Ódor Lajos Komáromban: „A szakértői kormány nagyon tiszteli a tanárokat”

Ódor Lajos
Komárom |

A miniszterelnök egykori iskoláját, a Selye János Gimnáziumot (SJG) kereste fel a tanévnyitó alkalmából, amely során számos oktatásügyi kérdésről is kifejtette a véleményét. A magyar iskolák sorsát a szívén viseli, ugyanakkor a kormányuk országos szinten gondolkodik az oktatásügyről.

Nagyon szerettem az iskolát, ezt a focipályát, tornatermet, a tanárokat, osztálytársakat. Most még lehet, hogy nem tudjátok, de ezek a falak, a tanárok és a diáktársak majd embert faragnak belőletek”

szólt a SJG diákságához és pedagógusaihoz előbb szlovák, majd magyar nyelven a miniszterelnök az intézmény sportpályáján. Ódor Lajos név szerint is felidézte több gimnáziumi tanárát, akik végül hatással voltak arra, hogy céltudatossá vált. A miniszterelnök iskolai éveivel egyébként beiktatásakor, még májusban foglalkoztunk.

A szakértői kormány nagyon tiszteli a tanárokat, s ez a rövid látogatás is a hálánk kifejezése”

nyomatékosította, amit aztán még többször elismételt a délelőtt folyamán.

Három tanács

A gimnazistákkal több tanácsát is megosztotta a kormányfő. Az első gondolata arra vonatkozott, hogy a diákok felejtsék el a jegyeket, mert „ezer más fontosabb dolog van az életben és az iskolában”, ilyenek például az érdekes gondolatok, az osztálytársak nevetése, a többiek tisztelete vagy az új dolgok elsajátításából fakadó öröm. A második tanácsa arról szólt, hogy ne féljenek hibázni, az iskola dolga pedig az, hogy a minden gyerekben meglevő sajátos tehetséget megtalálja. Végül harmadrészt kifejtette, ne féljenek kérdezni és megkérdőjelezni akár a tanárok véleményét is – egyébként ő is ilyen diák volt –, ami valójában azt mutatja, hogy a diák megpróbál eljutni a dolgok mögé.

A diákokhoz ezt követően szólt még Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, valamint Andruskó Imre iskolaigazgató is. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői, Nászaly Gábor és Orosz Örs pedig kisorsolták azt az osztályt – ez lett a IV.A. –, amelynek tagjai ingyen vehetnek részt a 2024-es táborban.

Ódor Lajos rövid megállót iktatott be az iskolaépületben, ahol felkereste az első emeleten található egykori osztálytermét, s leült arra a leghátsó padban található helyre is, ahol a gimnáziumi éveit töltötte. Ezt követően a SJG aulájában találkozott a diákokkal, ill. Keszegh Béla komáromi polgármester – egykori évfolyamtársa – faggatta őt az iskolához fűződő viszonyáról.

Galéria

Fókuszban az oktatásügy

A komáromi látogatást lezáró sajtótájékoztatón a miniszterelnök ismét kiemelte, hogy ő és a kormány más tisztviselői ma azért vesznek részt különböző tanévnyitókon, hogy az iskolaügy és a fiatal generációk érzékeljék az állam érdeklődését. Ezzel kapcsolatban megemlítette a diákok elvándorlásának problémáját is, ami a jövőben a nemzetközileg is sikeres cégek számának csökkenésével, a családok szétszakítottságával, ill. az állami pénzügy nehezebb fenntarthatóságával járhat. A kurrikuláris reformmal kapcsolatban elmondta, fontos, hogy az oktatásban ne tényeket, hanem inkább érdekes gondolatokat, összefüggéseket tantítsanak, ill. hogy erősítsék a kritikus és a stratégiai gondolkodás szerepét. Megemlítette még, hogy reményei szerint a teljesítmény alapú szerződések is növelik majd a felsőoktatási intézmények színvonalát, akik az eredményeiktől függően összesen 200 millió euró pluszforráshoz juthatnak hozzá a következő három évben. Ez szerinte jobb légkört teremthet a tehetségek kibontakoztatásához is.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a tanárképző intézmények „filozófiáját” is meg kéne változtatni, ugyanis gyakran megtörténik, hogy a diákok egy része csak azért választja ezt a pályát, mert más felsőoktatási szakra nem veszik fel őket. Utalt arra, hogy az államnak emiatt több pénzt kell befektetnie ebbe a szektorba, mert csak így lehetséges a képzési színvonal emelése.

Galéria

Több szerepet a régióknak

A mai jelenlétem is azt jelzi, hogy a magyar iskolák nagyon a szívemben vannak, mivel én is innen indultam. Ez a pozíció most azt mutatja, hogy ezt meg lehet csinálni, tehát magyar iskolából is be lehet kerülni a miniszterelnöki székbe, még ha ideiglenesen is”

fejtegette a kormányfő, majd aláhúzta, mindenkiből lehet nagyon sikeres ember, aki méltó tagja a régiónak és az országnak.

A szlovákiai magyar oktatásügy helyzetének javítására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva megemlítette, hogy előkészítenek egy olyan oktatási tervezetet, amely a régiók igényeit venné figyelembe. Ennek részét képezhetné az oktatási kerületek felállítása is, amelyek akár az közigazgatási beosztásoktól is eltérhetnének. Ezek lényege az lenne, hogy helyi szinten születhessenek döntések az oktatásügyről, s ne minden Pozsonyból legyen előírva az intézményeknek. Ez Ódor szerint kihatással lehet a megfelelő tanerő megtalálására és az iskolák fenntartására is.

Végül megkérdezték még a miniszterelnöktől, hogy mit üzen az első szavazóknak, akik szeptember 30-án voksolhatnak először.

Azt, amit mindenkinek, hogy menjenek el voksolni, mivel nagyon fontos választás lesz, amely az elkövetkezendő 10-15 évre meghatározza az ország jövőjét – és jól gondolják meg, hogy kire fognak szavazni”

válaszolta a kormányfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?