Mi lesz a szolgáltatások házával?

Jelenleg is az épület csaknem fele nem fizet bérleti díjat (A szerző felvétele)
Bős |

Már hosszú hónapok óta hangsúlyozza az önkormányzat, hogy a városközpontban lévő szolgáltatások háza hónapról hónapra magas összegeket emészt fel, ennek ellenére a bérleti díjak mégis alacsonyabbak a környező településeknél.

Uyan a szerdai testületi ülésen megszavazták a bérleti díjak emelését, de abban mindannyian megegyeztek, hogy ez nem jelent végleges megoldást. A szolgáltatások házának energiafogyasztása ugyanis egy hónapban több mint 9 ezer euró, ami nagyon magas összeg az onnan befolyó bevételekhez képest. A kazánház elavult, nem megfelelő a hőszigetelés az épületen, a kihasználtság sem optimális, a fizető bérlő is kevés, és a nyílászárók a legtöbb helyen cserére szorulnak.

A városvezetés korábban több verziót is felvetett az épülettel kapcsolatban, szerettek volna egy élelmiszerlánccal megállapodni abban, hogy ott nyissanak üzletet, ami azonban nem sikerült, most pedig az a legújabb elképzelés, hogy az államilag támogatott lakásalapból építenék át a felső szintet úgy, hogy az alsó szint megmaradna az üzletek számára.

„Az épület csaknem felében nem fizetnek bérleti díjat. Azon gondolkodunk, hogy az alsó részt meghagynánk üzleteknek, a felső részt pedig átépítenénk és plusz egy szintet raknánk fölé és az első emelettel együtt a lakásalapból lakásokat alakítanánk ki bennük. Így finanszírozni tudnánk az épületet”

– mondta el Fenes Iván, Bős polgármestere, majd hozzátette, hogy ehhez a beruházáshoz természetesen hozzá tartozna a kazánház modernizációja is. Az előzetes tervek szerint, aki eddig fent bérelt helyiséget lekerülne a földszintre, a könyvár pedig, visszaköltözne a kultúrházba, ahol korábban is volt. A testületi ülésen megjegyezték, hogy jelenleg összesen 30 ezer euró veszteséget mutattak ki, ami csak a gáz miatt halmozódott fel.

A magas rezsiköltséget kompenzálva megemelték a bérleti díjakat az alsó és az emeleti szinten is. A bérlők eddig 14 eurót fizettek négyzetméterenként a helyiségük után. Összehasonlították a jelenlegi díjakat a Somorján található, hasonló paraméterekkel rendelkező épülettel. Ott a földszinten 78 eurót kell fizetnie a bérlőknek négyzetméterenként, az emeleten pedig 50-et. Csörgő Árpád képviselő felszólalásában elmondta, hogy Csiba Soňa képviselővel beszéltek a bérlőkkel, akiknek többsége nem utasítja el a díjak emelését.

„Amennyiben 50 euróra emelnék a bérletet, azt kérik a bérlők, hogy ennek fejében a város segítsen bele a helyiségek megfelelő szigetelésébe”

– osztotta meg kérésüket Csörgő. Fenes Iván elmondta, hogy a város az épületbe beruházni semmiképp nem tud, de hajlandóak kompromisszumra. A testületi ülésen megfogalmazódott javaslatban az alacsonyabb emelés mellett döntöttek, azaz a földszinten 35 eurót kell fizetniük négyzetméterenként, kivéve a fodrászatot – mert ez átkerült a szolgáltatások kategóriájába – az emeleten pedig 30-at. A megváltozott árakról és a lehetséges jövőbeni befektetésekről további egyeztetéseket kezdeményez majd a városvezetés, ami 2024 elején várható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?