Régió

Párkányi önkormányzati ülés: bérleti díjakat csökkentettek

Párkány | A járvány okozta gazdasági helyzet miatt a képviselők bérletidíj-kedvezményekről is döntöttek és egy perces csenddel emlékeztek a közelmúltban elhunyt volt főellenőrre.
Buchlovics Péter

2021. február 24. 17:30

Párkányi önkormányzati ülés: bérleti díjakat csökkentettek
Az önkormányzat videokonferencia formájában ülésezett. - A szerző felvétele

A koronavírus-okozta helyzet miatt internetes videokonferencia keretében tartották meg február 23-án a helyi önkormányzat rendes ülését. Több gazdasági és vagyonjogi kérdés is napirenden volt, ennek kapcsán a képviselők döntöttek arról is, hogy mérsékelik az Enerbyt kft., a Szabadidőközpont, a városi művelődési központ és a mozi által bérbe adott helyek, ingatlanok bérleti díját is. Állami intézmények esetében nem csökkentették a bérleti díjat, miként azoknak a bérlőknek sem, akik tartoznak, vagy bármilyen adósságuk van a város felé. A döntés értelmében tavaly október közepétől idén március végéig, azaz fél éves időtartamra a bérlők egy külön megállapított táblázat és százalékarány szerint fizetnek kevesebbet a havi bérleti díjból. A bérletfizetés mértéke attól is függ, hogy a bérlemény hol található a városban és attól is, hogy az adott helyen milyen típusú vállalkozást, tevékenységet folytat a bérlő. A Szabadidőközpont, a kultúrház és a mozi bérlőinek például egységesen a havi bérleti díj felét engedték el, mégpedig 2021. január elsejétől számított három hónapra. Párkány ezzel tulajdonképpen a bérlők járvány okozta gazdasági kárát igyekszik mérsékelni, kompenzálni.

Termálvíz fűtésre

A képviselő-testület jóváhagyta, hogy a Múzeum Parkan bérlőjével május elsejétől meghatározatlan időre szóló új szerződést kössön a város, évi 1500 eurós bérleti díjjal és három hónapos felmondási idővel. Az ingatlan, a hozzá tartozó udvar és a parkoló Párkány tulajdona, de a városnak egyelőre nincs arra pénze, hogy ezt fenntartsa és működtesse. Ugyanakkor az illetékes szakosztály feladatul kapta, hogy pályázati forrásokat keressen az épület jövőbeli felújítására és kihasználására. Az ülésen az Enerbyt kft. jövőbeni beruházása és fejlesztése kapcsán is döntöttek. Mégpedig arról, hogy Párkány előszerződést köt a céggel azokról az érintett parcellákról, amelyeken keresztül vezetéket építenek ki a Vadas termálkútjaitól az Enerbyt fűtésrendszeréig. Várható tehát, hogy a jövőben Párkányban a termálvizet is felhasználják majd kommunális és lakossági célokra, lakások, intézmények fűtésére. A fürdő ugyanis engedélyezetten jóval több termálvizet tud kinyerni a kutakból, mint amennyire szüksége van – ezt a felesleget használhatják fel a távhőszolgáltatásban.

Mária Valéria híd – huszadik évforduló

Az ülés végén Eugen Szabó polgármester közölte, hogy az országos népszámláláson digitális formában eddig Párkány lakosságának 32 százaléka vett részt. A következő forduló április elsején kezdődik, onnantól kezdve kijelölt helyeken, asszisztens segítségével is ki lehet majd tölteni a kérdőíveket. Csepregi Zoltán képviselő javasolta, hogy ha a járványhelyzet enyhül és ez lehetséges lesz, akkor a város szeptemberben méltó módon emlékezzen meg és ünnepelje meg a Mária Valéria híd újranyitásának huszadik évfordulóját. Addig pedig a képviselők tegyenek javaslatot a díszpolgári és Pro Urbe – díjakra, lehetőleg szintén a híd évfordulójával összefüggésben.

Az önkormányzat mostani ülésén egy perc csönddel tisztelegtek a napokban elhunyt volt főellenőr, Klačan Terézia emléke előtt, aki több évtizeden keresztül segítette a képviselő-testület és a városi hivatal munkáját.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A vírus, ami sokáig velünk marad

terhesség

A várandós nők soron kívüli beoltását kéri az emberi jogi központ

koronavírus-vakcina

Délelőtt 10:00 és 12:00 között nem lehet regisztrálni az oltásokra

koronavírus ausztrália

Koronavírus - Az ausztrál hatóságok egy rejtélyes fertőzés forrása után kutatnak

koronavírus afrika

Koronavírus - A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

Starship

Sikeresen landolt a Starship űrhajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.