Régió

Régióismereti foglalkozások

Ipolyszalka | Száz évet vissza az időben címmel meghirdetett foglalkozássorozatuk címét időközben Ősi tudással a harmadik évezredbe névre változtatták.
Gulyás Zsuzsanna

2018. október 22. 12:51

Rendkívül népszerű a közös sütés és az eredménye, a kemencében pirult, kovásszal készített tönkölykenyér (Fotó: Ipolyszalkai Tájház)  

2003 novemberében nyílt meg Ipolyszalkán az élő tájház, amely az elmúlt tizenöt évben számtalan programnak, rendezvénynek és tábornak adott otthont. Az Ipolyszalkai Kulturális és Turisztikai Társaság foglalkozásain és képzésein sok gyerek és felnőtt ismerhette meg a falu és a régió hagyományait, történelmét és kultúráját.

2004 júniusában rendezték meg első kézművestáborukat, amely később további programokkal bővült. A tájház egész évben kézművesfoglalkozások gazdag kínálatával várja az érdeklődőket. Meg lehet tanulni a szőnyegszövést, a kosárfonást, a nemezelést, a hímzést, az üvegfestést, a batikolást, a bőrművességet, a makramézást, a gyöngyszövést, a kötélverést, az agyagozást is. A gyerekeket népi játszótér várja, de ki lehet próbálni a lepény-, kenyér- és kuglófsütést. „Erre a célra öt éve elődeink gyógyító gabonájából, a tönkölyből készült lisztet használjuk” – jegyezte meg Dikácz Zsuzsanna, az Ipolyszalkai Kulturális és Turisztikai Társaság elnöke, a tájház vezetője. A 2004-ben Száz évet vissza az időben címmel meghirdetett foglalkozássorozatuk címét időközben Ősi tudással a harmadik évezredbe névre változtatták. „Mivel az évek során a mi tudásunk is egyre bővült, a programkínálat is gazdagodott. Magába foglalja a kézművesoktatást, az elődeink életét és szokásait bemutató foglalkozásokat, a korabeli játékokat, valamint a rendkívül közkedvelt közös főzéseket, sütéseket és befőzéseket is. A foglalkozások szabadon kombinálhatók” – részletezte Dikácz Zsuzsanna.

A program nagyon népszerű az iskolások és az óvodások körében. „Szoros az együttműködésünk a helyi alapiskolával. Tíz éve rendszeresen a tájházban tartják a régióismereti órákat” – jegyezte meg az egyesület vezetője, aki több olyan óvodát és iskolát (Ipolyszakállos, Nagycsalomja, Lukanénye, Érsekújvár, Párkány, Bátorkeszi, Nána, Muzsla, Nagyölved, Tardoskedd, Felsőtúr, Léva, Csáb, Esztergom, Budapest, Letkés) sorolt fel, amelyekből a gyerekek rendszeresen visszajárnak a tájházba.

Idén november 11-ig lehet beváltani a tájházban a kulturális utalványokat a programokra, de természetesen lehet rendelni programokat későbbi időpontokra is.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?