Mozgássérülteknek segít a Pető Intézet

Fekete Irén
Komárom |

Január második felében 12 napon keresztül végeznek kezeléseket Komáromban a budapesti Pető Intézet munkatársai. A rehabilitációkra idegrendszeri károsodás következtében mozgássérültté vált gyermekeket és felnőtteket várnak.

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karán működő intézmény a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével (SZMPSZ) működik együtt. Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke lapunknak adott tájékoztatása szerint magyarországi, államtitkársági ajánlásra esett a Pető Intézet választása Szlovákiában szövetségükre. Megtisztelőnek érezik a felkérést annak ellenére, hogy ez a témakör nem vág szorosan a munkakörükbe, de tudomásuk volt arról, hogy mekkora hiányt pótolhat az intézet. 

Bárki jelentkezhet
A rehabilitáció során a világhírű Pető-módszert alkalmazzák majd az intézet szakemberei, és a szükséges speciális segédeszközöket is magukkal hozzák. Fekete Irén szerint az SZMPSZ megszólítja azokat, akik a szervezet látókörében vannak valamilyen módon, de bárki jelentkezhet náluk. „Az első találkozás alkalmával dönti el a szakember, hogy eredményes lehet-e a kezelés során ez a módszer az illető beteg számara. Amennyiben igen, besorolják őt a rehabilitációra” – mondta az elnök. 2019-ben volt már egy hasonló háromhetes rehabilitáció. Fekete Irén szerint a visszajelzések alapvetően csak pozitívak, mivel egy mozgássérült gyermeket gondozó szülő a legkisebb segítségért is nagyon hálás. A rehabilitáció a magyar állam és a Pető Intézet jóvoltából most is teljesen ingyenes a Szlovákiában élő magyar anyanyelvű, idegrendszeri károsodást szenvedett gyermekek és felnőttek részére egyaránt. 

Jelentkezés január 16-ig 
A kezelések helyszíne a Danubius diákotthonban lesz a Pro Selye Universitas n.o. közhasznú szervezet jóvoltából. A január 20-tól január 31-ig tartó kezelésekre e hónap 16-áig lehet jelezni a részvételi szándékot, a novakmonika.szmpsz@gmail.com címen vagy a +421-915-757-227-es telefonszámon.

Hiánypótló fejlesztés
Szlovákiában a Pető Intézet által képviselt szemléletmód és módszer hiánycikknek számít. „Magyarországon nagy hagyománya, kiépített rendszere, szakemberképzése és ennek hatására kiváló eredményei vannak a módszernek, melyet világszerte elismernek. Ehhez hasonló szintű rehabilitáció nálunk nincs. A magyar nyelvű szakemberek hiánya egész Szlovákiában érezhető, a szülők kénytelenek Magyarországra hordani a sérült gyermekeket” – mondja Fekete Irén.

Honosítási gondok
Hosszú idő óta gondot jelent a szlovákiai magyaroknak, hogy a Magyarországon végzett hallgatók óriási gondokkal szembesülnek, amikor vissza szeretnének térni, hogy idehaza dolgozzanak. Fekete Irén szerint az elmúlt évek során több szlovákiai hallgató is végzett a Pető Intézetben, akik visszatértek, de diplomájukat még nem tudták honosítani. A problémára a szövetség keretében működő Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása már felhívta az illetékes állami szervek figyelmét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?