Régió

Reformtervek és segítségnyújtás

PÁRKÁNY/KÖBÖLKÚT | Az oktatási tárca a magyar tannyelvű alapiskolákban az első évfolyamtól az ötödik évfolyamig vezetné be a szlovák nyelvnek mint idegen nyelvnek az oktatását, ennek érdekében módszertani változások lesznek, mukafüzet és tankönyv is készül - hangzott el Filip Mónika államtitkár keddi, párkányi és köbölkúti látogatásán.
Buchlovics Péter

2020. október 6. 16:00

filip mónika párkány
Az Ady Endre Alapiskolában virágcsokorral várták a miniszterhelyettest. - A szerző felvétele

Az államtitkár asszony vidéki körútján a párkányi Ady Endre Alapiskolába és a köbölkúti Stampay János Alapiskolába is ellátogatott. Párkányban módszertani, szakmai kérdésekről és a szlovák nyelv idegen nyelvként történő oktásáról is tárgyalt. „A magyar tannyelvű alapiskolákban harminc éves gond van a szlovák nyelv elsajátításával, oktatásának korszerűsítésével. Amellett, hogy identitásunkat, nemzeti értékeinket meg kell őriznünk, szívesen vettük, hogy az államtitkár meghívta iskolánkat az új programba és mi ezzel élni fogunk“ – tájékoztatta az Új Szót Bacsó Péter igazgató. Az Ady Endre Alapiskolában saját hatáskörben már most is készülnek módszertani anyagok, mégpedig az elsősök és az ötödikesek számára. Bacsó szerint fontos, hogy főképp a kommunikációra és a mindennapi beszédhelyzetekre helyeződjön a hangsúly és ne az irodalomra. Filip Mónika államtitkár lapunknak úgy nyilatkozott, a tárca a magyar tannyelvű alapiskolákban az elsőtől az ötödik évfolyamig vezetné be a szlovák nyelv idegen nyelvként történő oktatását. A tanároknak módszertani segédanyag, a tanulóknak munkafüzet és tankönyv készül. Ennek érdekében szakmai munkacsoport alakult a minisztériumban, 15-16 magyar nemzetiségű szakembert vontunk be az előkészítésbe. Fontosnak tartom a minél szélesebb körű participialitást, tehát jó lenne, ha minél szélesebb körű lenne a részvétel. Ezért felhívom a magyar nemzetiségű pedagógusokat és tanárokat, hogy jelentkezzenek, minél többen kapcsolódjanak be ebbe a reformfolyamatba“ – taglalta az államtitkár. Filip Mónika hozzáfűzte, ebben az ügyben a régebbi kísérleti projektek eredményeit és tanulságait is figyelembe veszik majd.

Módszertani- szakmai kérdésekről is tárgyaltak Párkányban – a szerző felvétele.
Módszertani- szakmai kérdésekről is tárgyaltak Párkányban - A szerző felvétele

A köbölkúti Stampay János Alapiskola anyagiak miatt kérte a tárca segítségét. Ugyanis tavaly teljesen új csatornahálózatot kellett építtetniük, mert a régi szennyvízelvezető rendszer jóvátehetetlenül tönkrement. Az iskola kifizette a nyolcezer eurós építési költséget, de a kerületi iskolaügy a mai napig nem térítette meg nekik az anyagiakat.

A régi rendszer csődöt mondott, a csövek elmozdultak, több helyen eltörtek, nem csak dugulás volt, de a helyzet már a tanítás beindítását is veszélyeztette. Ezért új vezetékeket építtettünk. Mi kifizettük a kivitelezőt. Ám nekünk a nyolcezer euró nagy pénz és ez az összeg a mai napig hiányzik. Ha a község, azaz Köbölkút állta volna a beruházást, akkor az állam a kompenzációt nem utalta volna át a falu számlájára, ezért kértük most az államtitkár asszony segítségét“ – mondta el lapunknak Czibor Katalin, az iskola igazgatója.

Filip Mónika államtitkár az Új Szóval közölte, hogy a kérvény már a minisztériumban van, és december végéig rendezik az ügyet.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

barokk szelfi

Zsánerképek és barokk szelfik a múzeumban

Márki-Zay Péter

Majdnem 245 ezerrel több szavazatot kapott Márki-Zay a második fordulóban, mint az elsőben

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.