Nem újítják meg az akácerdőt

Királyhelmec |

<p>Sem az anyagi, sem a szakmai feltételek nem adottak ahhoz, hogy a település gazdálkodjon a területen.</p>

Az elkövetkező időszakban biztosan nem változtatnak azon a terven, mely alapján megújítják a Kis-hegyen álló akácerdőt, ám olyan mértékű fakitermelésre, mint három éve, nem kell számítani. A Királyhelmeci Városi Hivatal előtt 2013 tavaszán a polgárok még tüntetést is szerveztek, így tiltakoztak a Kis-hegyen levő Akácos fáinak kivágása ellen. A fák kitermelését az Állami Erdők (Štátne lesy) néhány héttel korábban úgy kezdte el, hogy a helyi önkormányzatot senki sem tájékoztatta. Az Akácos megmentéséért aláírásgyűjtés kezdődött, melyhez közel 2000 helyi lakos csatlakozott. A fakitermelést azonban, a jogszabályoknak megfelelően a területileg illetékes állami erdőgazdálkodási vállalat irányította és felügyelte, a településnek pedig nem volt olyan jogköre, mely alapján a fakitermelést leállíthatta vagy korlátozhatta volna. Az erdőgazdálkodási jogokat gyakorló vállalatnak nem kell tájékoztatnia a települést, a jogszabályok alapján csupán a kitermelés során okozott károkat kellett megtérítenie. Az ügyben ezután kompromisszumos megoldás született, mely szerint az elkövetkező 20 évben, két fázisban a Kis-hegyen levő akácerdő teljes megújítását elvégzik. 2013-ban a területről 1100 köbméter fát termeltek ki, egy későbbi időpontban további 600 köbméter akácfát is kivágnak. Facsemetéket nem ültetnek, ugyanis az akácerdő önmegújító képessége kiváló. Balogh Csaba, a Királyhelmeci Városi Hivatal vezetője elmondta, az Állami Erdők képviselőivel nemrég tárgyaltak az ügyben, ám a korábbi megállapodáson nem változtattak. Az Akácos megmentésével kapcsolatban korábban ugyan fölmerült, hogy a város az adott területen az erdőgazdálkodási jogokat saját hatáskörben gyakorolja, ám erre az elkövetkező időben sem az anyagi, sem a szakmai feltételek nem adottak. Arról nem is szólva, hogy ha az erdő tulajdonjogi helyzete változna is, a már elfogadott vágási terven nem lehet változtatni. Elméletileg a terület státusának a megváltoztatásával – melybe minden tulajdonosnak bele kellene egyeznie – a fakitermelés leállítható lenne, viszont az elmaradt bevétel miatt kártalanítani kellene a tulajdonosokat.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?