Párkány: Az Ady utcai szlovák óvoda szülői közössége is szót emelt az áthelyezés ellen

Párkány: Az Ady utcai szlovák óvoda szülői közössége is szót emelt az áthelyezés ellen
Párkány |

A szülők még az ünnepek előtt levélben tiltakoztak az óvoda tervezett áthelyezése és jelenlegi helyén történő megszüntetése ellen. Szerintük a kis létszámú óvoda pedagógiai, lelki, sőt, egészségügyi szempontból is előnyösebb a gyerekeknek.

A Hársfa utcai óvodához hasonlóan, a karácsonyi ünnepek előtt az Ady utcai szlovák tannyelvű óvoda szülői közössége is írásban fordult a város polgármesteréhez és a képviselő-testület tagjaihoz, hogy értékeljék át az intézmény tervezett megszüntetését, illetve a gyerekek áthelyezését egy másik óvodába – derül ki a szerkesztőségünk birtokába került levélből. A szülők a levélben hangsúlyozzák, hogy tisztában vannak az egyre csökkenő létszámmal és a jelenlegi gazdasági helyzettel, de szerintük az esetleges összevonás és áthelyezés semmiképp sem mehet a gyerekek és a nevelői munka színvonalának rovására. Egyúttal kifejtik, Párkány turisztikai és fürdőváros, ők itt fizetnek adókat, egyáltalán nem értik, hogy ilyen sikeres fürdő mellett miért nem jut elég pénz több mint két óvoda fenntartására és működtetésére. Az Ady utcai szlovák tannyelvű óvoda – mint írják –, az egyik legcsaládiasabb, leginkább gyerekközpontú intézmény, amikor ide íratták be a kicsiket, akkor joggal várták el, hogy a gyerekek innen mennek majd alapiskolába is. Annál is inkább, mert szerintük pedagógiai, lelki, sőt egészségügyi szempontból is előnyösebb a gyerekeknek a kis létszámú óvoda, továbbá kiváló és szakmailag felkészült a személyzet is. A levélben arra is kitérnek, már csak azért is előnyös, hogy a jelenlegi épületbe, az Ady utcára járnak, mert sok szülő ugyanebbe az utcába kíséri el naponta iskolába a nagyobb gyerekét is. Tehát nem kell naponta és reggelente a fél várost bejárniuk, hogy a kicsiket biztos és jó helyen tudják. A szülők közt több olyan véleménnyel is találkoztak, a Hársfa utcáról is, hogy ha át kell helyezni a gyerekeket, akkor inkább más településre íratják be őket óvodába – de szerintük ez nagyon rossz megoldás lenne. Az Ady utcai szlovák óvoda szülői közössége hangsúlyozza, hogy nyelvi ügyet sem szereznének ebből kreálni, miszerint csakis ők az egyetlen szlovák tannyelvű óvoda, épp ellenkezőleg. A levéllel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy számukra is fontosak a közös ügyek, az óvodában pedig az odafigyelő, családias hangulat és az oktatás színvonala. Egyúttal kérik, hogy a legközelebbi önkormányzati ülésen tárgyaljon a képviselő-testület az ügyükről, illetve egy külön találkozót is szorgalmaznak a polgármesterrel, a képviselőkkel és az érintett óvodák szülőivel. Azt is kérik, hogy az illetékesek alaposan mérlegeljék és értékeljék át a tervezett megszüntetéseket és összevonásokat. Kérik, hogy levelüket a legközelebbi testületi ülésen ismertessék, továbbá felteszik a kérdést: valóban szükséges, hogy a gyermekeket megfosszák második otthonuktól?

Korai kérdések

A Párkányban tervezett óvodai összevonásokról, áthelyezésekről és leépítésekről már többször írtunk lapunk hasábjain, legutóbb a decemberi lakossági fórum kapcsán. Ott főképp a Hársfa utcai szülők tiltakoztak a szerintük átgondolatlan, veszélyes, és az anyanyelvi, magyar oktatást leépítő lépések ellen. Eugen Szabó polgármester a fórumon kijelentette, Párkány már most is, az állami támogatás és fejpénz mellett is óriási plusz összegekkel tartja fenn az óvodákat, ez a költség pedig már elviselhetetlen méreteket kezd ölteni. Racionalizációra tehát mindenképp szükség van és lesz. Szerkesztőségünk most, a szlovák nyelvű óvoda szülői levele után konkrét kérdésekkel fordult a polgármesterhez. Arra voltunk kíváncsiak, számszerűen valóban drasztikusan csökkent-e a beíratandó gyerekek száma, lesz-e egy külön magyar és egy külön szlovák, összevont óvoda Párkányban? Milyen verziókkal számol a városháza? Tudják-e akceptálni, mérlegelni a szülők javaslatait és leghamarább mikor foglalkoznak majd testületi szinten is az óvodákkal? Eugen Szabó az Új Szónak minderre úgy reagált, még ha a kérdések nagy részben megalapozottak is, most ezekre nem válaszol, mert azokat először belsőleg kell tisztázni. A polgármester azt sem tartja helyesnek, ha eltúlozzuk „a kérdés azonnali megoldásának fontosságát”. Ugyanis szerinte a költségvetés, a projektek lezárása és az egyéb kérdések megoldása is fontos. „Amint előbbre kerülünk a kérdésben, informálni fogunk” – írta lapunknak Eugen Szabó, egyúttal szerkesztőségünk megértését kérte.

Az már most valószínű, hogy a januári önkormányzati ülésen az idei városi költségvetés lesz a lényeges pont és nem az óvodák ügye. Azt viszont az Ady utcai szlovák óvoda vezetősége még az ünnepek előtt jelezte lapunknak, hogy a sorsukat illetően az önkormányzat jó lenne, ha minél hamarább döntene – nem február végén vagy esetleg tavasszal, mert az szakmai és egyéb szempontok miatt is roppant kései időpont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?