Régió

Polgármester a hídon

Párkány | Szinte mindenki ismerte és szinte mindenki tisztelte. Még az is, akivel esetleg konfliktusa támadt. Szavának súlya volt, személyiségének hitele. 1990-től 2014-ig volt Párkány polgármestere. Ez alatt a hosszú idő alatt megélt sok jót és sok rosszat is. Az 1998-as bátor kiállás, a párkányi referendum és a Mária-Valéria híd újjáépítése kétségtelenül az ő érdeme is volt.
Buchlovics Péter

2019. november 11. 16:46

Ján Oravec
Ján Oravec 1953 – 2019 - Buchlovics Péter felvétele

Futótűzként terjedt múlt szombaton a hír, hogy hirtelen elhunyt Ján Oravec, Párkány egykori polgármestere. Az emberek azóta is hitetlenkedve kérdezgetik egymást, a gyász sokkjában még mindig ott a kételkedés, nem lehet igaz, főképp nem ilyen gyorsan és váratlanul. Oravec ugyanis fogalom volt a városban és környékén. Nemzetiségtől és politikai hovatartozástól függetlenül. Megbecsült, szeretett ember, és nagyon sokáig megkerülhetetlen tényező, kemény tárgyalópartner, országos, sőt nemzetközi ügyeket is felvállaló, ismert vezető. Ugyanakkor kedélyes, barátságos, jó humorú párkányi lakos, aki a város első embereként is közvetlen és természetes volt mindenkivel. Képtelenség volt neki előre köszönni – írta róla Turcsányi Sándor a Magyar Narancsban. Igaz, mert mindig ő köszönt elsőnek. Párkány mellett és Párkányért pedig a legnehezebb időkben is harcolt és kiállt. Így volt ez a híressé vált 1998-as párkányi referendum esetében is, amit a Mečiar-kormány és az akkori, soviniszta és nacionalista államhatalom igyekezett minden erejével megakadályozni.

"Mitől féljek? Nem katonai puccsot szerveztem!"

Mint ismeretes, Mečiarék akkor kormányszinten hiúsították meg a NATO-csatlakozásról és a közvetlen elnökválasztásról szóló népszavazást. Viszont Ján Oravecnek, az akkori párkányi képviselő-testületnek és a párkányi lakosoknak köszönhetően a referendumot mégis megtartották a városban. Párkány, akkor egyedüli városként bátran kiállt az emberi jogok és a demokrácia védelmében. Pedig központilag ment a megfélemlítés és a nacionalista uszítás. Párkány és Ján Oravec viszont okos volt és kitartott. "Az emberektől elvették a jogukat, hogy kinyilvánítsák a véleményüket. Mi visszaadjuk nekik" – mondta el akkor a sajtónak a jogász végzettségű Ján Oravec. És amikor a Narancs riporterei arról faggatták, fél-e, János nevetett és csak annyit mondott: mitől féljek? Nem katonai puccsot szerveztem! Majd hozzátette: kinek a jogait sértettük? Az államét? Hogy helyette megcsináljuk?“ És megcsinálta, megcsinálták.

Polgármester a hídon

Ugyanilyen bátorsággal és következetességgel harcolt Oravec azért is, hogy újjáépüljön a Mária Valéria-híd. Levelezett, utazott, tárgyalt, Budapesten, Pozsonyban és Brüsszelben. Amikor félő volt, hogy a határidők be nem tartása miatt elveszik a híd újjáépítésére szánt uniós pénz, azonnal Georgis Zavvos akkori ügyvivőhöz fordult és részletes levélben, észérvekkel, alapos indoklással sürgette az ügyet. Parlamenti és kormányszinten is mindent megmozgatott azért, hogy legyen híd. Mert ő maga is hídépítő volt. Szlovákok és magyarok közt, emberek és emberek közt. Ugyanezt tette Szlovákia képviselőjeként is Brüsszelben, a régiók parlamentjében. És amikor az újjáépített Mária Valéria –hídon először ballagott át Esztergomba, maga előtt gurítva egy hordó sört, a sajátja mellett több tízezer ember álmát váltotta valóra.

Most pedig engedjenek meg egy személyes megjegyzést: dolgoztam vele, és dolgoztam a keze alatt is. Imádta a focit és utálta a sunyiságot. Megtiszteltetés, hogy ismerhettem, megtiszteltetés, hogy a barátom volt

János, Isten veled!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.