Régi mesterségeket tanultak

A Szakkör
FELSŐSZELI/GALÁNTA/VEZEKÉNY |

Véget ért A Szakkör első évfolyama, szeptemberben indul a következő. A kézműves mesterségek kurzusán készült tárgyakat kiállításon is bemutatták a készítők.

 

Régi és újabb mesterségeket, kézműves technikákat tanulhattak azok a felnőttek, akik jelentkeztek a Galánta és Vidéke Társulás (Gavit) szervezésében megrendezett A Szakkör nevű kurzusra. Három helyszínen, Felsőszeliben, Galántán és Vezekényen jöttek össze rendszeresen a résztvevők és sajátították el a tudnivalókat. Horváth Judittól, a Gavit programszervezőjétől megtudtuk, nemezelés, hímzés, csipkeverés, vesszőfonás, mézeskalács-díszítés, gyöngyfűzés, bútorfestés, tojásfestés, papírfonás, gyertyaöntés, és éremgyűjtés szerepelt a kínálatban. Mindegyik foglalkozásra öten jelentkezhettek, ennyi résztvevőnek volt ingyenes a képzés, vagyis a Nemzeti Művelődési Intézet ennyi alapanyagot bocsátott a szervezők rendelkezésére.

„Voltak olyan alkalmak, amikor ötnél többen is részt vettek, olyankor vagy vásároltak maguknak alapanyagokat az érdeklődők, vagy az oktató nem készítette el az adott tárgyat, csak bemutatta az elkészítés módját, így több személyt tudtunk fogadni. Nem mindegyik helyszínen lehetett mindegyik technikát megtanulni, de némelyik mindhárom településen megvalósult. A résztvevők a Nemzeti Művelődési Intézet által kiadott tananyagot online formában kapták meg, illetve mindegyik foglalkozáson olyan helyi kézművesek segítették a tanulást, akik az egyes technikákat már ismerik”

– fejtette ki Horváth Judit. A szakköri foglalkozásokat hetente vagy kéthetente tartották meg, összesen húsz alkalommal. A szervező szerint nagyon szép alkotások születtek. Az A Szakkör része volt, hogy az elkészült tárgyakból kiállítást szervezzenek, így minél többen láthassák a kész termékeket, amelyeket a kiállítás után a legtöbben el is ajándékoztak. A foglalkozások során baráti társaságok alakultak, a résztvevők szabadidejükben, a szakköri tevékenységek után is összejártak, hogy az adott technikát tökéletesítsék vagy új mintákat próbáljanak ki. Vannak ügyes kézművesek, akik olyan jól elsajátították egyik-másik technikát, hogy jövőre szakkörvezetőként vesznek részt a projektben.

Szeptember végén indul az új tanév. Az említett mesterségeken kívül lesz kereten fonás és baba-mama horgolás, és két új helyszínen, Taksonyon és Vízkeleten is megszervezik a szakköröket. Az érdeklődőknek augusztusban már érdemes lesz figyelni a Gavit közösségi oldalát, ahol bővebb tájékoztatást kaphatnak az induló szakkörökről és a jelentkezési lapot is ott találják. Horváth Judit azt is elmondta, hogy mivel voltak nagyon népszerű szakkörök, mint például a bútorfestés, ezért azokat négy helyszínen is megszervezik a következő ciklusban. A jelentkezés egyetlen feltétele, hogy az érdeklődő betöltse a 15. életévét. A jelentkezőket a kérvények beérkezési sorrendje alapján tudják fogadni. Az oktatóvideók nyilvánosak, megtalálhatóak A Szakkör honlapján.

 

szakkör-gyertyaöntés
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?