Régió

Növényvédő szert találtak az ivóvízben a Csallóközben

Úszor | Kloridazonnal szennyezett az ivóvíz a dunaszerdahelyi járásbeli faluban – közölte a Vizünkért (Za našu vodu) Polgári Társulás. A társulás megvizsgáltatta a vizet, és azt állítja, literenként 0,1 mikrogramm klorizadont tartalmaz.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. május 22. 07:05

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A társulás rámutat, hogy a szlovákiai normarendszerben nem szerepel ez a peszticid-metabolit, pedig több csallóközi faluban már kimutatták az ivóvízben. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a peszticidmetaboli-tok mennyisége nem haladhatja meg a literenkénti 0,1 mikrogrammot, a kloridazonra viszont nem vonatkozik az előírás. Annamarie Velič, a polgári társulás elnöke elmondta, a szlovákiai normák jelentősen eltérnek a környező országokban meghatározott értékektől. „Attól tartunk, csak a szlovák törvényhozás hiányosságáról van szó” – fogalmazott Velič. A Vizünkért PT szerint a növényvédő szer származékának jelenléte egyértelműen arra utal, hogy nem működik a vízvédelem a Csallóközben. A társulás felszólította az országos tiszti főorvost, kezdeményezze a törvényes normák átértékelését. „A jelenlegi rendszer szerint káoszt és bizonytalanságot okoznak az eredmények, és nem lehet megfelelően értékelni a szlovákiai ivóvizet” – magyarázta az elnök. A társulás azzal is érvel, hogy márciusban a somorjai ivóvízben is kimutatták a szert, ezt azonban a Közegészségügyi Hivatal és a Nyugat-szlovákiai Vízművek is cáfolta. Zuzana Drobová, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője azt mondta, mivel nem szakszerűen vették a mintát, nem releváns a mérés eredménye. Csak olyan peszticidek jelenlétét kell figyelnie az ivóvízben vízszolgáltatónak, amelyek feltételezhetően jelen vannak a környezetben. A kloridazon növényvédő szert elsősorban a cukorrépa-termesztésben használták gyomirtóként. Megkerestük a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatalt és a Nyugat-szlovákiai Vízműveket is, de nem tudnak a szennyezésről.

A polgári társulás a közelmúltban elindította az Itt ne igyál vizet! (TU vodu nepi!) kampányt, amellyel a nem megfelelő vízvédelemre próbálják felhívni a lakosság figyelmét. (béva, TASR)

2018. május 21. 18:32

A tárcák észrevételezik a Lex Csallóköz nevű törvénytervezetet
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Laza, mint a Riga-lánc

Megunta az örökös nyaralást és visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában

Két motoros ütközött egymásnak a Losonci járásban

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Másfél évtizede nem volt olyan gyenge a húsvéthétvége az amerikai mozikban, mint idén

SOROZATDARÁLÓ: Rabok legyünk vagy szabadok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?