakban sem, hiszen a minőségi oktatás mindig, minden körülmények közt befektetés a jövőbe. Empátiát és odafigyelést kért ilyen érzékeny döntések meghozatalánál és egyúttal átadtak a képviselőknek azokat az aláírt petíciós íveket is, amelyeken a szülők a Hársfa utcai ovi bezárása ellen tiltakoztak.

Czibulya Ildikó szülő is felszólalt

Minderre Dominka Blaháková alpolgármester és több független képviselő is úgy reagált, hogy megértik a szülőket, de a múltkori döntésük sem csak arról szólt hogy eleve és direkt a magyar óvodát szerették volna megszüntetni, nem csak gombot nyomtak és letudták a gondot, mert már több mint fél éve foglalkoznak a takarékossági intézkedésekkel, a hivatal pedig részletes, lehetséges megoldásokat dolgozott ki. Az is elhangzott, hogy nemzetiségtől függetlenül, előbb-utóbb muszáj lesz megszorító intézkedéseket hozni, de igyekezni fognak, hogy ezekből a gyerekek minél kevesebbet érezzenek meg.

Nem kérték ki a szülők véleményét

Farkas Iván, Muzsla polgármestere az ülésen szintén felszólalt és hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincs joga a párkányi önkormányzat ügyeibe beleszólni, de a város megyei képviselőjeként kötelességének érzi a szülők mellett kiállni. Mert véleménye szerint a június végi párkányi döntés törvénytelen volt, ugyanis oktatási intézmények megszüntetése előtt – akár saját hatáskörű, akár átvitt jogkörben működtetett óvodáról, iskoláról van szó –, a fenntartó köteles kikérni az érintett óvoda szülői munkaközösségének és az iskolatanácsnak a véleményét is. Márpedig ez ebben az esetben tudomása szerint nem történt meg. Farkas arra is figyelmeztetett, hogy ha színmagyar vagy akár teljesen szlovák oktatási intézményt szüntetnek meg, akkor eleve számolniuk kellett volna a felháborodással nemzetiségi vonalon is – mert ez ettől is érzékeny és kényes ügy. Farkas furcsállotta azt is, hogy tudomása szerint Eugen Szabó polgármester nem várta meg a 10 napot és elég gyorsan, már június harmincadika előtt aláírta az eredeti, megszüntető határozatot. Erre Dominka Blaháková alpolgármester úgy reagált, Eugen Szabó azért írta alá a testületi határozatokat, mert előre tervezett szabadságra ment, ráadásul a Dynamik Real céggel kötött szerződés miatt is sürgették a határidők a polgármestert, tehát hogy nem akart kifutni a 10 napos határidőből.

A lényeg viszont, hogy a mostani, július harmadikai testületi döntéssel a Hársfa utcai óvoda megmenekült – egyúttal az összes óvoda megmenekült egyelőre az átszervezésektől. A döntést a szülők megtapsolták és a városháza előtt álló emberek is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?