Rendben halad a naszvadi csatornahálózat kiépítése

Naszvad
Naszvad |

A beruházással együtt végzik az Ímellyel közös tisztítóállomás bővítését is. A két fejlesztés összköltsége 18 millió euró.

A kivitelező cég júliusban utcáról utcára haladva marja fel az aszfaltot azokon a helyeken, ahol a fővezeték az úttest alatt halad majd. A keletkező árkokat igyekeznek még a felmarás napján betemetni, hogy a lakosok közlekedése nem ütközzön nagyobb akadályokba.

A beruházást a Nyugat-szlovákiai Vízművek végzi, amely EU-s források felhasználásával korszerűsíti a naszvadi, ill. az ímelyi szennyvízkezelést. Tudvalevő, hogy a szennyvíz sorsa Szlovákia-szerte még számtalan település – köztük városok – számára jelent óriási problémát. A Komáromi járásban például Gútához hasonlóan Naszvadnak sincs még teljes csatornahálózata, ill. a teljes városra nézve nem elég a meglevő szennyvíztiszító állomás kapacitása sem.

A kivitelező cég júniusban vette át a csatornahálózatra vonatkozó építési területet, a munkát pedig 440 nap alatt kell elvégeznie. Ez azt jelenti, hogy 2024 szeptemberére vagy októberére kell elkészülnie rendszernek. A hálózat beüzemelése csak akkor történhet meg, amikor befejeződik a tisztítóállomás bővítése is, vagyis ez a két fejlesztés teljes egészében összefügg egymással.

Naszvad

A munkálatokkal kapcsolatban nemrég lakossági fórumot is tartottak Naszvadon, amelyen mintegy 50 lakos vett részt. Molnár Zoltán (Szövetség) polgármester lapunknak elmondta, az önkormányzat, a befektető, a kivitelező és az ellenőrző szerv képviselői igyekeztek minden felmerülő kérdésre választ adni. Fontos fejlemény, hogy a csatornahálózat kialakításakor minden egyes lakótelekhez kialakítják a vizsgálóaknákat, ill. a csatlakozásokat egészen a telekhatárig. „Minden háznál megkérdezik, hogy körülbelül honnan történik majd a szennyvíz kivezetése“ – mondja a polgármester, hozzátéve, hogy a cég szakemberei tanácsot is tudnak adni a lakosoknak a kivezetések helyszínének kiválasztásához. A lakótelkeken belül viszont már mindenkinek saját költségén kell kialakítania a hálózathoz való csatlakozást. A leágazások kiépítése főleg azoknak az ingatlantulajoknak jelent majd jelentős könnyítést, akik emésztőgödrei a telkeik utcafronti részénél találhatóak. „A projekt beadása óta új házak épültek Naszvadon. Most fogunk csinálni egy »leltárt« azokról az ingatlanokról, ahol korábban üres telek volt, s ezért nem került bele a projektbe. Tehát valószínűleg kissé több lesz a csatlakozások eredeti mennyisége“ – teszi hozzá Molnár.

A szennyvízkezeléssel kapcsolatos országos problémák közé tartozik az is, hogy a lakosság egyes csoportjai vonakodnak a csatornahálozatra való rácsatlakozástól, vagy legalábbis halogatják annak megvalósítását. A naszvadi polgármester úgy látja, a fiatalabb generációknál nagyobb hajlandóság van arra, hogy mielőbb ráálljanak a rendszer használatára. Ugyanakkor a vízművek képviselői a lakossági fórumon is felhívták a figyelmet arra, hogy a csatornahálózat használatát törvény írja elő – noha azt homályban hagyja, hogy ezt meddig kéne megtenni. A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy a naszvadi projekt esetében az építkezés befejezése utáni öt éven belül a város háztartásaiból több mint 80%-nak csatlakoznia kéne a rendszerhez. Molnár érintette, a vízművek részéről az a cél, hogy a lakosság megértse, a szennyvízkezelésnek ez a jövője és a környezetbarát formája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?