Régió

Ógyallai romaügyek: bírság mellett megelőzés is kell

Ógyalla | Peter Závodský (független) személyében új polgármestere van Ógyallának. Nem számít teljesen újoncnak a regionális politikában, négy évig volt önkormányzati képviselő, ebből 1,5 évig alpolgármester.
V. Krasznica Melitta

2019. február 13. 16:00

Peter Závodský
Peter Závodský egy jobb Ógyallát szeretne - Képarchívum

Választási szlogenjéül a „Jobb Ógyalláért!” jelmondatot választotta. Ön szerint miként nézne ki ez a jobb Ógyalla?

Ahhoz, hogy Ógyalla valóban egy jobb város legyen, közösen kell keresnünk a megoldásokat a lakosságot leginkább foglalkoztató kérdésekre. Mindenekelőtt az alkalmazkodni képtelen polgárok problémáját említeném. Hangoskodásukkal, szemetelésükkel zavarják a szomszédok, az utcabeliek nyugalmát, de a városban korzózva kirívó, kötekedő viselkedésükkel gyakorlatilag az egész város életét megkeserítik. Nem tartják be a békés együttélés szabályait, kisebb-nagyobb kihágásokat követnek el. Házuk udvarában hegyekben áll a szemét, ami a rágcsálók, rovarok elszaporodásához vezet, nyári melegekben elviselhetetlen bűzt árasztva. A bírságolás mellett azonban végre el kell mozdulni a megelőzés irányába. Ezt a célt szolgálja a három szociális terepmunkás alkalmazása, de nem halogatható tovább egy közösségi központ kialakítása sem. Az előző években a képviselők már kétszer elutasították egy ilyen központ létrehozásának tervét, úgy tűnik viszont, hogy a mostani testület lát ebben fantáziát. Ez a központ nemcsak a roma lakosokat, hanem általánosságban a szociálisan hátrányos helyzetű polgárokat szolgálná. Segítséget jelentene például hivatali ügyeik intézésében, a mindennapi viselkedési normák elsajátításában, és nem utolsósorban foglalkoznának a gyerekekkel is. Meggyőződésem, hogy a gyerekekkel kell kezdeni a munkát, különben ez a probléma teljesen a fejünkre nő.

Vannak más tervei is?

Prioritásnak tekintem a Smaragd idősek otthona épületének felújítását is. Ki kell cserélni az ablakokat, hőszigetelni kell az épületet, ezáltal nemcsak komfortosabbá válik az ott élők számára a környezet, de csökkenteni tudnánk a működtetési költségeket is. A város korábban már pályázott az ablakcserére, de nem volt sikeres. Most komplexebb módon állunk a kérdéshez, és az épület energiahatékonyabbá tételére szeretnénk pályázni. Ehhez első lépésként el kell végezni az épület energetikai felmérését. Terveim között szerepel, hogy építkezési telkeket kínáljon fel a város a fiataloknak, ezzel ösztönözve őket az itthon maradásra. A hulladékgazdálkodás terén is van tennivaló bőven. A törvény értelmében januártól a háztartási hulladék elhelyezéséért fizetett díj nagysága az osztályozott hulladék arányától függ. Minél magasabb lesz az osztályozás mértéke, annál kisebb a háztartási hulladék tonnájáért fizetendő összeg. Tehát a lakosok érdeke a minél nagyobb arányú szelektálás. Mielőbb megoldandó feladat a temető bővítése is, mert hamarosan elfogynak a sírhelyek.

Függetlenként indult a polgármesteri posztért, és nem állt képviselő-jelölti csapat sem ön mögött. Miként kíván együttműködni azzal a testülettel, amelyben a 11 tag közül mindössze kettőnek van önkormányzati tapasztalata, ráadásul igen színes a skála, heten függetlenek, két képviselő az SaS–OĽaNO, egy-egy pedig a Spolu, illetve a Kotleba-párt színeiben jutott be?

Két fél kell az együttműködéshez, annyit mondhatok, hogy részemről megvan erre a szándék. Több közös célunk van, például a már említett közösségi központ létrehozása. Folyamatos a kommunikáció köztünk, és a képviselőknek lehetőséget adok arra is, hogy részt vegyenek a várost érintő tárgyalásaimon. Azt majd az idő mutatja meg, milyen lesz az együttműködésünk, illetve hogy a testület tagjai miként tudják egy-egy számukra fontos ügy mellé megszerezni a többség támogatását.

Milyen változásokat tervez a hivatalban? Számítani lehet elbocsátásokra?

Miután egy ideig már dolgoztam alpolgármesterként, nem volt teljesen ismeretlen számomra a hivatal működése, de alaposabban meg kell győződnöm róla, mely osztályokon vannak még tartalékok, kell-e átcsoportosítást végezni a hatékonyabb munkaelosztás érdekében. A priori nem tervezek senkit elbocsátani, ezt a választási kampány során is többször kijelentettem, de ha valakinek nem leszek megelégedve a munkájával, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem változik a hozzáállása, akkor az ilyen munkatárstól kénytelen leszek megválni.

Egy leváltás viszont máris történt, az ön javaslatára a képviselők a február 7-ei ülésen visszahívták funkciójából a városi rendőrparancsnokot.

Igen, én kezdeményeztem a parancsnok leváltását, mivel – és ezt a korábbi képviselői tapasztalataimra alapozva is mondom – nem vagyok elégedett a városi rendőrség tevékenységével. Több panasz érkezett rájuk, igaz, akad dicséret is. Úgy látom viszont, hogy az elmúlt években a városi rendőrség kissé önjáróan működött, és a polgármesternek nem volt lehetősége döntéseket hozni tevékenységükkel kapcsolatban, s egyben ellenőrizni is munkájukat. A leváltott parancsnok továbbra is állományban marad, és a tízes létszámon sem szeretnénk változtatni, ennyi szerepel jelenleg a város szervezési rendjében.

Korábban az ön fia is a városi rendőrség kötelékében szolgált, de létszámleépítés miatt távoznia kellett. Várható a visszatérése?

Elszomorítónak tartom, hogy olyan szóbeszéd terjed a városban, miszerint a fiamat szeretném ebbe a tisztségbe ültetni. Ez teljesen megalapozatlan. Ő már elköltözött a városból, családjával együtt máshol telepedett le, dolgozik.

Pályázatot ír ki tehát a posztra?

Jelenleg megbízott parancsnok áll a városi rendőrség élén. Még nem döntöttem, hogy lesz-e pályázat, ezt egyébként a törvény nem teszi kötelezővé, a polgármester anélkül is tehet javaslatot a parancsnok személyére. Kinevezéséről viszont a testület dönt.

Az idei költségvetésről még tavaly októberben döntött a leköszönő testület. Várhatók komolyabb módosítások?

A költségvetés elfogadásakor még nem volt ismert a közszolgálati törvény módosítása, tehát nem lehetett tudni, milyen lesz a közszolgálati dolgozók kötelező béremelésének mértéke, változtak bizonyos tarifa-besorolások is. Az alapiskolákban szeptembertől bevezetendő ingyenebéd miatt szintén szükség lesz bizonyos összegek átcsoportosítására, hiszen bővíteni kell a konyhák kapacitását. Egyelőre nem tudni azt sem, sikerül-e külső forrást találni a Smaragd idősek otthona felújítására, elkezdődhet-e a családi házas telek közművesítése. Több nyitott kérdés van tehát, a testület az áprilisi ülésen tárgyal a költségvetés-módosításról.

Ógyallán nagyjából fele-fele a magyar és a szlovák nemzetiségűek aránya. Ön nem beszél magyarul. Befolyással lesz ez a polgárok magyar nyelvű hivatali ügyintézésére?

Természetesen továbbra is megmarad a kétnyelvű ügyintézés lehetősége, a hivatali alkalmazottak bírják mindkét nyelvet. A napokban az idősek otthonában jártunk, én szlovákul, az alpolgármester magyarul szólt az ott lakókhoz. A városi rendezvényeken is 1:1 arányban lesz majd a nyelvhasználat. Meglátásom szerint eddig éppen a szlovák ajkú polgárok voltak hátrányban ilyen szempontból.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.