Régió

Nem újítják meg az akácerdőt

Királyhelmec | Sem az anyagi, sem a szakmai feltételek nem adottak ahhoz, hogy a település gazdálkodjon a területen.
author
Leczo Zoltán

2016. július 21. 11:28

Az elkövetkező időszakban biztosan nem változtatnak azon a terven, mely alapján megújítják a Kis-hegyen álló akácerdőt, ám olyan mértékű fakitermelésre, mint három éve, nem kell számítani.
 
A Királyhelmeci Városi Hivatal előtt 2013 tavaszán a polgárok még tüntetést is szerveztek, így tiltakoztak a Kis-hegyen levő Akácos fáinak kivágása ellen. A fák kitermelését az Állami Erdők (Štátne lesy) néhány héttel korábban úgy kezdte el, hogy a helyi önkormányzatot senki sem tájékoztatta. Az Akácos megmentéséért aláírásgyűjtés kezdődött, melyhez közel 2000 helyi lakos csatlakozott. A fakitermelést azonban, a jogszabályoknak megfelelően a területileg illetékes állami erdőgazdálkodási vállalat irányította és felügyelte, a településnek pedig nem volt olyan jogköre, mely alapján a fakitermelést leállíthatta vagy korlátozhatta volna. Az erdőgazdálkodási jogokat gyakorló vállalatnak nem kell tájékoztatnia a települést, a jogszabályok alapján csupán a kitermelés során okozott károkat kellett megtérítenie. Az ügyben ezután kompromisszumos megoldás született, mely szerint az elkövetkező 20 évben, két fázisban a Kis-hegyen levő akácerdő teljes megújítását elvégzik. 2013-ban a területről 1100 köbméter fát termeltek ki, egy későbbi időpontban további 600 köbméter akácfát is kivágnak. Facsemetéket nem ültetnek, ugyanis az akácerdő önmegújító képessége kiváló.
 
Balogh Csaba, a Királyhelmeci Városi Hivatal vezetője elmondta, az Állami Erdők képviselőivel nemrég tárgyaltak az ügyben, ám a korábbi megállapodáson nem változtattak. Az Akácos megmentésével kapcsolatban korábban ugyan fölmerült, hogy a város az adott területen az erdőgazdálkodási jogokat saját hatáskörben gyakorolja, ám erre az elkövetkező időben sem az anyagi, sem a szakmai feltételek nem adottak. Arról nem is szólva, hogy ha az erdő tulajdonjogi helyzete változna is, a már elfogadott vágási terven nem lehet változtatni. Elméletileg a terület státusának a megváltoztatásával – melybe minden tulajdonosnak bele kellene egyeznie – a fakitermelés leállítható lenne, viszont az elmaradt bevétel miatt kártalanítani kellene a tulajdonosokat.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

Branislav Gröhling k

SaS: Szlovákia legnagyobb problémája Igor Matovič

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.