Régió

Nyitnának is, meg nem is a szakközépiskolák

Dunaszerdahely | A járványügyi bizottság javaslata alapján hétfőtől kinyithatnák az szakközépiskolákat, de csak a végzős évfolyamba járó, negatív diákoknak. Megoszlik az igazgatók véleménye a lépésről.
Kiss Bartalos Éva

2021. február 4. 10:30

Szakközépiskola

A járványügyi bizottság ülése után bejelentett javaslatról egyelőre nem kaptak kézzelfogható információt az iskolák. Az elképzelés szerint azok a végzős szakközépiskolás diákok térhetnének vissza az iskolapadba, akiknek negatív tesztjük van. Van olyan igazgató, aki örül a javaslatnak, mások szerint veszélyes iskolába engedni a gyerekeket, és felesleges felborítani az online menetrendet.

Ideje, hogy iskolába jöjjenek

A Dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában várják vissza a diákokat, hogy az érettségi előtti hónapban, valamint a szakvizsgák előtt jobban felkészíthessék őket a kihívásokra.

„Mi felkészültünk az oktatásra, örülünk a gyerekeknek. Az iskolákban körülbelül száz diákot érintene a nyitás, megoldjuk a szervezést, csak jöjjenek” – fogalmazott Vajda Angelika igazgató

hozzátéve, hogy ugyan nagy hangsúlyt fektettek az online oktatásra, és a tananyag számonkérésére, de a személyes kapcsolattartást pótolhatatlan.

Nem megfontolt lépés

Szabó László, a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatója szerint nem megfontolt lépés a jelenlegi járványügyi helyzetben visszaengedni a diákokat az iskolába. Az igazgató a pedagógusok, és diákok egészségének veszélyeztetése mellett  gyakorlati érveket is felhozott a javaslat ellen. „Úgy tudom, hogy öt diákot fogadhatnának osztályonként. Nálunk naponta reggel 8-tól délután 1-ig tart az online oktatás szabályos szünetekkel. Minden diák elfogadta ezt a rendszert, amit most megbontanának. A diákjaink tömegközlekedéssel is érkeznének az iskolába, de most karantén miatt kevesebb autóbusz jár. Néhány gyereknek kellene felfűteni a 220  férőhelyes kollégiumot. Kérdés, hogy a tanárok mikor oktatnák az otthon maradt negyedikeseket.

Aki ezt a javaslatot kitalálta, annak semmi köze a pedagógiához. Vagy mindenkit visszaküldünk az iskolapadba, vagy senkit” – nyilatkozta Szabó László

hozzátéve, hogy a diákoknak joguk van az oktatáshoz, a szülőknek, és nagyszülőknek pedig az egészséges élethez. Az iskolában 54 év a tanárok átlagéletkora, és az igazgató figyelmeztet, hogy a negatív antigén-teszt sem jelent garanciát. Ettől függetlenül ha a diákok szeretnék, akkor megnyitják az iskolát. „Ha a diákok egy része jelzi, hogy szeretni visszajönni, akkor megoldjuk. A szülőktől már érkezett néhány felháborodott reakció, hogy nem engedik távolabbi régiókból az egyik legfertőzöttebb járásba a diákot” – folytatta az igazgató.

Hiányzik a gyakorlat

„Nem tartom reálisnak a nyitást, a járványügyi helyzet sem indokolja, a tanárok még nincsenek beoltva, és a szülők sem engednének vissza minden gyereket” – nyilatkozta lapunknak egy pedagógus utalva arra, hogy a magas fertőzöttségi arány miatt megalapozott a félelem. Hónapok óta otthonról tanulnak a diákok, leginkább a gyakorlati oktatás hiányzik nekik, az általános tantárgyak tananyagát ugyanis teljes mértékben elsajátíthatták az online oktatás során. A gyakorlatban azonban jelentkezhetnek hiányosságok. A pedagógus elképzelhetőnek tartja, hogy ezeket akár nyáron, a szünet alatt pótolják a gyerekekkel. Az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolában az online oktatás keretében átadják a tananyagot, de az igazgatónő elismerte, hogy kemény munka vár a diákokra, ha visszatérnek az iskolapadba. „Egy év gyakorlati oktatás vonult át az online térbe. Az oktatók és az iskola mindent megtesznek, de sok függ a diákoktól is, hogy mennyire kapcsolódnak be.

Szerintem minden szakközépiskola azon dolgozik majd, hogy az év folyamán pótolja a szakoktatást” – véli Vajda Angelika,

aki túlzásnak tartja, hogy a Covid-időszak végzőseinek érettségi bizonyítványa nem lenne egyenértékű azokéval, akik korábban, normális körülmények között végezték el az iskolát. Szabó László megjegyezte, hogy a negyedikeseknél nem hiányzik a gyakorlati oktatás, de rámutatott, hogy hiába próbálnák visszaküldeni az iskolásokat, ha a cégek nem tudják fogadni őket a gyakorlaton.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Digitális emlékezet – Felülnézet

Digitális emlékezet – Felülnézet

Új Szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.