Régió

Petíciót indítottak az épülő járda miatt

Ágcsernyő | Aláírásgyűjtést indítottak a lakosok a tőketerebesi járásbeli, az ukrán–szlovák–magyar hármas határ közelében található azon településen, ahol a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) múlt éven közzétett felhívásának köszönhetően a napokban új járda építésébe kezdtek. A petíció indítványozói szerint a település a lakosok véleményét és a benyújtott projektdokumentációt figyelmen kívül hagyva kezdte el a járda építését.
author
Németi Róbert

2022. március 17. 18:51

A faluban már javában zajlik a munka
A faluban már javában zajlik a munka - Németi Róbert felvétele

Veronika Remišová (Za ľudí) minisztériuma tavaly októberben hirdette meg azt a felhívást, melynek keretében összesen 16,6 millió euró támogatást osztottak szét a felhívásra jelentkező önkormányzatok között. Andrej Ďuríček, a tárca szóvivője lapunk korábbi kérdéseire reagálva elmondta, a 2021. október 6-tól november 5-ig tartó felhívásra 249 önkormányzat jelentkezett, melyek összesen 29,3 millió eurónak megfelelő támogatást igényeltek. „A régiófejlesztést támogató 12861/2021/OSMRR nevű felhívásunkra benyújtott pályázatokból 141 volt sikeres. A támogatást többek között a településeken történő hidak, kerékpárutak, járdák és egyéb utak építésének, a meglévő utak karbantartásának, a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének, illetve a környezetvédelem fenntartásának és fejlesztésének finanszírozására folyósítottuk. A maximálisan ötszáz lakosú települések nullaszázalékos önrésszel kapták meg a támogatást, az 500 lakost meghaladó települések 95 százalékos támogatásban részesültek” – közölte lapunkkal a minisztérium szóvivője.

járda


171 ezer euró járdára

A tárca tájékoztatása szerint a kevesebb mint ötszáz lakosú Ágcsernyő összesen 171 627,38 eurós támogatásban részesült, az összeget a MIRRI-hez benyújtott projekt-dokumentáció értelmében a falun áthaladó III/3704 út mentén lévő, rossz, néhol használhatatlan állapotban, helyenként pedig gazzal benőtt járdát és a hozzá tartozó szélköveket fogják lebontani és eltávolítani, azt követően pedig egy új járdát építenek. „A munkálatok első részében a már meglévő járdarészek és szélkövek eltávolítását hajtjuk végre. A tervezett munka új vízelvezető árkok létrehozását is tartalmazza. A projekt tehát a III/3704 út menti 720,51 méter hosszú járda, illetve a telkekhez vezető bekötők teljes körű felújítását foglalja magába. Az új járdának köszönhetően a lakosok biztonságát, illetve településünk konkurenciaképességét szeretnénk növelni” – olvasható az ágcsernyői önkormányzat által benyújtott pályázat leírásában.

járda


Petíciót indítottak

Mivel a projektdokumentációban leírtak szerint nem egy új járdát, hanem a meglévőt kell felújítani, a helyi lakosok petíciót indítottak, melyben a jelenleg is zajló építkezés leállítását és átvizsgálását, illetve a megvalósítandó munka átértékelését kérik. „A polgármester önkényesen döntött egy olyan ügyben, ami településünk lakosainak túlnyomó részét érinti. Az új járdát a szóban forgó útszakasz olyan részén építik, melynek teljes hosszában, az út túloldalán most is használható járda van. Nem értjük, mi történik, hiszen a minisztérium által közzétett leírás szerint a régi járdát kell lebontani és felújítani. A szóban forgó szakaszon egyébként naponta maximálisan 50 autó halad át, ezért az is kérdéses, minek ide még egy járda? De nemcsak ebben látjuk a problémát, hanem abban is, hogy az évek során szinte mindenki önerőből saját feljárót épített magának az út és a telke között, ezeket most természetesen le kell rombolni. Arra kérjük a polgármestert, hogy azonnal hívja össze a lakosokat a járda építésének átértékelése érdekében. Mivel a polgárok nem egyeztek bele az építkezésbe, a munkát azonnali hatállyal le kell állítani!” – közölte lapunkkal felháborodottan Parajos Gyula, a petíciós bizottság elnöke. Kiss Roland helyi lakos, a petíciós bizottság tagja is hasonlóan látja a helyzetet. „Ha a hivatalban épp ésszel gondolkodnának, tudnák, hogy a járdát nem itt, hanem a temetőhöz vezető Kis soron kell megépíteni. Ha temetés van, az emberek az út menti sárban járnak a sok autó miatt, de azt is meg kell említeni, hogy az itt épülő járdát számtalan villanyoszlop keresztezi. Sőt, az út ezen oldalán húzódik a víz- és gázvezeték is. A régi vezetékek miatt gyakoriak a csőtörések, éppen ezért kíváncsiak vagyunk, ezeket a problémákat hogyan fogják oldani a frissen megépített járda mentén” – magyarázta lapunknak Kiss Roland. A járda felújítása kapcsán Jámbor Lászlót, a falu polgármesterét korábban is kerestük, a lapunknak adott állásfoglalását később visszavonta. A petíció miatt újra megkerestük, de lapzártáig semmilyen formában nem reagált kérdéseinkre.

Második napja gyűjtik Ágcsernyőn az aláírásokat, egy nap alatt több mint százan szignózták a petíciót, melyet a hivatal mellett a minisztériumhoz is el akarnak juttatni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.