„Nem vagy egyedül” Dunaszerdahelyen (KÉPEK)

„Csak szeretni kell egymást” – emelte ki előadásában Stredl Terézia (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Nem vagy egyedül” címmel rendezett előadássorozatot a Meliorat Fejlesztő Központ az Európa Center konferenciatermében. A téma az autizmus volt.

Előzetes információk szerint a koronavírus miatt legalább 30 érintett nem tudott eljönni a meghirdetett rendezvényre, ennek ellenére a konferenciaterem csaknem teljesen megtelt szülőkkel és a pedagógus, valamint az orvos szakma törődő képviselőivel. Kása Ildikó, gyógypedagógus, a Meliorat Fejlesztő Központ igazgatója a rendezvény előtt, a regisztrációt követően egy körsétára hívta az érdeklődőket, mely során személyesen is megtekinthették az Európa Center első emeletén található központ foglalkoztató helyiségeit.

A fejlesztő központban minden foglalkozás külön-külön helyiségben zajlik  (A szerző felvétele)

A Meliorat társulás a speciálpedagógia és a pszichológia területén tevékenykedő szakemberek összefogásával jött létre még 2017-ben, ahol nem csak szlovák, hanem anyanyelven történő fejlesztést is kínálnak. A központ elsődleges küldetése a komplex speciálpedagógiai fejlesztés, csoportos és egyéni foglalkozásokat és terápiákat is tartanak.

Kása Ildikó (balról) elmondta, hogy már 18 hónapos korban láthatóak egyes tünetek (A szerző felvétele)

Nem vagy egyedül”

A szakembereknek rá kellett jönniük, hogy a szülők kiegyensúlyozottsága elkerülhetetlen a gyermek fejlődése szempontjából, ezért elkezdtek célirányosan velük is foglalkozni. A konferencián több szakember szájából is elhangzott, hogy az autisztikus gyermekek fejlesztése a korai szakaszban kiemelten fontos. A tünetek már 18 hónapos korban is fellelhetőek.

Kása Ildikó megnyitója után Tóth Tünde, régiós médiaszemélyiség, televíziós riporter lépett a nézők elé, aki most édesanyaként szólt a jelenlévőkhöz.

„Különleges gyermeket nevelek, a nyílt és az őszinte kommunikáció nagyon felszabadító tud lenni. Egy gyerek értéke sem függ az állapotától”

– emelte ki, majd elmesélte, hogy ő szülőként a pandémia után került a Meliorat központba.

Perhács Ildikó gyermekpszichiáter elmondta, hogy autizmus rizikótényezői biológiai és szociálisak is lehetnek (A szerző felvétele)

Csak szeretni kell egymást”

Stredl Terézia előadása következett, aki arra is kitért, hogy a különleges gyermekeket nevelő családokban magas a válások aránya. Az áprilisban a Felvidéki Magyar Pedagógus díjjal jutalmazott pszichológus, egyetemi docens elmondta, hogy a boldogság és az okosság nem jár mindig kéz a kézben, de a boldogság mellett kell voksolnunk annak ellenére, hogy egy tudásközpontú társadalmat építettünk. Arra van leginkább szükségük, hogy szeressék egymást.

A következő előadó Perhács Ildikó gyermekpszichiáter volt, aki elmagyarázta az autizmus élettani hátterét. Elmondta, hogy régebben csupán annyit mondtak egy gyerekről, hogy mentális tünetei vannak, ma már tudják, hogy az autizmus rizikótényezői biológiai és szociálisak is lehetnek.

Csivre Zsuzsanna, gyógypedagógus foglalkozását nem csak egy szakmának, hanem a küldetésének tekinti (A szerző felvétele)

Szakemberhiány van

Perhács Ildikó után Csivre Zsuzsanna, gyógypedagógus, a Dunaszerdahelyi Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ igazgatója állt a közönség elé, aki elárulta, hogy szülőként ő is megjárta a maga útját, ezért mindennapi munkáját nem csak szakmai kihívásnak tekinti, hanem küldetésnek is. 23 éve foglalkozik autizmussal, szakmai, intézményi szinten hatalmasat léptek előre, de komoly szakemberhiány van.

„Azt tapasztalom, hogy összességében 150 százalékkal nőtt az autizmussal élő gyerekek száma. Az idegrendszer ugyanis máshogy dolgozza fel az jelenlegi impulzusokat. 20-ból 1 gyermek autisztikus tünetekkel rendelkezik, vagy ADHD-s”

– árulta el a gyógypedagógus.

 

A konferencia már-már szakmai fórummá alakult. Azonnali törvénybeni változtatásokat sürgetnek a szakemberek (A szerző felvétele)

Támogatás és segítségnyújtás

Langermann Silvia pszichológus, egyetemi tanár, a Power Couching megalapítója következett, aki elmondta, hogy milyen belső változások mehetnek végbe egy családon belül, miután a gyermek megkapta a a diagnózisát. Részletezte, hogy egy ilyen esetben hogyan tudják elfogadni ezeket változásokat. Szmolka Orsolya, fejlődés,- és klinikai gyermekpszichológus a korai diagnosztika fontosságát ecsetelte, Borbély Diana, óvodapedagógus, egyetemi adjunktus a sajátos nevelési igényű gyermekek intézményen belüli elhelyezéséről, foglalkoztatásáról értekezett.

A „Nem vagy egyedül” konferenciát a a Bethlen Gábor Alap támogatta, a frissítőt és a péksüteményeket a Minit, az ajándék virágboxokat pedig a Florency virágüzlet biztosította, a konferenciatermet Kovács Tibor, az Europa Center tulajdonosa ajánlotta fel, aki maga is megköszönte az fejlesztő központ igazgatójának egész eddigi tevékenységét.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?