Portrét festettek a gyerekek a múzeumban

GHM-portréfestés
GALÁNTA |

Szakképzett foglalkozásvezetővel gyakorolhatták a portréfestést a gyerekek a Galántai Honismereti Múzeum. A tavaszi szünetben szervezett programot vidám hangulat és elmélyült munka jellemezte.

Kreatív programokkal készültek a Galántai Honismereti Múzeum lektorai a tavaszi szünetre. Az érdeklődők a portréfestés, a makramédíszek és a mozaikképek készítése közül választhattak. A portréfestésen Pukkai Judit múzeumpedagógus, dizájner és rajztanár magyarázta el a 12 alapiskolás diáknak, hogyan készül az arckép, mire kell figyelniük, ha arányos arcot szeretnének a vászonra festeni. A színek kikeverésével kapcsolatban megtudhatták, melyik színt melyikkel kell keverni egy adott színárnyalat eléréséhez, illetve azt is, hogy a fekete és a fehér technikailag nem lehet alapozó szín, mivel az előbbi elnyeli az összes színt, a fehér pedig visszaveri. A festővászon alapozása után, míg a festék száradt, a foglalkozásvezetőtől rövid történelmi visszatekintést hallottak a gyerekek a portrékról, az emberi arc és test ábrázolásáról a fotózás előtti időkből. A régmúlt századokra utalva Pukkai Judit elmondta, a művészek arra törekedtek, hogy az embert a lehető legélethűbben ábrázolják. A reneszánsz korszakban térképezték fel és mérték le az arc arányait. Évszázadokkal később amikor megjelentek az eleinte fekete-fehér, majd a színes fotók, az élethű ábrázolás a festészetben vagy a szobrászatban már nem volt a legfontosabb cél, új irányt vett a művészet. A festők elkezdtek elvont képeket festeni, manapság pedig már a mesterséges intelligencia is képes fotókat alkotni. Pukkai Judit szerint sokakban felmerülhet a kérdés, van-e értelme ezek után a művészetnek, de úgy véli, a válasz egyértelműen az, hogy igen. A tavaszi szünetben szervezett programokról lapunknak elmondta, első alkalommal szerveztek ilyen formában foglalkozásokat. 

„Az iskolai csoportoknak ajánlott múzeumpedagógiai foglalkozásainknak nagy sikerük van, ezért úgy gondoltuk, kipróbálunk egy kicsit mást, amikor nem egy ismerős közösség jön, hanem individuálisan bejelentkezhetnek az érdeklődők, illetve a tavaszi szünetre is érdekes elfoglaltságot nyújtunk” 

– fogalmazott.

Radványi Lea, a múzeum alkalmazottja textilkonzervátorként és -restaurátorként szeret különböző technikákat kipróbálni. 

„Szeretem képezni magam, nagyon érdekelnek a különféle textiltechnikák. Foglalkozom csipkeveréssel és makraméval is. Újra és újra divatba jön ez a technika, szerintem a gyerekeknek nagyon jól lehet fejleszteni vele a kézügyességüket és a finom motorikájukat. Szerdán a kimondottan erre a célra készült makramé fonalból készítünk fali- vagy ajtódíszt csomózásos technikával. Azért választottam ezt a témát, mert viszonylag egyszerű, a kisebb gyerekek is meg tudják tanulni, ugyanakkor látványos a végeredmény” 

– fejtette ki Radványi Lea. A harmadik napon, csütörtökön mozaikképeket készíthetnek a gyerekek Plachý Dávid vezetésével, tehát a keddi portréfestő foglalkozáshoz hasonlóan az is meglehetősen koszos elfoglaltság lesz, hiszen gipsszel és csempedarabokkal dolgoznak a résztvevők.

A galántai Honismereti Múzeum a nyári szünetben szokott csoportos, többórás foglalkozásokat tartani, amikor a mások által szervezett táborok egy napján ellátogatnak a csoportok a múzeumba.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?