Régió

Nem veszélytelen háznál megnyírni a klienst

Ha az elkövetkező néhány napban nem romlik a járványhelyzet, valószínű, hogy az üzletek és a szolgáltatások többsége április 19-én újra fogadhatja a vásárlókat és ügyfeleket. Néhány hete ugyan házhoz járhatnak a fodrászok, sokan veszélyesnek tartják ezt a lehetőséget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2021. április 13. 11:01

Dunaszerdahely
- TASR-felvétel

Decembertől kénytelenek zárva tartani a fitneszklubok, az edzőtermek, nem fogadhatnak ügyfeleket a kozmetikusok, manikűrösök és pedikűrösök. Kivételt kaptak a vendéglátósok, akik a pandémia alatt úgy működhetnek, hogy az ételeket elvitelre kiadhatják, vagy házhoz szállítják. 

Kivétel a fodrászoknak

Néhány hete kivételt kaptak a fodrászok is, a Közegészségügyi Hivatal meglepő módon nem a fodrászatok megnyitására bólintott rá, szigorú higiéniai feltételek betartása mellett, hanem engedélyezte, hogy a fodrászok házhoz járjanak úgy, hogy gyakorlatilag a szolgáltatást végző és az azt igénybe vevő személy felelősségére bízták, hogyan és egyáltalán betartanak-e bármilyen járványintézkedést. 
Országszerte kisebb-nagyobb településeken működő fodrászokat faggattunk arról, hogyan vélekednek a házhoz járás lehetőségéről, betartják-e az intézkedéseket, illetve van-e értelme a szigorításoknak. Valamennyien nevük elhallgatása mellett nyilatkoztak az Új Szónak. 

A szalon biztonságosabb

„Az első hullámot követően a szalonban szabályozni tudtam a vendégek létszámát, csak előre egyeztetett időpontban fogadtam őket. Soha nem fordult elő, hogy találkoztak volna vendégek, mert arra is fokozottan vigyáztam, hogy a fodrászszalonban rajtam kívül csak a vendég legyen. Természetesen használtam fertőtlenítőszereket, szájmaszkot, védőpajzsot és kesztyűt is. Ha elmegyek valakinek az otthonába, nem tudom, ki járt ott előttem, milyenek a higiéniai körülmények. Hiába viszem a saját kellékeimet, a fürdőszobát legalább hajmosáshoz használni kell” – mondja az egyik szakember.

Titokban dolgoznak

„Én dolgozom most is, már hetek óta, kényszerkörülmények között ugyan, de valamiből élni kell. Két gyerekem van, a férjem pincérként dolgozott, most kifutófiú. Többedmagával ételeket szállítanak házhoz megrendelésre, de abból, amit ő keres, nem tudnánk megélni. Házhoz is megyek, de kizárólag ismerősökhöz és nagyon ritkán. Szerencsénk van, a gyerekek még nem iskolakötelesek és vigyázni tud rájuk egyik-másik nagymama. Természetesen bennem is nagy a félsz, egyrészt a lebukástól, másrészt attól, hogy bár kizárólag ismerős kuncsaftokat vállalok, nem tudom, mikor és merre járnak, kivel találkoznak, milyen az utazási anamnézisük. Nem kérdezhetem ki mindegyiküket aprólékosan. Egyszerűen bíznom kell bennük. A vendégek általában leveszik a maszkot, én állandóan maszkban dolgozom, ha több a vendég egymás után, a védőpajzsot is felveszem” – nyilatkozta az Új Szónak egy fodrász. 

Szülinapi buli

„Nem tartom jó ötletnek a házhoz járás lehetőségét. Legutóbb egy ismerős kért meg, hogy menjek el hozzá, mivel ismerjük egymást, gond nélkül elvállaltam. Legnagyobb meglepetésemre a megbeszélt időpontban egy szülinapi buli kellős közepébe csöppentem. Legalább húszan voltak a házban, természetesen szájmaszk nélkül, ment az eszem-iszom, dínomdánom, persze távolságtartásról egyáltalán nem beszélhetünk. A megrendelőn kívül senkit nem ismertem, legszívesebben azonnal sarkon fordultam volna. Szerintem ezért értelmetlen ez az engedmény, hiszen több kárt okoz, mint hasznot” – nyilatkozta egy másik fodrász.

Félnek a fertőzéstől

„Már több mint másfél hónapja dolgozom. Nem a szalonban, ahol szoktam, hanem egy lakásban. Rengetegen hívnak, nagyon nagy az igény a szolgáltatásunkra. Férfiak, nők egyaránt. Én maszkban dolgozom és a vendégek is viselik a szájmaszkot. A nőknél nincs is gond, nekik nem kell levenniük a maszkot, a férfiaknak viszont le kell venniük, legalább egy időre, amíg lenyírom őket. Házhoz nem megyek. Eszem ágában sincs házról házra járni idegen emberek közé, hiszen nem tudhatom, milyen körülmények közé megyek, hányan lesznek ott. Kisgyerekem és idős szüleim vannak, nem kockáztatok” – mondta egy másik szakmabeli. 

Átgondolatlan döntés

Az általunk megszólított fodrászok egyöntetű véleménye az volt, hogy a házhoz járás lehetősége rossz és átgondolatlan döntés volt. Nem hasonlítható össze a vendéglátóiparban alkalmazott házhoz szállítással, hiszen az ételt át lehet adni a bejárati ajtóban, a fodrász viszont egy idegen közegbe, idegen emberek által lakott zárt helyiségbe lép be, amelyet nem tud ellenőrizni higiéniai szempontból. 
„Legyen már vége ennek az értelmetlen tiltásnak, a szupermarketekben több százan találkoznak naponta, összevissza tapogatják a csomagolatlan zöldségeket, gyümölcsöket. Én viszont még a kifertőtlenített üzlethelyiségemben sem fogadhatok egyetlen vendéget sem, a makulátlan tisztaság és mindennemű védőfelszerelés használata mellett sem. Ez a kisvállalkozók tervezett likvidálásával ér fel ebben az országbanˮ – fogalmazta meg több fodrász. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Mi lesz a raktárban álló vakcinákkal?

AstraZeneca
Frissítve

Szlovákiában felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinával történő oltást

Komárom

96 településen újulnak meg a templomok Szlovákia-szerte

Zuzana Čaputová

Čaputová részvéttáviratot küldött Putyinnak

alvás k

Az alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.