Régió

Önkéntesek segítették az országos tesztelést

Dunaszerdahely/Dióspatony/Pozsonyeperjes | A dunaszerdahelyi kórház több orvosa és egészségügyi nővére is önkéntes volt a hétvégén a járás több községében az országos tesztelés alatt. Pozsonyeperjesen egy gimnazista lány segített.
Somogyi Katalin

2020. november 3. 12:16

Dunaszerdahely
- Somogyi Tibor felvétele

Renczés Fanni Felsőszeliben lakik, a pozsonyi Duna utcai Gimnázium 18 éves diákja, Pozsonyeperjesre jelentkezett önkéntesnek a tesztelés idejére. „Anyukám helyi lakos, ezért döntöttem Pozsonyeperjes mellett. Már jó ideje bezárták az iskolámat, ez egy lehetőség volt, hogy kimozduljak otthonról, de mindenképpen szerettem volna részt venni ezen a tesztelésen mint önkéntes” – meséli Fanni. „Ketten voltunk adminisztratív önkéntesek, én voltam az első kontaktus, feljegyeztem a neveket, azonosítottam a személyi igazolvány szerint a személyeket és osztottam a számokat” – folytatja. Pozsonyeperjesen is többen teszteltették magukat olyanok, akik nem helyi lakosok voltak, a legtöbben Pozsonyból jöttek. A két napos tesztelés alatt mintegy 1000 embert teszteltek a helyi tornateremben. „Az öltözék egy kicsit zavaró volt, a fehér kapucnis kezeslábas, a térdig érő lábszár védők, és a kesztyű, amiben nem egyszerű írni, de végül is ki lehetett bírni. Valahányszor elhagytuk a helységet, mindig új védőruhát kellett felvennünk” -részletezte. Fanni elmondása szerint az emberek valamennyien nagyon jól kezelték a helyzetet. Fegyelmezetten követték az utasításokat, minden problémamentesen zajlott. Senki nem panaszkodott, még azok sem, akiket szombaton este időhiány miatt elküldtek és arra kértek, hogy jöjjenek vissza vasárnap.

Dunaszerdahely
Elfogyott a kesztyű
Révay Denisa szeptember óta dogozik a dunaszerdahelyi kórház sürgősségi osztályának főnővére. Előtte az intenzív osztályon gondoskodott a páciensekről, még korábban pedig gyorsmentőzött, illetve Pozsonyban volt műtősnővér. Nemrég költözött vissza szülőfalujába, Dióspatonyba, ő is jelentkezett önkéntesnek a tesztelés lebonyolításához. „Csak egy napot, a szombatot tudtam vállalni, mert előtte csütörtökön és pénteken is folytak a tesztelések a kórházban. A vasárnapot a családdal töltöttem, hétfőtől ismét szolgálok az osztályon. Elsősorban segíteni akartam, mivel tudtam, hogy kevés az egészségügyi dolgozó és már volt tapasztalatom ezzel a teszteléssel” – magyarázza döntését a főnővér. Dióspatonyban szombaton több mint 1300 embert teszteltek le, két tesztelő csapat dolgozott. „Az utolsó személytől 21.30-kor vettünk törletet, de az emberek nagyon nyugodtak voltak, minden gyorsan és olajozottan ment. Egyetlen gond volt, elfogytak a tesztek és két óra üresjárat volt, amíg vártuk az utánpótlást. Már reggel, miután egy óra alatt 70 embert teszteltünk le, jeleztük, hogy kevés lesz a teszt. Emberileg egy nagyon jó csapat jött össze, jól tudtunk együtt dolgozni. A község mindenről gondoskodott, egy kis fejetlenség volt viszont a katonaság részéről, nemcsak a tesztek hosszadalmas pótlása miatt, hanem azért is, mert a védőkesztyűk is elfogytak. A polgármester vett néhány dobozzal, hogy folytatni tudjuk a tesztelést. Ez nem az odavezényelt katonák hibája volt, valószínűleg a központi koordinációban volt gond.

Dunaszerdahely
S. Ágnes a dunaszerdahelyi kórház ortopédiai osztályán nővér, bakai lakos, ott volt önkéntes a hétvégén. „Önként jelentkeztem a polgármesternél mert tudtam, hogy hiányoznak az egészségügyi dolgozók. Én csupán vasárnap segítettem a mintavételt, hétfőtől már az osztályon szolgálok. Vasárnap már nagyon nyugodt volt a helyzet, délután alig érkeztek mintavételre. Mindannyiunkat leteszteltek reggel és csak azután kezdhettük el a munkát, teljes védőfelszerelésben. Minden tesztelt után fertőtlenítettünk és kesztyűt cseréltünk” – mesélte a nővérke.


Maszk mindenek felett
Kovács Margit Dunaszerdahelyen, a Smetana ligeti alapiskolában kialakított tesztelőponton segített a hétvégén. A doktornő a dunaszerdahelyi kórház sürgősségi osztálya covid-rendelőjének az orvosa. Innen irányítják tovább a betegeket a kórház specializált osztályaira. „Szombaton mintegy 1200 embert teszteltünk le, vasárnap már kevesebben voltak, 600-ra tippelem a mintavételek számát, zömében dunaszerdahelyiek teszteltették magukat. Teljes nyugalom volt, mindenki együttműködött, az emberek fegyelmezettek voltak, kitűnő munkatempóban és hangulatban dolgozhattunk” – sorolta a a tapasztalatait doktornő. Kovács Margit szerint volt értelme a hétvégi tesztelésnek, mert ha a tesztelés pozitív eredményt mutatott, a tesztelt személy izolálni tudja magát és nem fertőz tovább. A negatívan teszteltnek pedig ez az örvendetes eredmény azt közvetíti, hogy továbbra is gondoskodjon magáról, elsősorban viseljen mindig és mindenhol maszkot, ez az első számú védelem. Hiszen az, hogy a hétvégén negatív volt, távolról sem jelenti azt, hogy holnap, holnapután nem fertőződhet meg, ha nem lesz elég elővigyázatos.

Dunaszerdahely

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik vakcina

Felmérés: a Szputnyik majdnem olyan elfogadható, mint a Pfizer/BioNTech

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus dél-afrikai mutációja

Richard Sulík

Sulík: ha szükséges, lemondok a funkciómról

rendőrség illusztráció

Karantén helyett munkába ment egy rimaszombati férfi

Peter Morvay

Egy közép-európai mítoszromboló

parlament illusztráció

Tavaly több mint tízmillió euró ment el a képviselői fizetésekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.