Négy napja szivattyúzzák a vizet a Sajót beszennyező szideritbányából

A szakemberek egy víz alatti drónt is bevetettek a bánya feltérképezésére
Alsósajó (Nížna Slaná) |

A hónapok óta katasztrofális állapotban lévő, a közeli szideritbányából kizúduló szennyezés miatt élővilágát szinte teljesen elveszített Sajó folyó jövője továbbra is kérdéses. Bár a környezetvédelmi minisztérium szakemberei hétfő óta próbaszivattyúzást is elindítottak, a Vasércbányák Állami Vállalat pedig a Kassa Megyei Önkormányzattal tegnap egy víz alatti feltérképezést is végrehajtott, még sok időbe telhet, mire a folyóba visszatér az élet.

A 2022 februárja óta tartó természeti katasztrófát a Rozsnyótól északra levő alsósajói szideritbányából kiáramló, magas vas-, mangán-, szulfát- és arzéntartalmú szennyvíz okozott. Bár a környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium, valamint a Vasércbányák Állami Vállalat szakemberei az elmúlt hónapokban több óvintézkedést is tettek a bányából kiáramló víz minőségének javítására és minimalizására, még sok időre és még talán annál is több pénzre van szükség ahhoz, hogy a bánya közelében kanyargó Sajó vize biztonságban legyen. Bár az eddigi óvintézkedéseknek köszönhetően már kevesebb szennyeződés jut el a folyó medrébe, a szakemberek szerint továbbra is aggasztó a helyzet, ezért a lehető legrövidebb időben belül cselekedniük kell.

„Bár a probléma elhárítása nem kimondottan ránk tartozik, a hónapok óta tartó természeti katasztrófát és a körülötte zajló tétlenséget látva felszólítottuk a környezetvédelmi minisztériumot, hogy a természeti katasztrófa mihamarabbi orvoslása végett azonnal irányítsák vissza az Életminőség javítása operatív programra kapott pénzcsomagot. Mivel a kompetensek eddig nem sok mindent mozdítottak ez ügyben, a Vasércbányák Állami Vállalat vezetőivel, valamint a miskolci egyetem szakembereivel szerdán végre elindult egy olyan folyamat, mellyel reményeink szerint hamarosan véget vethetünk ennek a szomorú állapotnak. Az egyetem szakemberei a szennyezett vízzel eláraszott bánya Gabriella-vájatában hajtottak végre egy mélyvízi drón segítségével olyan felméréseket, melynek köszönhetően hamarosan megkezdhetjük a vízzel teli járatok és vájatok feltérképezését. Ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy végleges megoldást találhassunk a szennyezett bányavíz kiáramlására és annak semlegesítésére. Hihetetlen, hogy a környezetvédelmi minisztérium öt hónap alatt sem tudott megoldást találni a helyzetre, abban viszont biztos vagyok, hogy ha egy Pozsonyhoz vagy más nyugat-szlovákiai városhoz közeli folyó került volna ilyen állapotba, jóval hamarabb cselekedtek volna” – nyilatkozta lapunknak a Sajó partján Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke. 


Tegnap több szakember is megjelent a Sajó partján. A szennyezett vízből és az abból az elmúlt hónapok során kialakult, nedves salakra hasonlító anyagból több mintát vettek, a miskolci szakemberek pedig az elárasztott bányavájatokat egy távirányítású, víz alatti drónnal vizsgálták meg. Papp Richárd Zoltántól, a miskolci egyetemmel együttműködő szakembertől megtudtuk, a szerdai feltárás igazából egy, a mostanitól jóval nagyobb robotos küldetés végrehajtásához volt szükséges.

„A szerdai merülés során nagyjából 70 méteres mélységbe küldtük le a drónt, hogy felmérjük az akna állapotát, az ott található vízminőséget, a látási viszonyokat, az elakadási lehetőségeket és minden olyan tényezőt, amelyek a nagyobbik drónnak problémákat jelenthetnek. Az első merülés sikeres volt, és ha megegyezünk a helyi hatóságokkal és az illetékesekkel, egy nagyobb víz alatti robot segítségével hajszálpontos, háromdimenziós képet készítünk a bányáról, hogy meghatározzuk a folyóba áramló szennyeződések forrását. A helyiek elmondása szerint az elmúlt években olyan anyagok kerültek be a bányába, melyek a bányavájatokba beáramló tiszta csapadékvízzel keveredve szennyezővé válnak, a szennyeződés pedig a kifolyásokon át a Sajóba ömlik. Ha sikerül megtalálni a szennyeződés forráspontjait, akkor vagy kiemelnénk, vagy pedig kármentesítő anyagokkal semlegesítenénk őket. Ha sikerül időben megkapni az engedélyeket, a folyamatot néhány napon belül le tudjuk bonyolítani” – közölte lapunkkal Papp Richárd Zoltán, a miskolci egyetemmel szorosan együttműködő Unexmin Georobotics szakembere. 


A környezetvédelmi minisztérium által megbízott szakemberek néhány száz méterrel feljebb, a falu határában található Robins bányaszellőző nyíláson át egy magasabban fekvő bányavájatból szivattyúzták a vizet. „Tegnap több feladatot is végrehajtottunk, melyek egyike a hétfőn megkezdett, öt napon át tartó próbaszivattyúzás volt. A szivattyúzással a föld alatt összegyülemlett víztömeget próbáljuk eltávolítani, hogy az ne áramoljon tovább azokba a bányavájatokba, melyekben a szennyeződés található. Az általunk kiszivattyúzott vizet folyamatosan ellenőrizzük, az eddigi felmérések szerint pedig legalább olyan tiszta vizet húzunk a felszínre és juttatunk el az egyik közeli patakba, amely semmiféle veszélyt nem jelent a folyóvizekre és a bennük található élővilágra. A szivattyúzással tehát nemcsak a föld alatti bányavájatokat szabadítjuk fel a felgyülemlett víztömegtől, hanem a Sajó vizét is megtisztítjuk, ugyanis a kiszivattyúzott víz a patakból néhány kilométerrel lejjebb a Sajó medrébe kerül” – zárta Peter Žitňan, a Vasércbányák Állami Vállalat igazgatója.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?