Régió

Polgármesteri díjat kapott Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetes

Érsekújvár | „Tizennyolc éve minden hétvégén és ünnepen Érsekújvárba utazik Szentendréről. A liturgikus évben végzett szolgálaton, valamint az ünnepi magyar nyelvű szentmiséken kívül Cirill atyának fontos szerepe van a ferenceseknél megrendezett húsvéti és adventi jótékonysági koncertek, rendezvények és ökumenikus istentiszteletek szervezésében. Részt vesz a hagyományos ferences ünnep, a Porciunkula-búcsú lelki előkészítésében és szervezésében. Fáradhatatlan munkájáért és Érsekújvár szellemi életének gazdagításáért 2019-ben polgármesteri díjban részesül” – állt a díjazott méltatásában.
Száz Ildikó

2019. október 19. 18:00

Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere adta át a díjat Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetesnek

Mit jelent egy ferences testvér számára az érsekújvári polgármesteri díj?

Huszonkét éve vagyok pap, és mindig izgulok a mise előtt, nehogy elrontsak valamit. Nehogy olyat mondjak, amivel valakit megbánthatnék, néha sikerül. Fellépni a színpadra nagyon nehéz, más, mint amikor a templomban szólok, mert akkor Krisztust viszem. Hálás vagyok az elismerésért, mert tudom, hogy nem én kaptam, hanem egy közösség, illetve a magyarországi ferences rendtartomány, amely tizennyolc éve megbízott és ide engedett. Ma már én vagyok a legrégebbi szlovákiai ferences, aki itt van Érsekújvárban. Az újvári közösség elfogadott, és hát mivé lennénk a támogatók, a szentmiséket látogató családok nélkül.

Milyenek az érsekújvári emberek, milyen az érsekújvári közösség?

Szent Ferenc mindig úgy köszöntötte a saját testvéreit, hogy „Jó napot, jó emberek!”. Jónak mondta az embereket. Ha Szent Ferenc azzal indult, hogy a körülötte lévő embereket jónak mondja, akkor azokat jóvá is tette. Való igaz, hogy amikor azt mondják a gyereknek, hogy te kis rosszaság, hát akkor rosszá válik. Nagyon fontos, hogy jónak mondjuk az embereket. Minden ember alapvetően jó, legfeljebb a jóságot titkolja és a rosszabbik felét mutatja. Az embert az Isten abszolút jónak teremtette, de megvolt a szabad akarata, és dönthetett akár a rossz mellett is. Nagy dolog, hogy Jézus elhozza számunkra a megváltást, de ott marad bennünk a rosszra hajló akarat, az elhomályosult értelem, de a jó mindig ott van. Engedjük a jót kimondani, és megkeresni egymást.

Kovalcsik Zoltán Cirill ferences atya
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A forradalomra emlékeztünk

Vida Máté: „Remélem, idővel bevehetetlen erőd lesz”

Frissítve

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrációja a pozsonyi Szabadság téren

ByeAlex dalával tarolt Ruszó Tibi

Rudolf Nurejev márványtáblát kap Budapesten

Gyilkos után az első áldozat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!