Régió

Óvintézkedések Gömörben és Nógrádban

Rimaszombat/Fülek/Tornalja | A koronavírus elleni megelőző intézkedések részeként a rimaszombati kórház szigorú intézkedéseket fogadott el. Fülek és Tornalja városa is több intézkedést hozott.
Hegedűs Norbert

2020. március 17. 13:37

rimaszombat kórház
A rimaszombati kórházba érkezőket a kapunál egy információs sátor várja, ahol a kórház két munkatársa ad útbaigazítást a betegeknek. - A szerző felvétele

A Svet zdravia hálózat, melynek a rimaszombati kórház is része, leállította a tervezett operációkat, hogy felszabadítsák a kapacitást a Covid-19 vírussal fertőzött betegek számára. A szülészet tovább működik, de mivel a kórházakban betiltották a beteglátogatást, a szülésnél nem lehet jelen kísérő személy. A kórházak feladatul kapták, hogy külön helyiségek rendezzenek be annak céljából, hogy elkülönítsék a koronavírussal fertőzött betegeket a többiektől. Ezeket külön útvonalon lehet megközelíteni, és vizuális jelzésekkel is elkülönítik őket. A rimaszombati kórházba érkezőket a kapunál egy információs sátor várja, ahol a kórház két munkatársa ad útbaigazítást a betegeknek. Jana Fedáková, a ProCare és a Svet Zdravia kommunikációs specialistája az Új Szóval tudatta, hogy a rimaszombati kórházban már több koronavírus-gyanús fertőzést kivizsgáltak, de eddig minden teszt negatív eredménnyel zárult.

A város eközben elkülönített 1000 eurót, hogy ebből hitelezzék a bevásárlásokat, melyekkel Rimaszombat az egyedül élő, idős lakókat segíti majd. A városi hivatal és a szociális biztosító is csökkentett nyitvatartással üzemel, a belépés csak szájmaszkban engedélyezett az épületekbe. Rimaszombat utcái nagyjából teljesen kiürültek, csak a bevásárlóközpontok és a patikák környékén van mozgás, szinte minden lakos szájmaszkot visel.

Fülek is felkészült

Fülek városa is számos intézkedést hozott a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az országos rendelkezéseknek megfelelően itt is bezáratták az iskolákat, kulturális és szociális intézményeket, valamint a szórakozóhelyeket. A városi válságstáb lezárta a játszótereket, a Nógrádi Turisztikai Információs Központot, a városi piaccsarnokot és az FTC sportstadionját. A városi hivatal 8-11 óra között áll a közönség rendelkezésére, de a lakosokat felszólították, hogy csak a halaszthatatlan ügyek intézése miatt jelenjenek meg személyesen, és amit lehet, azt intézzék telefonon vagy elektronikusan.

Agócs Attila, Fülek polgármestere az Új Szónak elmondta, hogy a szájmaszkokkal nagy probléma van a városban, mivel itt sincs elegendő mindenki számára. Elsősorban azokat látták el a maszkokkal, akik a város alkalmazásában állnak és a munkavégzés során maguk is veszélyeztetett helyzetben vannak, mint például a városi rendőrök, alkalmazottak. A város helyi vállalkozókkal együttműködve házi gyártású szájmaszkokat is beszerzett, de a polgármester szerint már ezek alapanyagai sem könnyen elérhetőek. Ami az egyedül élő idős lakosokat illeti, Agócs Attila elmondása szerint a város már működő gondozói programja már lefedi az igényeket. A polgármester véleménye szerint a lakosok többsége felelősségteljesen viselkedik, és szájmaszkot visel, ha elhagyja az otthonát.

Tornalján is kevés a szájmaszk

Nagy László, a tornaljai Városi Hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy a város foganatosította az országos válságstáb intézkedéseit: becsukták az iskolákat, játszótereket, stb. A városi hivatalba érkezőket felszólították, hogy viseljenek szájmaszkot. A város munkatársai meglátogatják az idősebb lakosokat és akinek szüksége van rá, annak besegítenek a bevásárlásban. Az is ellenőrzik, hogy a vállalkozók, taxisok és üzletek betartják-e a központi intézkedéseket. A szájmaszkokból itt is hiány van, Nagy szerint azonban tárgyalnak egy helyi céggel, amely ígéretet tett arra, hogy szájmaszkokat tud biztosítani a városnak. A hivatalvezető szerint ezeket elsősorban az időseknek fogják kiszállítani, mivel limitált számban állnak rendelkezésre. Az érintett cég ugyanakkor arra is ígéretet tett, hogy a maszkokat a város területén forgalomba hozzák majd, ha lesz rá kapacitásuk. Nagy László szerint a lakosok egyre fegyelmezettebbek, ami a védekezést illeti: akinek nincs szájmaszkja, az házilag készített eszközökkel takarja el az arcát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.