Régió

Pályázati lehetőségekről tájékoztattak az államtitkárok

Ipolykér | A régió polgármestereivel és a kultúra területén dolgozó szakemberekkel találkozott Rigó Konrád (Híd) kulturális és Csicsai Gábor (Híd) mezőgazdasági államtitkár.
Gulyás Zsuzsanna

2017. május 18. 21:53

Rigó és Csicsai a két tárca terveiről, a pályázati lehetőségekről és a községek szerepéről beszélt.  A polgármesterek és a régió kulturális szakemberei konkrét kérdésekkel érkeztek, ezek zöme a parlament által múlt héten elfogadott Kisebbségi Kulturális Alapot és az agrártámogatásokat érintette. 
 
Rigó Konrád államtitkár a beszélgetés során elmondta, a szlovákiai magyar kultúra egyedülálló lehetőség előtt áll. Új rendszer születik, amely autonóm módon, az aktuálpolitikától függetlenül dönthet a kulturális terület támogatási stratégiájáról, illetve a támogatások odaítéléséről. „A koordinációs tanács - mint a születendő három szakmai bizottság közös grémiuma - lehet az a szerv, amely meghatározó szerepet játszik a szlovákiai magyar kultúra formálásában. Ha át tudják lépni saját árnyékukat, és valóban a magyar kultúrát tartják szem előtt, akkor ez a tanács lesz a kulturális minisztérium egyik legfontosabb partnere“ – hangsúlyozta az államtitkár. A legtöbb kérdés a bizottságok összeállításával és gyakorlati működésével kapcsolatban fogalmazódott meg. „Az emberek már elhiszik, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap valóság. Örülök, hogy pártállástól függetlenül mindenki nagy eredménynek tekinti az alap létrejöttét és a megkétszerezett támogatási keretet“ – mondta a találkozó után Rigó Konrád. 
 
Csicsai Gábor államtitkár elmondta, a vidékfejlesztéssel kapcsolatban 200-250 millió eurós keretre számíthat Szlovákia. Az 1,2 milliárdos program nagyobb volumenű beruházásokra vonatkozó részét már a kormányra kerülés előtt meghirdették. „A maradék pénzt főként a kisebb községek fejlesztésére szeretnénk fordítani“ – tájékoztatta lapunkat Csicsai. Konkrét kérdések hangzottak el a helyi akciócsoportok működésével kapcsolatban is. „A 2015-ös kiírásra több mint 120 csoport jelentkezett. Mivel rengeteg meg nem válaszolt kérdés merült fel az értékelés során, a kiírást megszüntettük, és másfél hónapja újat tettünk közzé. Ennek alapján a támogatás felhasználásáról teljes mértékben a helyi akciócsoportok dönthetnek, a tárca csupán az ilyenkor kötelező közbeszerzéseket fogja ellenőrizni. Mivel a források elosztásnál az érintett területek lakosságának létszáma alapvető kritérium, az Ipoly menti társulások a vártnál nagyobb keretből költekezhetnek“ – mondta Csicsai. 
 
Júniusban hasonló témájú találkozók lesznek Dunaszerdahelyen, Komáromban és Párkányban. 
 
Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?