Négy dunaszerdahelyi járásbeli községben építenek csatornahálózatot

kanalizáció
Csallóköznádasd/ Bős. |

Nagy ajándékot kapott a víz világnapja alkalmából öt csallóközi település és a felbecsülhetetlen értékű vízkészlet: jövő év végéig 36 kilométernyi új csatornahálózatot fektetnek le és bővítik a bősi víztisztító állomás kapacitását.

Felbáron, Csallóköznádasdon, Bakán és Dercsikán közel 35 kilométernyi csatornahálózatot épít ki a Nyugat-Szlovákiai Vízművek, valamint a bővítik a bősi szennyvíztisztító állomás kapacitását. A polgármesterek egyetértettek abban, hogy a vízművek beruházása nélkül az önkormányzatok nem lettek volna képesek megvalósítani a közel 20 millió euró értékű projektet. „A községek nem tudják megteremteni a beruházáshoz és az üzemeltetéshez szükséges költségeket. Viszont tudatosítanunk kell, hogy nekünk kell gondoskodni arról, hogy a gyerekink és unokáink tiszta vizet ihassanak” – szögezte le Bóna Zsuzsanna, Csallóköznádasd polgármestere hozzátéve, hogy évek óta küzdenek a szennyvíz elszállításának magas költségeivel, ezért bízik benne, hogy a lakosok is értékelni fogják a beruházást. Klein Ottokár a Nyugat-Szlovákiai Vízművek igazgatótanácsának elnöke, Érsekújvár polgármestere kiemelte, hogy a fejlesztéssel jobb életfeltételeket teremthetnek a csallóközi lakosoknak, csökkentik a talajvíz szennyezettségét és nagyobb védelmet nyújtanak a bősi vízforrásnak. Gódány László a vízművek felügyelőtanácsának alelnöke rámutatott, hogy az építéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatban az önkormányzatokat nem terhelik költségek, ezt minden jelenlévő polgármester díjazta. „Türelmet kérünk a lakosoktól, hiszen a beruházás forgalomkorlátozással is jár majd” – jegyezte meg Gódány hozzátéve, hogy a jövő év végére elkészülhet a fejlesztés.

A bővítésnek köszönhetően Bősön a jelenlegi 5000 lakos helyett 8000 csatlakozhat majd rá a szennyvíztisztító állomásra. „Óriási szükség van erre, hiszen már most sem elegendő a szennyvíztisztító kapacitása” – jegyezte meg Fenes Iván polgármester. Bertalan György Baka polgármestere is örül annak, hogy megvalósul a projekt, amiért már több éve harcolnak a községekben. Bodó István Felbár polgármestere felidézte, hogy az elmúlt években mennyit változtak a pályázati kiírások és feltételek. „Nagy kihívás volt ez számunkra, hiszen először egy agglomeráció keretében építettek volna meg a kanalizációt a négy községben, később azonban kiderült, hogy ez nem megvalósítható. Az is felmerült, hogy a egy-egy község hitelből finanszírozná a projektdokumentációt, azonban újabb akadályba ütköztünk, valamelyik község lemaradt a kiírásról. Végül a vízművek nyújtott segítő kezet, hiszen a négy községnek az egymillió eurós önrészt is nehéz lett volna finanszírozni. Nem megfelelő a projektek felállítása, egy kis település nem kerülhet vagyoni zárlat alá egy beruházás miatt” – vázolta fel a korábbi viszonyokat Bodó István.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?