Régió

Petíció az érsekújvári urnamező magánkézbe adása ellen

Érsekújvár | Szeptember elején nyomtatott, majd internetes petíció is indult néhány érsekújvári képviselő kezdeményezésére, a Szent József köztemetőbe tervezett urnamező magánkézbe adása ellen.
Száz Ildikó

2020. szeptember 9. 12:01

Urnaliget

Az urnamező létesítéséről a legutóbbi önkormányzati ülésen tárgyalt a testület, és jóváhagyta a versenypályázat meghirdetését.

Egyre többen kérnek hamvasztást

A járási székhelyen 2019-ben 412 temetésből már 272 volt hamvasztásos, ebben az évben június végéig 192 temetkezési szertartást tartottak, és 156 esetben kértek hamvasztást az elhunytak hozzátartozói.

A Szent József köztemetőben lévő urnafalban 435 urnafülke van, ezért néhány éve már azokat az üres fülkéket is bérbe adják, melyekben korábban gyertyát, mécsest gyújthattak a hozzátartozók. Erika Marková a köztemető gondnoka arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a hetvenes-nyolcvanas években épített urnafal már kevésnek bizonyult, ezért van szükség az urnamező bővítésére. Az új urnafalak környékét parkosítanák és új járdákat is építenének. Két éve novemberben nyitották meg a köztemetőben az ország második környezetbarát urnaligetét, ahol gyepszőnyeg van és egy kis tó, a parkba padokat helyeztek ki. A természetbarát gyertyák méhviaszból, szójababból, vagy kókuszból készülnek, és a földbe helyezhető urnák is lebomló, környezetkímélő anyagból vannak. Itt a hamvak széthintéséért nem kell külön illetéket fizetni, a szertartás lebonyolítása húsz euróba kerül. Szalmából, falevelekből vagy ágakból készült, természetbarát, komposztálható díszeket hozhatnak az emlékezők.

Ezen a helyen nem lehet műanyag mécseseket gyújtani, sem műanyagból készült koszorúkat elhelyezni.

Ki dönti el, milyen lesz a tábla?

Ivan Katona képviselő már az önkormányzati ülésen nehezményezte, hogy nem városi pénzen építik meg a köztemető új urnafalait.

Katonának az sem tetszett, hogy a város egyetlen céget bízna meg az urnafülke fedőtábláinak és a feliratoknak az elkészítésével, véleménye szerint a hozzátartozóknak jogukban áll eldönteni, milyen táblát szeretnének az urnafülkére. „A versenypályázat leállítását kérjük, melyet augusztus 21-én hirdetett meg a város. Az urnamezőt a város által meghirdetett versenypályázat szerint a pályázat győztese építené ki, és később jelképes egy euróért átruházná a városra. A beruházó ezt követően is gondoskodna az urnafülkékre rendelt feliratok elkészítéséről. Kérjük, hogy a város a saját költségvetéséből különítsen el összeget az urnamező építésére” – áll a petícióban, melyet Eva Polerecká és Ivan Katona képviselők kezdeményeztek. A petíció megfogalmazói nem helyeslik, hogy Érsekújvár önkormányzata lehetővé tegye a versenypályázatot megnyerő vállalkozónak az urnamező megépítését. Az urnafülkék bérlői ugyanis később kizárólag ettől a vállalkozótól rendelhetnének fedőlapokat, illetve feliratokat az általa szabott áron. Eva Polerecká az egyik közösségi oldalon tájékoztatta a lakosokat arról, miért indították el a petíciót az urnamezővel kapcsolatos versenypályázat kapcsán.

Bánt, hogy a város hatalmas, gazdag emberei úgy gondolják, hogy mindenhez joguk van. Attól sem riadnak vissza, hogy megfélemlítsék azokat az embereket, akik aláírásokat gyűjtenek a petícióra. Úgy gondolom, polgári társadalomban természetes, hogy ilyen módon is kifejezhetjük a véleményünket” – mondta Eva Polerecká.

Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere úgy reagált a versenypályázatot ellenzőkre, hogy ha nem tetszik nekik ez a megoldás, találjanak pénzt a beruházásra a városi költségvetésben.

urnatemtő

A versenypályázatban az áll, hogy a győztes cég a szerződés aláírásától kezdve négy hónapon belül megépíti az urnafalakat a város tervei alapján, és 30 ezer eurós bírsággal sújtható, aki nem tartja be a szabályokat. Az urnafalak a város tulajdonát képezik majd, a fülkéket fedő dísztáblákat a magáncégtől vásárolhatják meg az urnafülkét bérlő hozzátartozók.

urnatemető

A szeptember 7-ig beérkezett pályázatokat szeptember 11-én bírálja el a városi hivatal versenypályázati szakbizottsága.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

koronavírus kína

WHO: erősen spekulatív lenne azt állítani, hogy a vírus nem Kínában jelent meg

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

José Mourinho

Mourinho úgy véli, hogy a bajnoki cím megszerzése miatt nyomás lesz a Chelsea-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.