Régió

Néhány képviselő szeptembertől ingyen dolgozott

Komárom/Érsekújvár/Párkány/Karva | Az idén áprilisban jóváhagyott, az önkormányzati képviselők javadalmazását szabályozó törvényből kiindulva Komáromban az októberei ülésen fogadta el a testület a képviselők anyagi juttatásáról szóló alapelveket. Érsekújvárban csökkenteni akarták a képviselők bérét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 18. 11:04

- Somogyi Tibor felvétele

Mivel a törvény fizetési plafont szabott meg a képviselők részére, ami egy év alatt nem lehet magasabb, mint a polgármester havi bruttó alapbérének összege, több komáromi képviselő szeptembertől már nem kapott egy cent juttatást sem. Mégpedig azért, mert addigra kimerítette a 2758 eurós éves keretet, ami egy Komárom nagyságú városban (20 és 50 ezer lakos között) a polgármester bruttó havi alapbére.

Többet vállalt, rosszul járt

Elsősorban azok a képviselők jártak rosszul, akik plusz feladatokat is végeztek, például akik szakbizottsági elnökök voltak, eskettek, vagy tagjai voltak a versenytárgyalásokat lebonyolító bizottságoknak. Korábban ezekért plusz pénzt járt, de az áprilisban elfogadott törvény szerint ezeket a juttatásokat is be kell számítani a képviselők bérezésébe. Az újonnan elfogadott alapszabályzat szerint a képviselők havi díja, amit az ülésen való részvételért kapnak, 190 euró lesz. Minden egyéb feladatért további 39 eurót kaphatnak, havi bérük legfeljebb 229 euró lehet. December elsejétől viszont – a polgármesterek bérét szabályozó törvény módosításnak köszönhetően – emelkedik a polgármesterek alapfizetése. Komáromban ez az emelés 304 eurót jelent, azaz ennyivel lehet magasabb a képviselők éves díjazása is, ami havi 25 euró emelést jelent. Ha januárban újraszámolják a polgármesterek bérét – amit a mindenkori nemzetgazdasági átlagfizetés és a lakosság száma alapján meghatározott koefficiens szorzata – akkor januártól a képviselők havi juttatása 10–12 euróval, 265 euróra emelkedhet.

2018. november 12. 09:18

Függetlenedő önkormányzatok - Erősödött a Híd és az MKP is

Esketésért 15 eurós órabér

Az elmúlt választási időszakban több alkalommal nyújtottak be független képviselők arra irányuló módosító javaslatot, hogy csökkentsék a képviselőknek járó díjat. Olyan javaslat is született, hogy a bizottsági tagok mondjanak le az őket megillető összegről a város hatékonyabb gazdálkodása céljából. Egyetlen alkalommal sem hagyott jóvá a testület erre irányuló módosító javaslatot, mert a képviselők többsége elvetette. Érsekújvárban bruttó 190 euró jár a képviselőnek, s minden önkormányzati ülést követően további bruttó 95 euró. A városi tanács tagjainak ehhez további bruttó 238 euró jár. A szakbizottsági elnökök ugyanennyit kapnak, a tagok bruttó 143 eurót. Az összeget a tavalyi 954 euró átlagkeresetből számolták ki. Azok a képviselők, akik esketnek is, egy esketésért óránként bruttó 15 eurót kapnak. Az érsekújvári járásbeli Szímőn a képviselők havonta bruttó 15 eurót kapnak, miden önkormányzati ülést követően további 15 eurót. Az önkormányzati bizottsági elnökök 15 eurót kapnak ülésenként, a bizottsági tagok 5 eurót.

Meggazdagodni nem lehet

A 11 ezer lakosú Párkányban és a 750 lelket számláló Karván sem lehet meggazdagodni a képviselői fizetésből, holott a képviselői munka nagy felelősséggel, idő- és energiaráfordítással jár. Párkányban – a rendkívüli testületi üléseket nem számítva – két-, háromhavonta ül össze a testület, amelynek 15 tagja van. A tagok általában tagjai valamelyik bizottságnak is, amelyek a testületi ülésekhez igazodva gyűléseznek. A képviselők egy ülésért 80, egy bizottsági gyűlésért 40 eurót kapnak. Az idei évre öt testületi ülést terveztek, vagyis az a képviselő, aki nem tagja egy bizottságnak sem, de az összes ülésen – a rendkívüli plénumokat nem számítva – részt vett, egész éves munkájáért 400 euró fizetést kap. Aki tagja valamilyen bizottságnak is, az legfeljebb 600 eurót.

Karván a 7 tagú testület a nyári hónapokat nem számítva havonta ülésezik. Itt a képviselők fizetésére 1200 eurós keretösszeg áll rendelkezésre. Ezt a pénzt osztják szét a képviselők között részarányosan aszerint, hány ülésen vesznek részt. A bizottságokban végzett munkáért nem kapnak fizetést, önkéntes alapon vesznek benne részt. Az a képviselő, aki minden ülésen részt vesz, Karván egész éves munkájáért körülbelül 170 euró illetményre számíthat. (vkm, szaz, guzsu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Előzés közben szenvedtek balesetet, három fiatal sérült meg

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?