Régió

Párkány polgármestere szerint életidegen a minisztérium válasza, a valóság más

Párkány | Párkány polgármestere választ kapott arra, hogy miért nem oltakozhat párkányi lakos a párkányi oltóközpontban. Eugen Szabó szerint ez meddő válasz, semmit sem old meg és a gyakorlat mást mutat.
Buchlovics Péter

2021. június 23. 12:27

koronavírus-vakcina
- TASR/AP-felvétel

Az egészségügyi minisztérium a napokban válaszolt Párkány polgármesterének megkeresésésre, melyben azt kérte a tárcavezetőtől, tegye lehetővé, hogy a város és vonzáskörzetének lakosai a helyi nagy kapacitású oltóponton kaphassák meg a védőoltásukat. Egy hónapnyi csend után a tárca koordinációs krízisközpontjának igazgatója, Mária Meľová reagált a levélre. Az igazgatónő felhívja a polgármester figyelmét. hogy az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) elektronikus várószobája, azaz a számítógépes oltási regisztrációs rendszer azért járásokhoz kötött és nem állandó lakóhelyhez, mert a minisztérium célja az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert oltsanak be.

Ezért kell a lakosoknak is máshová menniük, hogy az összes elérhető kapacitás ki legyen használva. Ugyanakkor a befogadó- és teljesítőképesség operatív jelleggel töltődik, mégpedig a várószoba aktuális állapota szerint, ezért fordulhat elő, hogy a polgárokat más városokba irányítják. Ha a rendszer szigorúan az állandó lakhelyhez kötődne, akkor néhány oltóközpontban akkora lenne a zsúfoltság, hogy hónapokat kéne várni az oltási terminusra, más oltóközpontokban pedig egyszerűen nem lenne kit beoltani“ – érvel levelében az igazgatónő.

Ez így nem válasz

Értem a tárca logikáját, de ez a válasz így életszerűtlen, a párkányi oltópont gondját nem oldja meg, a valóság teljesen mást mutat. Ez csak egy udvariassági válasz, mert épp a levél kézhezvételekor Párkányban és a párkányi régióban ott tartunk, hogy meredeken zuhant az oltakozási kedv. Többek közt azért is, mert az oltásért továbbra is utazni kell. Ezért döntöttünk úgy, hogy a környék polgármesterei a Párkányi Rendelőintézettel együttműködve oltásnépszerűsítő kampányt kezdenek a falvakban, cserébe a rendelőintézet garantálja azt, hogy az oltást valóban Párkányban kapják meg az emberek, ne kelljen messzebre utazni“ – mondta el lapunknak Eugen Szabó, Párkány polgármestere.

Szabad helyválasztás: nem működik

Arról, hogy a rendszer továbbra sem enged csak úgy a saját lakhelyünkre oltásra, egy párkányi olvasónk is megbizonyosodott. Őt AstraZenecával oltották április 17-én, Dunaszerdahelyen. Tegnap szeretett volna a második oltásra átjelentkezni Párkányba. A rendszer ezt nem tette lehetővé, napot változtathatok, helyet nem, az NCZI továbbra is Szerdahelyre adott időpontot – közölte lapunkkal párkányi olvasónk. Ugyanakkor lapunk helyi forrásokból úgy értesült, hogy még Besztercebányáról és Zsolnáról is Párkányba küldtek embereket oltásra.

Lesz kit oltani egyáltalán?

Czékus András, a Párkányi Rendelőintézet igazgatója a minisztérium levelére úgy reagált, már megszokták az ilyen válaszokat. Ugyanakkor ő is megerősítette, hogy az oltás helyének szabad megválasztása a gyakorlatban nem működik. „Itt, a párkányi oltóponton most úgy néz ki, hogy hétvégére lesz körülbelül kétezer ember, tehát mindkét nap nyitva leszünk. Viszont rapid módon csökken az oltakozási kedv, és ha ez a negatív tendencia folytatódik, akkor előbb-utóbb megszűnünk, mert nem lesz kit beoltani. A párkányi régióban megyeszinten az egyik leggyengébb az átoltottság (beleértve azokat is, akik még csak az első dózist kapták meg), tehát 30-31 százalékos. Ezért is döntöttünk úgy a környékbeli 22 település polgármesterével, hogy a falvak kampányt indítanak, a lakosoknak pedig biztosítjuk azt, hogy Párkányban kaphassák meg a vakcinát“ – taglalta Czékus és hozzátette: őszre, ha újra kopogtat majd a fertőzési hullám, és ha esetleg addigra megszűnne a párkányi oltópont, nagyon kellemetlen helyzet állhat elő. Ez ugyanis egy szolgáltatás, amit Nyitra megyén keresztül a minisztérium működtet. Ha nem lesz rá igény, akkor a tárca ezt megszünteti, a megye pedig saját költségvetéséből nem tudja fenntartani.

Antigénes tesztelés csak jövő hét szerdáig?

A rendelőintézet igazgatója arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyi tárca még nem közölte velük, meghosszabbítják-e a szerződésüket az antigénes tesztelőpont működtetésére. A szolgáltatókkal kötött szerződés június 30-ával lejár. Előfordulhat, hogy a városban egyetlen antigénes tesztelőhely sem marad, márpedig Párkány határváros, nemzetközi átkelővel és a térségből rengetegen dolgoznak Magyarországon. Eugen Szabó polgármester lapunknak annyit mondott, mindent el fognak követni azért, hogy Párkányban legalább egy antigénes tesztpont megmaradjon.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

oltás

Bevásárlóközpontban is oltanak a hétvégén Dunaszerdahelyen

rendőrség

Galéria: 6 trükk, amit a zsebtolvajok használnak

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Igor Matovič

A többség nem támogatja a Covid-lottót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.