Növényvédő szert találtak az ivóvízben a Csallóközben

vízcsap
Úszor |

Kloridazonnal szennyezett az ivóvíz a dunaszerdahelyi járásbeli faluban – közölte a Vizünkért (Za našu vodu) Polgári Társulás. A társulás megvizsgáltatta a vizet, és azt állítja, literenként 0,1 mikrogramm klorizadont tartalmaz.

 

A társulás rámutat, hogy a szlovákiai normarendszerben nem szerepel ez a peszticid-metabolit, pedig több csallóközi faluban már kimutatták az ivóvízben. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a peszticidmetaboli-tok mennyisége nem haladhatja meg a literenkénti 0,1 mikrogrammot, a kloridazonra viszont nem vonatkozik az előírás. Annamarie Velič, a polgári társulás elnöke elmondta, a szlovákiai normák jelentősen eltérnek a környező országokban meghatározott értékektől. „Attól tartunk, csak a szlovák törvényhozás hiányosságáról van szó” – fogalmazott Velič. A Vizünkért PT szerint a növényvédő szer származékának jelenléte egyértelműen arra utal, hogy nem működik a vízvédelem a Csallóközben. A társulás felszólította az országos tiszti főorvost, kezdeményezze a törvényes normák átértékelését. „A jelenlegi rendszer szerint káoszt és bizonytalanságot okoznak az eredmények, és nem lehet megfelelően értékelni a szlovákiai ivóvizet” – magyarázta az elnök. A társulás azzal is érvel, hogy márciusban a somorjai ivóvízben is kimutatták a szert, ezt azonban a Közegészségügyi Hivatal és a Nyugat-szlovákiai Vízművek is cáfolta. Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője azt mondta, mivel nem szakszerűen vették a mintát, nem releváns a mérés eredménye. Csak olyan peszticidek jelenlétét kell figyelnie az ivóvízben vízszolgáltatónak, amelyek feltételezhetően jelen vannak a környezetben. A kloridazon növényvédő szert elsősorban a cukorrépa-termesztésben használták gyomirtóként. Megkerestük a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatalt és a Nyugat-szlovákiai Vízműveket is, de nem tudnak a szennyezésről.

A polgári társulás a közelmúltban elindította az Itt ne igyál vizet! (TU vodu nepi!) kampányt, amellyel a nem megfelelő vízvédelemre próbálják felhívni a lakosság figyelmét. (béva, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?