Ókori település nyomai a leendő ipari park területén

feltárás1
Rimaszombat |

A római kori település feltehetően iszapérc bányászattal és feldolgozással foglalkozott. Erről az egykori kemencék nyomai, illetve a nagyszámú vastöredék tanúskodik. 

A leendő ipari park területének vizsgálata 2023 nyarán kezdődött egy geofizikai felméréssel, amelyet a műemlékvédelmi hivatal rendelt el az építkezés kapcsán. A mért anomáliák alapján a régészek szeptemberben léptek a terepre, és a tél kezdetéig dolgoztak a helyszínen.

„Átlagosan 20 ember volt ott akkoriban, közel 150 tárgyat vizsgáltak meg az ókorból és a középkorból”

– mondta Eva Fottová, a Szlovák Tudományos Akadémia régészeti kutatási vezetője, kutatója.

A régészek munkáját múlt héten a vízzel elöntött terep nehezítette, de még folytatják a tárgyak azonosítását. Eddig már számos ókori leletre bukkantak.

„Néhány tárgyat még nem tudtunk korszakra pontosan beazonosítani, de az eddigi eredmények a római korra mutatnak vissza. Egy germán kori, termelő jellegű településsel van dolgunk. Számos tárgy igazolja ezt, az iszapérc bányászatával és feldolgozásával foglalkozhattak”

– részletezte Fottová.

A régészeti kutatás vezetője szerint egy ilyen típusú, ókori település meglehetősen szokatlan a térségben.

„Nagyon sok vastöredékünk van a különböző ércfeldolgozási folyamatokból, valamint olyan tárgyak, mint például különböző kohók az olvasztáshoz, szárításhoz”

– tette hozzá Fottová.

A régészek középkori településre utaló bizonyítékokat is találtak a helyszínen, amelyek a 11-13. századból származnak, és a terepmunka befejezése után folytatják a vizsgálatokat.

„Minden olyan információt, amely a tárgyakból származik, például régészeti-botanikai mintákat, állatcsontokat vagy vastárgyakat, elemezni és értékelni fogunk, hogy többet tudjunk meg az emberek életmódjáról ebben az időszakban és a római kori vasérc feldolgozásáról”

– magyarázta a kutató.

Az új ipari park a város északi részén, a Szabadka (Sobôtka) városrészben épül. A melegvíztartályok, elsősorban hőszivattyúk gyártására összpontosító üzemben mintegy 450 embert kíván foglalkoztatni a német Winkelmann-csoport. A beruházás várható összege pedig több mint 110 millió euró. Az ipari parkban tavaly októberben kezdődtek meg az építési munkálatok, jelenleg a durva tereprendezés folyik.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?