Régió

Pályázati lehetőségekről tájékoztattak az államtitkárok

Ipolykér | A régió polgármestereivel és a kultúra területén dolgozó szakemberekkel találkozott Rigó Konrád (Híd) kulturális és Csicsai Gábor (Híd) mezőgazdasági államtitkár.
Gulyás Zsuzsanna

2017. május 18. 21:53

Rigó és Csicsai a két tárca terveiről, a pályázati lehetőségekről és a községek szerepéről beszélt.  A polgármesterek és a régió kulturális szakemberei konkrét kérdésekkel érkeztek, ezek zöme a parlament által múlt héten elfogadott Kisebbségi Kulturális Alapot és az agrártámogatásokat érintette. 
 
Rigó Konrád államtitkár a beszélgetés során elmondta, a szlovákiai magyar kultúra egyedülálló lehetőség előtt áll. Új rendszer születik, amely autonóm módon, az aktuálpolitikától függetlenül dönthet a kulturális terület támogatási stratégiájáról, illetve a támogatások odaítéléséről. „A koordinációs tanács - mint a születendő három szakmai bizottság közös grémiuma - lehet az a szerv, amely meghatározó szerepet játszik a szlovákiai magyar kultúra formálásában. Ha át tudják lépni saját árnyékukat, és valóban a magyar kultúrát tartják szem előtt, akkor ez a tanács lesz a kulturális minisztérium egyik legfontosabb partnere“ – hangsúlyozta az államtitkár. A legtöbb kérdés a bizottságok összeállításával és gyakorlati működésével kapcsolatban fogalmazódott meg. „Az emberek már elhiszik, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap valóság. Örülök, hogy pártállástól függetlenül mindenki nagy eredménynek tekinti az alap létrejöttét és a megkétszerezett támogatási keretet“ – mondta a találkozó után Rigó Konrád. 
 
Csicsai Gábor államtitkár elmondta, a vidékfejlesztéssel kapcsolatban 200-250 millió eurós keretre számíthat Szlovákia. Az 1,2 milliárdos program nagyobb volumenű beruházásokra vonatkozó részét már a kormányra kerülés előtt meghirdették. „A maradék pénzt főként a kisebb községek fejlesztésére szeretnénk fordítani“ – tájékoztatta lapunkat Csicsai. Konkrét kérdések hangzottak el a helyi akciócsoportok működésével kapcsolatban is. „A 2015-ös kiírásra több mint 120 csoport jelentkezett. Mivel rengeteg meg nem válaszolt kérdés merült fel az értékelés során, a kiírást megszüntettük, és másfél hónapja újat tettünk közzé. Ennek alapján a támogatás felhasználásáról teljes mértékben a helyi akciócsoportok dönthetnek, a tárca csupán az ilyenkor kötelező közbeszerzéseket fogja ellenőrizni. Mivel a források elosztásnál az érintett területek lakosságának létszáma alapvető kritérium, az Ipoly menti társulások a vártnál nagyobb keretből költekezhetnek“ – mondta Csicsai. 
 
Júniusban hasonló témájú találkozók lesznek Dunaszerdahelyen, Komáromban és Párkányban. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.