Raši: A munkahelyteremtéssel a Kassa-vidéki járásban Kassát tehermentesítjük

Richard Raši
Lapispatak |

A kormány szerdán az ország egyik legkevésbé fejlett régiójában, a Kassa-vidéki járásbeli Lapispatakon (Ploské) ülésezik. Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta: fő céljuk a foglalkoztatottság növelése a járásban.  

 

A Kassa-vidéki járás az egyik Szlovákia 18 legkevésbé fejlett járása közül. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Kassát körbeölelő járás miért tartozik a legfejletlenebbek közé, Raši azt válaszolta, hogy az emberek a munka miatt automatikusan Kassára költöznek, mivel itt találhatók a legnagyobb munkáltatók. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: azért fontos munkahelyeket teremteni a járásban, hogy így „tehermentesítsék” Kassát, és megelőzzék például az ingázók, illetve a városban dolgozók számával párhuzamosan megnövekedő forgalom okozta problémákat. „Minden város bizonyos számú lakosra van dimenzionálva, és ha százezer lakossal több érkezik, mint ahogy például Pozsonyban történt, akkor gondok jelentkeznek, amelyek az adott város polgárait érintik” – magyarázta Raši.

 

Lapispatakon a kormány várhatóan elfogad egy cselekvési tervet, melynek értelmében a következő öt évben több mint 71 millió eurós támogatás érkezik majd a járásba, ebből 66 millió euró uniós támogatás, csaknem ötmillió euró pedig regionális támogatás lesz. Raši elmondása szerint a támogatás fő célja a munkahelyteremtés, illetve az, hogy felszámolják az országos átlag és a legkevésbé fejlett járások közötti regionális különbségeket. Hogy konkrétan mire fordítják a támogatások összegét, és kik lesznek a végső kedvezményezettek, az adott járás intézményei dönthetik el a meghatározott, prioritást élvező területeken belül.

Raši emlékeztetett, hogy 2019. január 1-jével a regionális fejlesztési osztályt az eljárások optimalizálása és a bürokratikus akadályok elhárítása végett áthelyezik a kormányhivatal hatásköréből a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal fennhatósága alá.

A kormány október 4-én Szobráncon folytatja az ülést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!