Mi volt a gond a 2017-es komáromi végrehajtásokkal?

Egyszerűbb lesz az ügyintézés Komáromban
Komárom |

Andruskó Imre (Szövetség) városi képviselő egy hat évvel ezelőtti eset miatt sérelmezi, hogy még mindig Bohumír Kóňa a Városi Hivatal gazdasági és pénzügyi főosztályának vezetője. A mérnök szerint hangulatkeltésről van szó.

Andruskó Imre a Szövetség komáromi városi képviselőjeként még múlt héten tartott egy sajtótájékoztatót, amely során több helyi témát is érintett. Leghosszabban egy csaknem hat évvel ezelőtti, a végrehajtásokhoz kapcsolódó esetet boncolgatott, amelyért szerinte Bohumír Kóňa, a Városi Hivatal gazdasági és pénzügyi főosztályának vezetője a hibás.

Törvényes, de nem erkölcsös”

Az ügy lényege Andruskó szerint, hogy Bohumír Kóňa 2017 márciusának utolsó napjaiban több mint 5000 megbízást adott át végrehajtó cégeknek – gyakorlatilag pár nappal azelőtt, hogy változott volna a végrehajtásra vonatkozó törvény. Ennek következtében 2017. április 1-től már csak egy rendszeren keresztül lehetett kiválasztani a vállalatokat, míg erre addig közvetlenül is mód volt. Andruskó Imre a főellenőr, Csintalan Miklós anyagára hivatkozva elmondta, a végrehajtó cégekhez tömegesen kerültek az olyan lakók ügyei, akik csupán 10 és 100 euró közti összegekkel tartoztak. Szerinte egy 27 eurós tartozásért az eljáró vállalatok 200 eurót kértek úgy, hogy a tartozás kifizetése után az összeg többi része náluk maradt – s így több tízezer euróra tettek szert. Végül a végrehajtásokra vonatkozó amnesztia miatt még az önkormányzatnak kellett kifizetnie mintegy 30 ezer eurót. Andruskó hangsúlyozta,

minden „törvényes módon történt, de erkölcsileg megkérdőjelezhető” az eljárás.

Gyakorlatilag emiatt „nagy hibának” tartja, hogy Bohumír Kóňa még mindig főosztályvezetőként dolgozik. Hozzáfűzte azt is, hogy ma már a Városi Hivatal illetékes osztálya hajtja be a kisebb tartozásokat.

Korábban halmozódtak fel a tartozások

Lapunknak Bohumír Kóňa is nyilatkozott, aki leszögezte, az önkormányzatoknak törvényből adódó kötelessége a tartozások behajtása. „Furcsa dolog, hogy Andruskó Imre képviselő úr azt kéri számon egy hivatalnokon, hogy a munkáját elvégzi. Tisztában vagyok vele, hogy

az adósságok behajtása nem egy népszerű dolog, ami kapcsán a politikusok szívesen keltik a hangulatot, különösen egy újabb választásra készülve, de azt lássuk be, hogy ez elsősorban a becsületesen fizető lakosokat szolgálja”

közölte az Új Szóval a mérnök. Hozzáfűzte, abban az időszakban, amikor Andruskó Imre volt a legnagyobb politikai csoportosulás frakcióvezetője a képviselő-testületben még Bastrnák Tibor polgármestersége idején, a városban jelentősen megnőttek a kintlévőségek. „Azaz voltak olyan lakosok, akik rendszeresen nem fizették be az illetékeiket, az adójukat vagy a lakbérletüket, mégsem tett semmit az önkormányzat. Úgyis mondhatnánk, hogy a többi lakos számlájára éltek. Ezt nagyon nem tartom korrekt hozzáállásnak a becsületesen fizetőkkel szemben. Míg az emlegetett, hat évvel ezelőtti időszakban külső végrehajtó próbálta rendezni a tartozásokat, addig Keszegh Béla polgármester hatékony fellépésének köszönhetően ezt átszerveztük a Városi Hivatal hatáskörébe új technológiák és új programi felszereltség segítségével. Az előkészületeknek magam is részese voltam, az új rendszer alapja pedig egy korrekt eljárás, ahol a lakosokon nem a végrehajtók szedik meg magukat. Most is az általam felügyelt osztály végzi ezt a munkát, egyre nagyobb hatékonysággal, ugyanakkor sokkal emberibb módon” – zárta Bohumír Kóňa.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Keszegh Béla (független) polgármestert is, aki elmondta, nem érti a téma aktualitását, hiszen a behajtási rendszer évekkel ezelőtt teljesen megváltozott, míg azelőtt a vonatkozó törvény alapján jártak el. Másrészt Bohumír Kóňa munkájának jó referenciái vannak, mert például amióta részt vesz a KOMVak működtetésében, azóta nem a csődeljárás fenyegeti a vízgazdálkodási vállalatot, hanem annak fejlesztésével foglalkozhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!