Régió

„Putyin debil”

Kisszelmenc | A címben olvasható meglehetősen sommás, ám orvosilag egyelőre nem bizonyított pszichológiai szakvéleményt egy ukrán határőr súgta a fülembe tegnap, közvetlenül azután, hogy a Kis- és Nagyszelmenc közötti átkelő érintésével – amolyan botcsinálta haditudósítóként – Ukrajnába érkeztem.
Leczo Zoltán

2014. március 6. 21:02

A határ menti kárpátaljai faluban jó párszor megfordultam az elmúlt években, de megérkezésem akkora izgalmat még egyszer sem váltott ki a rendészeti szerveknél, mint amilyet most. Fotóstáskám tartalmát átböngészve egyikük ugyanis a diktafon, a két telefon, a mikrofon és a két fényképezőgép láttán éleslátásáról tanúbizonyságot téve felkiáltott: „Zsurnaliszt!”. Ez épp elég volt ahhoz, hogy a szolgálattévők körém gyűljenek, és érdeklődni kezdjenek, ugyan mi a fenének jöttem én az országba. „Azért érkeztem – mondtam őszintén – mert érdekel, mi a helyzet jelenleg Kisszelmencen.” „Akkor feleslegesen jött, mert itt nyugalom van” – közölték. „Esetleg a Krím félszigetre, ahol a probléma adódott, nem szándékozik elmenni?” – érdeklődtek. Miután közöltem, hogy délutánra le kell adnom a cikket, így nemhogy a Krím félszigetre, de a néhány kilométerre lévő Ungvárra se lesz módom elmenni, lázas telefonálgatás kezdődött vélhetően arról, egyáltalán beengedjenek-e az országba. Miután az egyenruhások egyike a fülembe súgta az orosz államfő pszichikai állapotáról alkotott véleményét, mégiscsak utamra engedtek.

Áruhiány nincs, de a nyugdíj miatt aggódnak
A falu főutcáján végigsétálva azt tapasztaltam, hogy a boltok előtt a szokásosnál jóval kevesebb bevásárlóturista bámészkodik, de hogy a vásárlók számának csökkenését a tegnapi rossz időjárás, vagy a média országos háborús helyzetet vizionáló hírei okozták-e, nem sikerült megállapítani. A helyi élelmiszerboltba betérve megtudtam, hogy a régióban az elmúlt napok történéseiből mindössze annyit tapasztaltak, hogy valamelyest drágult a kenyér és a benzin, meg hogy a hrivnya is gyengült az euróhoz képest. A kenyér, ami korábban 5,10-be került, 10 kopijkával lett drágább, a benzinért mostanság 13 hrivnyát kell fizetni, egy euróért pedig tegnap 12 hrivnya 20 kopijkát kértek. Az eladó szerint az általános élelmiszereket a lakosság nem vásárolja fel tömegesen, és egyelőre ellátási gondok sincsenek. Egy nyugdíjas asszony elpanaszolta, leginkább azért aggódik, hogy az épp esedékes 1040 hrivnyás (kb. 85 euró) nyugdíját megkapja-e, mert a tévében megszaporodtak az ukrán gazdaság összeomlását jósló hírek.

„Halott ember”, „tömeggyilkos”
Az egyik ruhabolt előtt ácsorgó helyi férfi elmondta, a médiában amúgy is gyakoriak az álhírek, a vasárnapi kárpátaljai mozgósításról szóló beszámolók – melyek szintén nem bizonyultak helytállónak – kisebb pánikot okoztak. Az illető viszont nem tartotta valószínűnek, hogy egy esetleges mozgósítás tömeges kivándorlást okozna, ugyanis a katonai szolgálat megtagadása Ukrajnában több éves börtönnel büntethető, és az otthon maradt családtagokra váró kellemetlenségek miatt kevesen kockáztatnák meg a „dezertálást”. Egy másik nyugdíjas beszélgetésünket hallva bekapcsolódott az eszmecserébe, és mindjárt értékelte is az Ukrajnában kialakult helyzetet. Szerinte a legfőbb gondot az évek óta tapasztalható korrupció jelenti, meg az, hogy Janukovics diktatúrát vezetett be, a hivatalokba pedig mindenhová oroszokat ültetett. Az idős ember szerint az ország kettészakadásától nem kell tartani, mert ha a keleti területeket elcsatolnák, az Ukrajna végét jelentené, hisz akkor több szomszédos ország is területi igényekkel állna elő. „Valahol azt olvastam, hogy Kárpátalját már Szlovákia is visszakérte, meg a románok is igényt tartanak bizonyos területekre” – mondta. Janukovicsot a két helyi „halott embernek” nevezte, és biztosak voltak abban is, hogy „van valamilyen európai szervezet”, amelyik felelősségre vonja az ilyen „tömeggyilkosokat”. Egyikük, aki 30 éve nem járt a szomszédos Nagyszelmencen, azt is elárulta, az emberek egy része a magas árakról hallva az ország Európai Unióhoz való csatlakozását sem nézné jó szemmel...

Megmondták, hogy minden rendben
Hazaindulván a határon még egyszer megbizonyosodhattam arról, hogy a hatóság figyelemmel kísérte a látogatásomat, ugyanis az őrbódéből kilépő egyenruhás nő már messziről érdeklődött, ugye láttam a saját szememmel is, amit megmondtak a kollégák, a térségben minden rendben van, aggodalomra semmi ok. Hogy mielőbb a határ túloldalán tudhassam magam, lelkesen egyetértettem vele. Ha hosszabban alkalmunk nyílt volna elbeszélgetni, talán Putyin is újra szóba kerül...

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.