Régió

Putyin farkasai is koszorúztak Párkányban

Párkány | A II. világháború befejezésére és a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek Párkányban, az orosz katonai temetőben. Az emlékünnepségen Vladimir Putyin kedvenc motoros bandájának képviselői is koszorúztak.
Buchlovics Péter

2021. május 6. 14:00

Éjjeli farkasok párkány
Koszorúztak az Éjjeli Farkasok…. - Buchlovics Péter felvétele

A II. világháború befejezésére és a fasizmus felett aratott európai győzelemre emlékeztek csütörtökön délelőtt Párkányban, a helyi orosz katonai temetőben. A kegyeleti ünnepségen többek közt részt vett Szergej Nyikityin, a pozsonyi orosz nagykövetség első titkára, Igor Éder, Nyitra megye alelnöke és Viliam Longauer, a Szlovák Antifasiszták Szövetsége Központi Tanácsának titkára is. A hadsereg részéről Peter Vojtek tábornok tisztelgett a temetőben található emlékműnél. Eugen Szabó, Párkány polgármestere beszédében hangsúlyozta, sose szabad elfelejtenünk, hogy milyen embertelen, pusztító eszmék térhódítása vezetett a háborúhoz, hogy a rasszizmus, a nacionalizmus és a diktatúra milyen bestialitásokhoz vezetett és mekkora véráldozattal sikerült csak kivívni a békét. Szabó felidézte a Párkány környékén dúló harcokat, a Vörös Hadsereg erőfeszítéseit, a tankcsatákat, az 1944 decemberétől 45 márciusáig tartó frontot. A polgármester szerint az orosz katonai temető nem pusztán emlékhely, de örök mementó is, arra figyelmeztet, hogy kötelességünk gondozni és ápolni az itt eltemetett katonák sírjait, hiszen ők az életüket adták a békéért és a szabadságért.

 

…. utána közös fotót készítettek az orosz nagykövetség képviselőjével
…. utána közös fotót készítettek az orosz nagykövetség képviselőjével - Buchlovics Péter felvétele

Nyikityin: azonos a szlovák és az orosz álláspont

Szergej Nyikityin, az orosz nagykövetség képviseletében konstatálta, hogy Oroszország és Szlovákia a II. világháború történelmi megítélésében azonos állásponton van, miként abban is, hogy az országnak a Vörös Hadsereg hozta el az igazi szabadulást a nácizmus karmaiból. Nyikityin hozzátette, az itt eltemetett 5433 katona is hozzájárult az európai győzelemhez és a békéhez. Vladimír Longauer, a SZPB Központi Tanácsának első titkára szintén a Vörös Hadsereg érdemeit hangsúlyozta, de arra is figyelmeztetett, hogy napjainkban ismét sokan szeretnék megmásítani és relativizálni a történelmet és a tényeket, kisebbítve ezzel az akkori Szovjetunió és hadseregének felszabadító harcát. Pedig szerinte nélkülük ma sem élhetnénk nyugalomban, békében és szabadon. Az újfasizmus ismét terjed és azok, akik akkor a nácikkal kollaboráltak és a velük egyetértők ismét gondot okoznak – mondta Longauer.

Az ünnepségen, mint ahogy pár éve már rendszeresen, Vlagyimir Putyin orosz elnök kedvenc motoros bandájának, az Éjjeli Farkasoknak a küldöttsége is megjelent és koszorúzott, utána pedig csoportképet készítettek az orosz nagykövetség képviselőjével.

Az emlékünnepséget követően a résztvevők Kéméndre utaztak, hogy az ottani emlékműnél is tiszteletüket tegyék.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.