Önerőből és önkéntes munkával

Csallóköznádasd
Csallóköznádasd |

Idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a csallóköznádasdi önkéntes tűzoltószervezet, amely egyben a falu egyetlen olyan szervezete, amely soha nem szűnt meg és megalapítása óta folyamatosan működik.

„2018-ban a mi községünk is megkapta a belügyminisztérium tűzoltószertárak felújítására irányzott 30 ezer eurós hozzájárulását, ebből a támogatásból még egy fűtött garázst és szociális helyiségeket építettünk. A fejlesztés ezzel kezdődött” – mondta Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere.

A falu tulajdonában két tűzoltókocsi van, ahhoz, hogy ezek a vízzel teli ciszternák képesek legyenek az azonnali bevetésre, mindenképpen védett helyen kell parkolniuk.

„Tavaly, ugyancsak a belügyminisztériumnál, további támogatásért pályázott a falu, akkor még azt hittük, ismét sikeresek voltunk, mert további 12 ezer eurós támogatásra kaptunk ígéretet. Ugyanakkor ezt az összeget a mai napig nem folyósította a tárca, és arról sem tájékoztattak, megkapjuk-e végül az összeget. Így Vízi László tűzoltóparancsnok irányítása alatt a tűzoltók önerőből és önköltségen elkezdték a tervezett felújításokat”

– folytatja a polgármester.

Először az épület benti tereit javították ki, lecserélték a villany- és vízvezetéket és kifestették az összes helyiséget. Februárban kezdték el a munkálatokat, és a koronavírus-járvány és a karantén ideje alatt is dolgoztak. Természetesen minden előírást betartottak, mindig egy-két ember dolgozott a szertárban. Lassan a kinti földmunkák is a vége felé közelednek. Az építkezésben mindenki segített, a falu valamennyi vállalkozója kivette részét a munkából, ki pénzzel, ki pedig azzal, hogy ingyen dolgozott. Elkészült már Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szánt szobor talpazata is, már csak a kinti tereprendezés és parkosítás van hátra.

A község mintegy 600 eurós anyagvásárlási költséggel támogatta a projektet, a költségek többi részét a helyi tűzoltók és vállalkozók állták.

„Hálás vagyok a tűzoltóinknak. Nemcsak ezért az önkéntes felvállalásért, hanem elsősorban azért, hogy bármikor készen állnak segíteni a közösségünknek. Szárazság idején öntözik a zöld területeket, vagy a nyári poros utakat frissítik, vagy éppen a karácsonyi díszkivilágítás felhelyezésében segédkeznek, de készenlétben állnak a fesztiválok és egyéb nagyobb rendezvények idején is. Bízom benne, hogy hamarosan lehetőségünk lesz hivatalosan is megköszönni munkájukat és megünnepelni az önkéntes tűzoltószervezet létezésének 130. évfordulóját” – fejezte be a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?