Régió

Ógyallai romaügyek: bírság mellett megelőzés is kell

Ógyalla | Peter Závodský (független) személyében új polgármestere van Ógyallának. Nem számít teljesen újoncnak a regionális politikában, négy évig volt önkormányzati képviselő, ebből 1,5 évig alpolgármester.
V. Krasznica Melitta

2019. február 13. 16:00

Peter Závodský egy jobb Ógyallát szeretne - Képarchívum

Választási szlogenjéül a „Jobb Ógyalláért!” jelmondatot választotta. Ön szerint miként nézne ki ez a jobb Ógyalla?

Ahhoz, hogy Ógyalla valóban egy jobb város legyen, közösen kell keresnünk a megoldásokat a lakosságot leginkább foglalkoztató kérdésekre. Mindenekelőtt az alkalmazkodni képtelen polgárok problémáját említeném. Hangoskodásukkal, szemetelésükkel zavarják a szomszédok, az utcabeliek nyugalmát, de a városban korzózva kirívó, kötekedő viselkedésükkel gyakorlatilag az egész város életét megkeserítik. Nem tartják be a békés együttélés szabályait, kisebb-nagyobb kihágásokat követnek el. Házuk udvarában hegyekben áll a szemét, ami a rágcsálók, rovarok elszaporodásához vezet, nyári melegekben elviselhetetlen bűzt árasztva. A bírságolás mellett azonban végre el kell mozdulni a megelőzés irányába. Ezt a célt szolgálja a három szociális terepmunkás alkalmazása, de nem halogatható tovább egy közösségi központ kialakítása sem. Az előző években a képviselők már kétszer elutasították egy ilyen központ létrehozásának tervét, úgy tűnik viszont, hogy a mostani testület lát ebben fantáziát. Ez a központ nemcsak a roma lakosokat, hanem általánosságban a szociálisan hátrányos helyzetű polgárokat szolgálná. Segítséget jelentene például hivatali ügyeik intézésében, a mindennapi viselkedési normák elsajátításában, és nem utolsósorban foglalkoznának a gyerekekkel is. Meggyőződésem, hogy a gyerekekkel kell kezdeni a munkát, különben ez a probléma teljesen a fejünkre nő.

Vannak más tervei is?

Prioritásnak tekintem a Smaragd idősek otthona épületének felújítását is. Ki kell cserélni az ablakokat, hőszigetelni kell az épületet, ezáltal nemcsak komfortosabbá válik az ott élők számára a környezet, de csökkenteni tudnánk a működtetési költségeket is. A város korábban már pályázott az ablakcserére, de nem volt sikeres. Most komplexebb módon állunk a kérdéshez, és az épület energiahatékonyabbá tételére szeretnénk pályázni. Ehhez első lépésként el kell végezni az épület energetikai felmérését. Terveim között szerepel, hogy építkezési telkeket kínáljon fel a város a fiataloknak, ezzel ösztönözve őket az itthon maradásra. A hulladékgazdálkodás terén is van tennivaló bőven. A törvény értelmében januártól a háztartási hulladék elhelyezéséért fizetett díj nagysága az osztályozott hulladék arányától függ. Minél magasabb lesz az osztályozás mértéke, annál kisebb a háztartási hulladék tonnájáért fizetendő összeg. Tehát a lakosok érdeke a minél nagyobb arányú szelektálás. Mielőbb megoldandó feladat a temető bővítése is, mert hamarosan elfogynak a sírhelyek.

Függetlenként indult a polgármesteri posztért, és nem állt képviselő-jelölti csapat sem ön mögött. Miként kíván együttműködni azzal a testülettel, amelyben a 11 tag közül mindössze kettőnek van önkormányzati tapasztalata, ráadásul igen színes a skála, heten függetlenek, két képviselő az SaS–OĽaNO, egy-egy pedig a Spolu, illetve a Kotleba-párt színeiben jutott be?

Két fél kell az együttműködéshez, annyit mondhatok, hogy részemről megvan erre a szándék. Több közös célunk van, például a már említett közösségi központ létrehozása. Folyamatos a kommunikáció köztünk, és a képviselőknek lehetőséget adok arra is, hogy részt vegyenek a várost érintő tárgyalásaimon. Azt majd az idő mutatja meg, milyen lesz az együttműködésünk, illetve hogy a testület tagjai miként tudják egy-egy számukra fontos ügy mellé megszerezni a többség támogatását.

Milyen változásokat tervez a hivatalban? Számítani lehet elbocsátásokra?

Miután egy ideig már dolgoztam alpolgármesterként, nem volt teljesen ismeretlen számomra a hivatal működése, de alaposabban meg kell győződnöm róla, mely osztályokon vannak még tartalékok, kell-e átcsoportosítást végezni a hatékonyabb munkaelosztás érdekében. A priori nem tervezek senkit elbocsátani, ezt a választási kampány során is többször kijelentettem, de ha valakinek nem leszek megelégedve a munkájával, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem változik a hozzáállása, akkor az ilyen munkatárstól kénytelen leszek megválni.

Egy leváltás viszont máris történt, az ön javaslatára a képviselők a február 7-ei ülésen visszahívták funkciójából a városi rendőrparancsnokot.

Igen, én kezdeményeztem a parancsnok leváltását, mivel – és ezt a korábbi képviselői tapasztalataimra alapozva is mondom – nem vagyok elégedett a városi rendőrség tevékenységével. Több panasz érkezett rájuk, igaz, akad dicséret is. Úgy látom viszont, hogy az elmúlt években a városi rendőrség kissé önjáróan működött, és a polgármesternek nem volt lehetősége döntéseket hozni tevékenységükkel kapcsolatban, s egyben ellenőrizni is munkájukat. A leváltott parancsnok továbbra is állományban marad, és a tízes létszámon sem szeretnénk változtatni, ennyi szerepel jelenleg a város szervezési rendjében.

Korábban az ön fia is a városi rendőrség kötelékében szolgált, de létszámleépítés miatt távoznia kellett. Várható a visszatérése?

Elszomorítónak tartom, hogy olyan szóbeszéd terjed a városban, miszerint a fiamat szeretném ebbe a tisztségbe ültetni. Ez teljesen megalapozatlan. Ő már elköltözött a városból, családjával együtt máshol telepedett le, dolgozik.

Pályázatot ír ki tehát a posztra?

Jelenleg megbízott parancsnok áll a városi rendőrség élén. Még nem döntöttem, hogy lesz-e pályázat, ezt egyébként a törvény nem teszi kötelezővé, a polgármester anélkül is tehet javaslatot a parancsnok személyére. Kinevezéséről viszont a testület dönt.

Az idei költségvetésről még tavaly októberben döntött a leköszönő testület. Várhatók komolyabb módosítások?

A költségvetés elfogadásakor még nem volt ismert a közszolgálati törvény módosítása, tehát nem lehetett tudni, milyen lesz a közszolgálati dolgozók kötelező béremelésének mértéke, változtak bizonyos tarifa-besorolások is. Az alapiskolákban szeptembertől bevezetendő ingyenebéd miatt szintén szükség lesz bizonyos összegek átcsoportosítására, hiszen bővíteni kell a konyhák kapacitását. Egyelőre nem tudni azt sem, sikerül-e külső forrást találni a Smaragd idősek otthona felújítására, elkezdődhet-e a családi házas telek közművesítése. Több nyitott kérdés van tehát, a testület az áprilisi ülésen tárgyal a költségvetés-módosításról.

Ógyallán nagyjából fele-fele a magyar és a szlovák nemzetiségűek aránya. Ön nem beszél magyarul. Befolyással lesz ez a polgárok magyar nyelvű hivatali ügyintézésére?

Természetesen továbbra is megmarad a kétnyelvű ügyintézés lehetősége, a hivatali alkalmazottak bírják mindkét nyelvet. A napokban az idősek otthonában jártunk, én szlovákul, az alpolgármester magyarul szólt az ott lakókhoz. A városi rendezvényeken is 1:1 arányban lesz majd a nyelvhasználat. Meglátásom szerint eddig éppen a szlovák ajkú polgárok voltak hátrányban ilyen szempontból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?