Pályázati pénzből szépül az Andrássy-kastély

Az InterCastles beruházás keretében a kastélyt is körbekerítik
Tőketerebes |

A Tőketerebesi Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központban működő Andrássy-múzeumban egy olyan korszerű módszerekkel bemutatandó, hiánypótló tárlat összeállítását tervezik, amely az Andrássy család sokrétű történetét mutatná be. A tervezett beruházás keretében a kastélyt körbeölelő történelmi parkot is körbekerítik.

A határon átnyúló uniós projekt keretében megvalósuló modernizáció két „okospad” elhelyezését is magában foglalja, melyek egyebek mellett korabeli muzsikaszóval teszik szebbé a járókelők napjait, egy előre rögzített hangfelvétel segítségével a francia park történetét is bemutatják. Az Andrássy-örökségről híres múzeum és a benne található tárlat prezentálására egy vizuális bemutató is elkészül. A múzeum által közzétett pályázat leírása szerint a kültéri élményelemek kellemes kikapcsolódást kínálnak majd az ide látogató családoknak. A szóban forgó szlovák–magyar projektnek köszönhetően az egyes résztvevők, beleértve Kassa megyét, a különféle művészeti és kulturális intézményeket, a környező településeket és a szomszédos kelet-szlovákiai és a határon túli magyarországi térségek közötti kapcsolatok is erősödni fognak, melyből vélhetően az itt élők történelmi tudata és a látogatók száma is növekedni fog. A fejlesztések megvalósítását lehetővé tevő, határon átnyúló Interreg V-A projekt összköltsége 599 381,20 euró, melynek 85 százalékát uniós forrásokból, 10 százalékát állami támogatásból, a fennmaradó öt százalékát pedig a múzeum saját költségvetéséből finanszíroznak. A projekt társpartnere a magyarországi Pácin település. Az említett fejlesztések határideje 2022. október 31.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?