Olvasóvá avatták az elsősöket Ipolyságon

Könyvtár1
Ipolyság |

Az ipolysági alapiskolák elsős tanulóit olvasóvá avatták a városi könyvtárban. A program szervezésében kapóra jött, hogy az eredeti könyvtár épületét felújítják és egy átmeneti helyre kellett vándorolni.

Szeretnénk, hogy ha könyvtár és az iskolák között szoros együttműködés jönne létre, hisz nagy szerepünk van az olvasók nevelésében, akárcsak az oktatásügyi intézményeknek” – mondta Pleva Beáta, az Ipolysági Városi Könyvtár vezetője.

Az olvasóvá avatás egy játékos program volt, ahol meseélmény színesítette a foglalkozást. A gyerekeket a pozitív és jó tapasztalatok, az élmények szerzése fogja visszahúzni a könyvtárhoz. Az elsősöknek még nagyon fontos, hogy egy izgalmas helyre érkezzenek, ha könyvekről van szó. Az alkalomba bekapcsolódott a magyar tannyelvű Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola és a Pongrácz Lajos Alapiskola, illetve a szlovák tannyelvű Ladislav Ballek és a Janko Kráľ Alapiskola is.

Könyvtár2

Jelentős felújítás vár a könyvtár épületére, ezért jelenleg átmeneti helyen működik az intézmény. A kaland a könyvtár eredeti épületében kezdődött, ahol a koboldok elvarázsolták a könyvtár berendezéseit és könyveit. A gyerkőcök a könyvtár-tündérekkel (a könyvtár munkatársaival) közösen keresték meg az elvarázsolt könyvtárat. A méhecskék hagyta nyomok vezettek át az átmeneti könyvtárhoz” – részletezte a könyvtár vezetője.

Az “új” könyvtár helyszínén a gyerekek betekintést nyerhettek az intézmény működésébe és egy interaktív mesejátékra is sor került. Különböző feladatokat kellett elvégezni, ugyanis a koboldok a könyvek címeit is elvarázsolták. Akik pedig ügyesen megoldották a rájuk nehezedő kihívásokat, azokat olvasóvá avatták. Egy ünnepélyes fogadalomtétel keretein belül megtörtént az „olvasóvá üttetés” (akárcsak a lovaggá ütés). A nagykönyvben mindenki aláírt, királyi palástot öltöttek magukra s így kerekedett ki a kobold-misszió története. Ehhez hasonló programra utoljára tíz évvel ezelőtt került sor.

Könyvtár3

Újságírói kérdésre Pleva Beáta elmondta, hogy a gyerekek olvasási szokását nagyon befolyásolja az a közeg, ahol nevelkednek. Ha egy gyerek azt látja, hogy az anyukája és az apukája is olvas, akkor hamarabb fog ő is könyvet fogni a kezében.

„Tulajdonképpen a könyvolvasást már nem is a hangoskönyvek helyettesítik, hanem a gyors audiovizuális összefoglalók, amik elérhetőek a videómegosztó portálokon” – részletezte.

Az iskolák és a könyvtárak közötti rendszeres együttműködés egy részmegoldás lehet arra, hogy a gyerekeket vissza lehessen terelgetni a könyvekhez.

„A felnőttekről jó tapasztalatokat tudok mondani. Ipolyság egy kisváros, mégis gyakran látogatják olvasók intézményünket és ez valószínűleg a folyamatosan bővülő, aktualizált könyvállománynak köszönhető” – folytatta az intézményvezető.

A könyvtárosok rendszeresen azon dolgoznak, hogy ne csak szórakoztató irodalommal bővüljön a könyvtár, hanem az itt élő egyetemisták is megtalálják a tanulmányaikhoz szükséges szakirodalmakat.

„Elmondható, hogy nem csak az új, hanem a régi könyvekre is ugyanakkora igény van manapság” – zárta a gondolatait Pleva Beáta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?